Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ 2014.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
85.5 Кб
Скачать

31

ВСТУП

Митні органи України безпосередньо здійснюють митну справу, систему митних органів України складають:

• Департамент податкової та митної політики;

• регіональні митниці;

• митниці;

• спеціалізовані митні управління та організації;

• установи і навчальні заклади.

Митні органи України, їх автомобільний транспорт, морські, річкові та повітряні судна мають розпізнавальний знак і прапор. Опис прапора і розпізнавального знака затверджується Верховною Радою України. Створення, реорганізація та ліквідація митниць, спеціалізованих митних управлінь та організацій, установ і навчальних закладів здійснюється Державною митною службою України за погодженням з Міністерством фінансів України. Департамент податкової та митної політики України у своїй діяльності взаємодіють з органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями та громадянами. Органи державної влади, органи місцевого самоврядування, установи, організації та громадяни не мають права втручатися в службову діяльність митних органів України, крім випадків, передбачених законами України.

Митна справа в Україні включає в себе встановлення порядку та організацію переміщення через митний кордон України товарів і предметів, обкладення митом, оформлення, здійснення контролю та інших заходів щодо реалізації митної політики в Україні.

Актуальність практики полягає у тому, що будь-який суб’єкт ЗЕД, який займається зовнішньоекономічною діяльністю, вступає у відносини з митними органами під час декларування та митного оформлення зовнішньоекономічних вантажів.

Метою практики є: характеристика основної діяльності ТОВ «Агропакет», здійснення аналізу нормативних актів, які регулюють умови, порядок розміщення товарів у різні митні режими, порядок митного контролю та оформлення товарів.

Об’єктом практики є: ТОВ «Агропакет», знаходиться в м. Дніпропетровськ, пр.Кірова 102.

  1. Загальна характеристика тов «Агропакет». Завдання та функції окремих підрозділів. Функціональні обов’язки посадових осіб

ТОВ «Агропакет» це високотехнологічне підприємство, що динамічно розвивається, що виробляє сучасну, вишукану і престижну натуральну шкіру вищої якості, яка користується сталим попитом на внутрішньому і зовнішньому ринках. Основний напрямок це- повсякденне взуття для широких мас населення. Широкий асортимент чоловічого і жіночого взуття постійно оновлюється в залежності від тенденції моди і потреб покупців.

На підприємстві працюють висококваліфіковані фахівці - взуттєвики, успішно вирішують поставлені перед ними завдання. Підприємство стежить за якістю і вдосконалює технології, але незважаючи на всі нововведення, значне збільшення асортименту та обсягу продукції, найважливішим у політиці підприємства залишається поєднання традиційних методів виробництва з сучасними вимогами ринку взуття.

Підприємство оснащене імпортним обладнанням таких відомих фірм як «PFAFF», «Schon», «Cerim», «CIUCANI».

Для розкрою настилів текстильних матеріалів застосовується унікальний прес фірми "Gompart» з рухомою кареткою. Попереднє формування п'яткової частини проводиться на машині фірми «Leibrock». Затягування носкової частини клеєм проводиться на машинах До-78 фірми «Cerim» і машинах фірми «Schon».

Для одночасної затягування п'яти тексом і голеночной частини клеєм застосовується двопроцесорна машина фірми «Cerim». Рядок макасинового шва виконується на машині фірми «CIUCANI».

Однією з основних відправних точок у виробництві взуття є моделювання. Аналізуючи тенденції моди, модельєри, які працюють на підприємстві, розширюють асортимент моделей, що випускаються і створюють перспективні колекції. Створення актуальних і перспективних моделей сприяє висока кваліфікація та великий творчий потенціал колективу модельєрів. Проектування моделей ведеться за сучасними методиками італійської та вітчизняної шкіл моделювання.

  1. Роль установи у схемі митного контролю і митного оформлення взуття, що переміщується через митний кордон України. Взаємозв’язок установи з іншими установами, організаціями, підприємствами

Митний контроль - це сукупність заходів, здійснюваних митними органами України з метою забезпечення дотримання значення законодавства країни про митну справу і міжнародних договорів, митного укладених державою, контроль за виконанням яких покладено контролю на митні органи. Підприємство ТОВ «Агропакет» має міжнародний контракт на продаж взуття з підприємством у Словаччині.

