Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Задачі з екологічного права

.docx
Скачиваний:
302
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
17.55 Кб
Скачать

Жефарская Яна, ПЗ-12-2

Задача № 91

До міського голови із заявою про безоплатну передачу їм у приватну власність земельної ділянки площею 0,10 г для спорудження двох індивідуальних господарств К. і П.

На цю заяву голова відповів, що для зазначених цілей земельну ділянку можна придбати лише за договором купівлі-продажу. Не погодившись з цим, К. і П. почали самостійно будувати гаражі на земельній ділянці площею 0,15 га.

Дати правову оцінку діям громадян К. і П.

Згідно ст.376 «Самочинне будівництво» Цивільного кодексу України дії К. і П. можна назвати згідно ч.1 ст. 376 самочинним будівництвом, а саме : житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил. А так, як К. і П. не отримали від міського голови відповідного документа, про передачу земельної ділянки у їх приватну власність, то вони здійснили самочинне будівництво. Згідно ч.2 цієї ж статті особа я вчинила самочинне будівництво, не набуває права власності на нього, отже самостійно побудовані гаражі перебувають у власності міської ради. Якщо К. і П. хочуть отримати право власності на цю земельну ділянку де вони самочинно побудували гаражі, вони мають право згідно ч.3 цієї ж статті : право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно. Так,як для отримання цієї ділянки у свою власність К. і П. мають викупити її за договором купівлі – продажу, як і зазначалося міським головою. Міська рада в свою чергу повинна надати земельну ділянку у власність К. і П. за договором купівлі-продажу згідно ч.2 ст. 134 «Обов'язковість продажу земельних ділянок державної чи комунальної власності або прав на них на конкурентних засадах (земельних торгах)» Земельного кодексу України, а саме згідно цієї части, не підлягають продажу на конкурентних засадах (земельних торгах) земельні ділянки державної чи комунальної власності або права на них у разі: передачі громадянам земельних ділянок для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів, для сінокосіння і випасання худоби, для городництва. А так як громадяни К. і П. купують земельну ділянку для будівництва індивідуальних гаражів, то вони мають право викупити цю земельну ділянку без конкурентних засад.

Задача № 92

Члени об’єднання власників багатоквартирного житлового будинку Б. і В. вирішили за власні кошти спорудити на прибудинковій території дитячий спортивний майданчик. Спорудження майданчика почалося після отримання дозволу на будівництво. Проте група інших членів об’єднання – власників автомобілів звернулася до голови об’єднання з вимогою зупинити будівництво через те, це перешкоджатиме будівництву гостьових автостоянок.

  • Вирішіть справу.

Згідно ч.2 ст. 42 «Земельні ділянки багатоквартирних жилих будинків» Земельного кодексу України, у разі приватизації громадянами багатоквартирного жилого будинку відповідна земельна ділянка може передаватися безоплатно у власність або надаватись у користування об'єднанню власників. Тобто В. і Б. є членами об'єднання власників багатоквартирного будинку, отже їм може надаватися у користування прибудинкова територія, якщо Б. і В. почали будувати дитячий майданчик після отримання дозволу на це, то їхні дії законні згідно ч.3 ст. 42 : порядок використання земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні жилі будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території, визначається співвласниками, а так як голова об'єднання дав дозвіл на будування, вони мають право будувати на прибудинковій території дитячий майданчик. Інші члени об'єднання, які вимагали від голови об'єднання зупинити будівництво, повинні для початку отримати дозвіл на те, щоб будувати на цій прибудинковій території гостьові стоянки. Якщо вони отримають такий дозвіл, то ця прибудинкова територія буде поділена навпіл для того щоб на одній частині був побудований дитячий майданчик, а на іншій гостьові стоянки.

Задача № 93

Пенсіонер А. звернувся із заявою до сільської ради з проханням вжити заходів до сусіднього землевласника К., який на межі їх земельних ділянок посадив фруктові дерева, які перешкоджають проникненню сонячних променів та стримують ріст сільськогосподарських рослин на земельній ділянці, що перебуває у приватній власності пенсіонера.

  • Як вирішити спір?

Згідно ч.1 ст.103 «Зміст добросусідства», власники та землекористувачі земельних ділянок повинні обирати такі способи використання земельних ділянок відповідно до їх цільового призначення, при яких власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок завдається найменше незручностей (затінення, задимлення, неприємні запахи, шумове забруднення тощо). Так як дерева, які посадив К. на межі їх земельних ділянок с пенсіонером А. перешкоджають проникненню сонячних променів та стримують ріст сільськогосподарських рослин на земельній ділянці, що перебуває у приватній власності пенсіонера, тобто вони створюють затінення , тому пенсіонер А. мав повне право звернутися із заявою до сільської ради, що він і зробив. А сільська рада згідно пп.й ч.1 ст. 12 «Повноваження сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин» повинна вирішувати земельні спори.

Отже, сільська рада, має вирішити спір на користь пенсіонера згідно ч.2 ст.109 «Використання дерев, які стоять на межі земельних ділянок», кожен із сусідів має право вимагати ліквідувати дерева, які стоять на спільній межі. Витрати на ліквідацію цих дерев покладаються на сусідів у рівних частинах. Якщо сусід пенсіонера, громадянин К. відмовиться від ліквідації цих дерев і взагалі відмовляється від права власності на ці дерева, які стоять на межі їх земельних ділянок, тоді пенсіонер А. має право звернутися із заявою до суду на громадянина К. і його заяву мають задовольнити згідно ч.3 ст.109, сусід, який вимагає ліквідації дерев, які стоять на спільній межі, повинен один нести витрати на ліквідацію дерев, якщо інший сусід відмовляється від своїх прав на дерева.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]