Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
24Б_ох_м_я_та_ф_з_олог_я_харчуванняКЛ_07ТТП.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
996.35 Кб
Скачать

3. Будова та функції шлунка

Шлунок - це м'язовий мішок, розташований під діафрагмою. У ньому є такі вщділи: кардіальний, пілоричний (або пілорус, або во­ротар).

Верхня частина кардіального відділу знаходиться поблизу сер­ця. Нижче розміщений пілоричний відділ, який закінчується групою м'язів - пілорусом. При їх скороченні вихід із шлунка «закривається».

Порожнина шлунка може вмістити 2 кг і більше їжі та води, тоб­то цей орган є тимчасовим депо для них. У шлунку відбувається гідроліз харчових білків під дією пепсину (оптимум рН 1,5...2,5} і гастриксину (оптимум рН 3,0). Соляна кислота стимулює гідроліз завдяки тому, що вона сприяє їхній денатурації та набряканню. Вона має також бактерицидний ефект, сприяє засвоюванню заліза, сти­мулює діяльність інших відділів травного тракту.

Крохмаль і мальтоза продовжують перетравлюватися а-аміла-зою та мальтозою слини в кардіальному відділі шлунка протягом приблизно ЗО хв, тобто доти, доки харчовий клубок повністю не про­сякне кислим шлунковим соком.

4. Будова та функції тонкого й товстого кишечнику

Тонкий кишечник - це трубка довжиною 5...6 м. Його верхня частина - дванадцятипала кишка має довжину 24...ЗО см; порожня кишка - складає 2/5 усього розміру кишечнику, клубова кишка -близько 3/5.

Дванадцятипала кишка займає фіксоване положення. У ній відбувається травлення під дією соку підшлункової залози та жовчі. У стінках цієї кишки синтезуються гормони, які регулюють функцію інших відділів травної системи й апетит. Регуляторна функція два­надцятипалої кишки залежить від характеру їжі.

Довжина товстого кишечнику 1,5...4 м. Початок його від тон­кої кишки відділений спеціальною заслінкою, яка пропускає харчо­ву кашку в напрямку товстої кишки. Частина товстої кишки, яка межує з тонкою, має назву «сліпа кишка», від неї відходить невеликий відро­сток - апендикс. Далі розташована ободова кишка, яка у вигляді петлі піднімається в черевній порожнині вверх і, опускаючись дони­зу, переходить у сигмоподібну кишку, яка закінчується прямою киш­кою й анальним отвором.

5. Регуляція процесів травлення

Процеси травлення та всмоктування в окремих відділах трав­ної системи організму людини відбуваються під чітким впливом ней­рогуморальної системи (табл. 1).

Травна система - єдиний складний фізіологічний механізм, у якому діяльність окремих відділів гармонійно взаємозв'язана. Діяльність травної системи залежить від складу та характеру їжі, умов її приймання і водночас вона виявляє багатосторонню дію на обмін речовин в організмі в цілому, бере участь у кругообігу цих речовин між зовнішнім середовищем та організмом, сприяючи підтримці ста­лості останнього, формуванню захисних механізмів.

Контрольні питання

  1. Будова травної системи.

  2. Будова та функції органів порожнини рота, глотки та стра­воходу.

  3. Будова та функції шлунка.

  4. Будова та функції тонкого кишечнику.

  5. Будова товстого кишечнику. Характеристика процесів, які відбуваються в ньому.

  6. Загальна характеристика нейрогуморальної регуляції про­цесів травлення.

Таблиця