Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маркетинг.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
105.75 Кб
Скачать

Тема моєї курсової роботи - організація збору інформації для проведення маркетингового дослідження .

Мета роботи - вивчення процесу організації збору інформації для проведення маркетингового дослідження .

Предметом дослідження є процес вибору , пошуку , збору та аналізу необхідної маркетингової інформації.

Об'єктом дослідження є ринок м'яких іграшок міста Мінська . Дана тема актуальна тому , що ринок дитячих товарів сьогодні є активно розвиваються . Ринок дитячих іграшок , будучи частиною ринку дитячих товарів , також має позитивну динаміку. При зростаючих доходах населення і підвищенні народжуваності , актуальність дослідження даного ринку зростає.

Попит на іграшки у споживача останнім часом стає все більш вибагливі , і білоруські виробники іграшок прагнуть модернізувати своє виробництво.

Для успішної діяльності на ринку мало виробляти якісний товар , необхідно визначити « свого» споживача і забезпечити адресність виробленого товару . Для цього проводяться маркетингові дослідження , а збір інформації є важливим етапом даного процесу . Збір та обробка інформації - процес відповідальний , трудомісткий і дорогий , вимагає наявності певних знань і навичок. У курсовій роботі розкрито сутність маркетингової інформації , представлена ​​класифікація інформації та її джерел , а також перераховані методи , за допомогою яких інформація може бути зібрана . У третьому розділі представлені методи збору інформації , які були застосовані при проведенні маркетингового дослідження ринку м'яких іграшок міста Мінськ.

Розділ 1. Поняття і класифікація маркетингової інформації

1.1 Сутність маркетингової інформації

Основу маркетингу складає процес безперервного збору , аналізу та оцінки інформації. Неможливо ефективно управляти всією сукупністю заходів, об'єднаних поняттям маркетинг , за відсутності постійно оновлюваної і відповідної дійсності інформації. Щоб вижити в умовах конкуренції , компанія повинна відстежувати всі зміни на ринку: вимоги покупців , співвідношення цін , дії конкурентів , а також створення нових виробів і т. д.

Дуже часто роль маркетологів в компанії недооцінюється. Відділ маркетингу вважається видатковою частиною бюджету . Але найчастіше на плечі маркетологів лягають обов'язки , прямим наслідком яких є збільшення обсягу продажів , поліпшення іміджу компанії. Маркетологи в своїй щоденній роботі займаються не тільки проведенням маркетингових досліджень , але і оцінкою конкурентоспроможності підприємства , організацією збутової мережі , управлінням ціною , організацією заходів з просування компанії . Фактично , саме маркетологи визначають довгострокову стратегію розвитку бізнесу.

Концепція системи маркетингової інформації.

У XIX в . більшість фірм були дрібними і їх працівники обслуговували своїх клієнтів особисто. Управляючі збирали маркетингову інформацію , спілкуючись з людьми , спостерігаючи за ними , задаючи питання. У XX в . посилилися три тенденції, що обумовили необхідність отримання більш широкою і більше доброякісної маркетингової інформації:

1 . Перехід від маркетингу на місцевому рівні до маркетингу в загальнонаціональному масштабі. Фірма постійно розширює територію свого ринку , і її управляючі не знають всіх клієнтів безпосередньо . Потрібно знайти якісь інші шляхи збору маркетингової інформації.

2 . Перехід від купівельних потреб до купівельним потребам . У міру зростання своїх доходів покупці стають все більш розбірливими при виборі товарів . Продавцям дедалі важче передбачити реакцію покупців на різні характеристики , оформлення та інші властивості товарів , і вони звертаються до маркетингових досліджень .

3 . Перехід від конкуренції в цінах до нецінової конкуренції . Продавці все ширше користуються неціновими знаряддями маркетингу , такими , як присвоєння товарам марочних назв , індивідуалізація товарів , реклама і стимулювання збуту , і їм потрібна інформація про те , як реагує ринок на використання цих знарядь .

Незважаючи на те , що продавцям потрібно усе більше маркетингової інформації , її , здається , хронічно не вистачає . Діячі ринку скаржаться, що не можуть зібрати достатньої кількості потрібних їм точних і корисних відомостей. У спробах вирішити цю проблему багато фірм розробляють маркетингові інформаційні системи .