Держава зацікавлена, щоб ЗЕД здійснювалася відповідно до встановленого порядку, який мають знати і якого повинні додержуватися учасники ЗЕД. Передусім це стосується правильного митного оформлення товарів і транспортних засобів, що стають предметом митного контролю. До цих правил належать: одержання дозволу на здійснення ЗЕД шляхом реєстрації у відповідних органах держави як господарюючих суб'єктів; контролю правила укладання договорів, у тому числі, міжнародних контрактів, на виробництво, купівлю, продаж товарів, на товарообмінні (бартерні) операції, на транспортування, навантажувально-розвантажувальні, страхові та інші операції, пов'язані зі збереженням, експертизою товарів;

  • Одержання відповідних ліцензій на імпорт або експорт визначених видів товарів, дозволів на вивіз або ввезення встановлених обсягів товарів або на визначену суму (кількісних або вартісних квот), тобто вжиття заходів економічної політики;

  • Оформлення відповідних товаросупровідних, транспортних та інших документів, що відображають усі необхідні питання щодо найменування, якості, кількості, класифікації товарів відповідно до ТН ЗЕД, їх вартості, її складових елементів, умов постачання, страхування, транспортування і т. п.;

  • Сплата відповідних податків, мит і зборів або надання гарантій такої сплати;

  • Доставка товарів і документів в узгоджені місце і час;

  • Декларування товарів митним органам для здійснення митного контролю і митного оформлення;

  • Розміщення товарів і транспортних засобів на склади тимчасового зберігання або в інші місця в зоні митного контролю.

ТОВ «Агропакет» співпрацює з митними брокерами, у відповідності до ст.176 Митного кодексу України (МКУ).

Митний брокер – це підприємство, яке здійснює декларування товарів і транспортних засобів і має ліцензію на право здійснення своєї діяльності, видану Державною митною службою України. Митним брокером може бути тільки підприємство – резидент (підприємство зареєстроване на території України). Декларування митним брокером (відповідно до статті 81 МКУ) здійснюється шляхом заявлення у встановленій формі точних відомостей про товари і транспортні засоби, мету їх переміщення через митний кордон України, а також інших даних, необхідних для здійснення їх митного оформлення. Взаємовідносини митного брокера та особи (юридичної чи фізичної), яку він представляє визначаються договором доручення.

Виходячи з вищевикладеного можна виділити наступні основні обов’язки митного брокера:

  • забезпечувати декларування товарів митному органу;

  • надавати документи, необхідні для здійснення митного контролю та митного оформлення, в тому числі, вантажну митну декларацію;

  • пред’являти товари митному органу;

  • бути присутнім при митному контролі та митному оформленні товару, сприяти працівникам митниці в проведенні оформлення;

  • у випадку необхідності, за дорученням замовника, проводити оплату всіх необхідних митних платежів та зборів;

  • надавати замовнику всю необхідну інформацію стосовно вимог митного законодавства відносно його товарів;

  • використовувати інформацію, отриману митним брокером від особи, яку він представляє в процесі здійснення митних процедур виключно для цілей таких процедур.

В свою чергу для здійснення своїх основних обов’язків митний брокер має право:

  • вимагати надання достовірних і точних відомостей та документів, що стосуються переміщення через митний кордон товарів, які декларуються, а також інформації, необхідної для їх митного оформлення;

  • діяти на свій розсуд, але в інтересах замовника якщо останнім не повністю надані відомості, необхідні для митного оформлення товару у відповідності до законодавства України;

  • відмовитися від декларування товарів у випадку неповного надання замовником документів, необхідних для цього, а також при виявленні фактів здійснення замовником протиправних дій.

Митна декларація на бланку єдиного адміністративного документа заповнюється з використанням форми МД-2, до якої у разі потреби можуть додаватися доповнення форми МД-6 та додаткові аркуші форми МД-3 або специфікація форми МД-8.

В одній митній декларації на бланку єдиного адміністративного документа може бути задекларовано не більш як 999 товарів.

Додаткові аркуші форми МД-3, доповнення форми МД-6 та специфікації форми МД-8 у разі їх застосування є невід'ємною частиною митної декларації на бланку єдиного адміністративного документа форми МД-2.

На додаткових аркушах форми МД-3 зазначаються відомості про:

  • товари, що мають різні коди згідно з УКТЗЕД;

  • товари з однаковим кодом згідно з УКТЗЕД, які мають різні дані (країну походження, ознаки та характеристики, що впливають на застосування ставок ввізного (вивізного), особливих видів мита, акцизного податку, податку на додану вартість);

  • інші товари у випадках, визначених Мінфіном.

Замість додаткових аркушів форми МД-3 у випадках, визначених Мінфіном, дозволяється застосування специфікації форми МД-8.

Доповнення форми МД-6 використовується у разі, коли в будь-якій графі форми МД-2, МД-3 або МД-8 митної декларації на паперовому носії не вистачає місця для внесення необхідних відомостей декларантом або для проставлення службових відміток чи внесення відомостей посадовою особою митного органу.