Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК / Комплекс ДЕК ЦИВІЛЬНЕ ТА СІМЕЙНЕ ПРАВО.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
336.38 Кб
Скачать

2. Структура державного екзамену

2.1. Державний екзамен складається з двох етапів:

1) теоретична частина, яка передбачає перевірку засвоєння теоретичного матеріалу, що формує уміння з напряму підготовки 0304 «Право».

2) практична частина, яка передбачає письмове розв'язання типового професійного завдання.

2.2. Теоретична частина. Програма перевірки знань державного екзамену містить наступні блоки дисципліни:

- Загальна частина цивільного права. Цивільне та сімейне право в системі права України.

  • цивільні та сімейні правовідносини

  • договори та право власності

  • захист цивільних прав.

2.3. Практична частина. Типові професійні завдання за змістовими модулями імітують умови (ситуації) практичної діяльності випускника на первинних посадах. Усього практична частина містить два ситуаційні завдання.

3. Програма державного екзамену

3.1. Загальна частина цивільного права. Цивільне та сімейне право в системі права україни

Загальні риси цивільного права. Предмет цивільного права. Метод цивільного права. Функції цивільного права. Основні принципи цивільного права. Місце цивільного права в системі галузей права.

Поняття та види джерел цивільного права. Значення судової практики. Дія цивільних законів.

Поняття цивільного законодавства. Співвідношення цивільного права і цивільного законодавства. Система цивільного законодавства. Дія цивільного законодавства в часі. Зворотна сила цивільного закону. Дія цивільного законодавства по колу осіб та у просторі.

3.2 Цивільні та сімейні правовідносини

Поняття та особливості цивільно-правових відносин. Основні елементи цивільно-правових відносин. Види цивільних правовідносин.

Поняття суб’єкту цивільного права. Види суб’єктів цивільного права.

Загальні положення про фізичну особу. Цивільна правоздатність та дієздатність фізичної особи. Види дієздатності фізичної особи.

Загальні положення про юридичну особу. Підприємницьке товариство: господарські товариства (повне товариство, командитне товариство, товариство з обмеженою відповідальністю, акціонерне товариство) та виробничий кооператив. Участь держави, АРК, територіальних громад у цивільних відносинах.

Поняття та види об'єктів цивільних прав. Речі та майно як об'єкти цивільних прав. Цінні папери як об'єкти цивільних прав. Послуги як об'єкт цивільного права.

Поняття та правове регулювання особистих немайнових прав. Види особистих немайнових прав. Особисті немайнові права, що забезпечують природне існування фізичної особи. Особисті немайнові права, що забезпечують соціальне буття фізичної особи.

Поняття та правова природа правочину. Види правочинів. Умови дійсності правочинів. Форми правочину. Сторони у правочині. Зміст правочину. Недійсний правочин. Оспорювані та нікчемні правочини. Правові наслідки недійсності правочину.

3.3 Договори та право власності

Власність і право власності. Зміст права власності. Форми і види права власності. Підстави виникнення і припинення права власності.

Поняття права спільної власності. Види права спільної власності. Право загальної дольової власності.Здійснення права загальної дольової власності. Зміст майна яке знаходиться у загальній дольовій власності. Право загальної спільної власності. Здійснення права загальної спільної власності. Поняття приватної власності. Право приватної власності в об'єктивному і і суб’єктивному значенні. Підстави набуття та припинення права приватної власності.

Поняття та засоби цивільно-правового захисту права власності. Віндикаційний позов як засіб захисту права власності. Негаторний позов як засіб захисту права власності. Інші цивільно-правові засоби захисту права власності.

Загальні положення про спадкування. Поняття спадщини та права спадкування. Спадкування за заповітом. Спадкування за законом. Здійснення права на спадкування. Виконання заповіту. Оформлення права на спадщину. Спадковий договір.

Поняття та види цивільно-правових зобов'язань. Підстави виникнення зобов'язань. Підстави припинення зобов'язань. Предмет, місце, час і спосіб виконання зобов'язань.

Поняття договору. Класифікація договорів. Зміст договору. Порядок укладення, зміни та розірвання договорів. Зобов'язально-правові способи забезпечення виконання договірних зобов'язань. Речові способи забезпечення виконання зобов'язань.

Поняття, сторони, склад, форми договору купівлі-продажу. Права та обов'язки сторін. Захист прав споживачів. Різновиди договору купівлі-продажу.

Поняття, сторони, склад, форми, умови дійсності договорів міни, дарування та довічного утримання.

Поняття, зміст та значення договорів поставки та контрактації. Відповідальність за порушення договорів.

Договір найму (оренди). Договір найму (оренди) житла. Договір позички.

Зміст та характеристика. Різновиди договору підряду. Самостійність та ризик підрядчика. Обов'язки підрядчика та замовника. Правові наслідки порушення сторонами зобов'язань по договору.

Договір доручення. Договір комісії. Договір управління майном.