Маркетингова інформаційна система (МІС ) - система заходів щодо збирання, сортування , аналізу та поданням маркетингової інформації , яка використовується при прийнятті маркетингових рішень [ 1 , с.30] . Основні переваги використання МІС :

• організований збір інформації;

• широке охоплення інформації;

• попередження криз в діяльності фірми;

• координація планів маркетингу;

• висока швидкість аналізу;

• представлення результатів у кількісному вигляді.

Поняття МІС ілюструє рис 1 . Для виконання завдань аналізу , планування, здійснення планів і контролю ( ліва область) менеджери з маркетингу потребують інформації про зміни в ринковому середовищі (права область). Роль МИС полягає у визначенні потреб в інформації для маркетингового управління , її отриманні , аналізі та своєчасному наданні для прийняття управлінських рішень .

Малюнок 1.1 - Маркетингова інформаційна система.

У той час як підсистема внутрішньої звітності містить і надає дані про те , що вже відбулося , підсистема маркетингового спостереження надає відомості про ситуацію на ринку в даний момент. Маркетингове спостереження визначається як постійна діяльність по збору поточної інформації про зміну зовнішнього середовища маркетингу , необхідна як для розробки , так і для коректування маркетингових планів . Третьою основною складовою МІС є маркетингові дослідження , які на відміну від маркетингового спостереження передбачають підготовку і проведення різних обстежень , аналіз отриманих даних з конкретної маркетингової завдання , що стоїть перед підприємством . Іншими словами , маркетингові дослідження проводяться періодично , а не постійно , у міру появи певних проблем.

У МДС також входить система забезпечення маркетингових рішень ( СОМР ) , яка представляє собою взаємозалежний набір даних , інструментів і методик , за допомогою якого підприємство аналізує і тлумачить внутрішню і зовнішню інформацію . Принцип роботи СОМР полягає в наступному: є дані , інформація обробляються за допомогою підходящої до конкретного випадку комп'ютерної моделі , що входить до складу СОМР , після чого результати аналізу використовуються для визначення оптимального для даного випадку порядку дій , здійснення яких породжує нові зміни макро- і мікросередовища .

Інформація не тільки основа для прийняття оптимальних рішень , а й ресурс , що забезпечує стратегічно важлива перевага перед конкурентами. Інформація - знаряддя конкурентної боротьби.

Сьогодні до маркетингової інформації пред'являється ряд принципових вимог , що випливають з основоположних принципів теорії та практики маркетингового дослідження ( див. таблицю 1.1).

Таблиця 1.1.1 - Схема змісту принципів маркетингової інформації

Принципи

Забезпечення їх дотримання

Актуальність

Представлення реальних відомостей в потрібний момент часу

Достовірність

Адекватність відомостей, що забезпечується дотриманням наукових принципів збору та обробки інформації, боротьбою з будь тенденційністю

Релевантність

Забезпечується отриманням інформації у відповідності з поставленими завданнями

Повнота відображення

Забезпечується складанням плану дослідження, виявленням сутності явища, його ієрархічної структури та зв'язків

Цілеспрямованість

Відповідність інформації генеральної мети дослідження

Інформаційна

єдність

Підпорядкування методології обробки даних єдність вимогам теорії інформатики та статистичної теорії спостережень

Таким чином, сьогодні маркетингова інформація повинна бути актуальна, достовірна, відповідати цілям і завданням дослідження.

1.2 Класифікація видів інформації

Єдність принципів маркетингової інформації не суперечить можливою її диференціації у відповідності з об'єктивними умовами маркетингу . Розрізняють такі типи маркетингової інформації.

1 . За формою планування маркетингу :

• оперативна - термінова інформація, яка використовується в оперативному ( операційному ) плануванні для невідкладного використання.

• стратегічна - інформація, яка використовується в стратегічному плануванні .

Стратегічна інформація відрізняється від оперативної глибиною і охопленим періодом. Потреба в оперативній інформації, що характеризує становище на ринку на якийсь момент часу або за короткий часовий проміжок , дуже велика. За деякими даними , в ній потребують 85 % ринкових структур , а в інформації про дії конкурентів , про зміни в попиті і реакції споживачів на новий товар і т.п. - 70 %.