Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ / 11_ст_укр_культ_МВК_ЗС_12_для_вс_х_напрям_в.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
101.89 Кб
Скачать

11

Дніпропетровський університет імені альфреда нобеля

КАФЕДРА ПОЛІТОЛОГІЇ, СОЦІОЛОГІЇ ТА ГУМАНІТАРНИХ НАУК

Методичні вказівки

щодо вивчення дисципліни

Історія української культури”

галузі знань:

0203 – “Гуманітарні науки”

0301 – “Соціально-політичні науки”

0304 – “Право”

0305 – “Економіка та підприємництво”

0306 – “Менеджмент і адміністрування”

Затверджено на засіданні кафедри

Протокол № 11 від 14.06.2012 р.

Дніпропетровськ

2012

Методичні вказівки щодо вивчення дисципліни “Історія української культури” / Укладачі: І.А. Єремєєва, Ю.Й. Семчук ― Дніпропетровський університет імені Альфреда Нобеля, 2012 ― 10 с.

Укладачі: І.А.Єремєєва, к-т істор. наук, доц.; І.А.Руденко, ст. викл.; Ю.Й.Семчук, ст. викл.

Відповідальний за випуск: В.А. Полторак, д-р філос. наук., професор, зав. кафедрою соціології, політології та гуманітарних наук.

ЗМІСТ

  1. Програма дисципліни “Історія української культури” 3

  2. Завдання для самостійної роботи 6

  3. Перелік питань для підсумкового контролю 7

  4. Література 8

  1. Програма дисципліни “Історія української культури”

Змістовий модуль 1. Стародавня українська культура

Тема 1. Предмет та завдання курсу

Етимологія терміну “культура”, його багатозначність та полі функціональність. Сучасні наукові визначення культури. Культура і цивілізація. Культура і соціальний прогрес. Поняття світової, національної, народної культури, їх взаємозв’язок. Структура та функції культури. Місце культури у структурі людської життєдіяльності. Культура матеріальна та духовна, елітарна та масова. Культура і суспільство. Суспільна та особиста культура. Типи культур: професійні, регіональні, історичні. Періодизація світової та української культури. Концепції світової культури. Загальнолюдські та національні цінності в системі культури. Мова в структурі культури. Культура і традиція.

Тема 2. Культура первісної доби

Періодизація культури первісного суспільства. Розвиток палеолітичної культури. Особливості первісної моралі. Уявлення первісного суспільства про світ: анімізм, фетишизм, тотемізм, магія. Становлення міфології. Виникнення мистецтва. Символізм в образотворчому мистецтві палеоліту. Мізинська палеолітична культура на території України. Еволюція первісної культури в добу мезоліту та неоліту. Вплив змін у господарстві на розвиток культури. Особливості світогляду людини. Релігійні уявлення неоліту та мезоліту. Поява композиції в образотворчому мистецтві. Розвиток кераміки. Мегалітичні споруди періоду неоліту та бронзової епохи. Поява писемності. Трипілля – найдавніша неолітична землеробська культура України. Скіфсько-античні взаємовпливи. Культура античних міст-держав Північного Причорномор’я. Римська колонізація.

Тема 3. Українська середньовічна культура

Дохристиянська культура східнослов’янських племен. Міфологія язичницького світогляду. Космогонічні уявлення давніх слов’ян. Образотворче мистецтво та побутова культура східних слов’ян. Синкретичний характер візантійської духовності. Особливості східного християнства та візантійського мистецтва. Візантійські впливи в культурі Київської Русі. Культура Київської Русі. Історичні основи світогляду людей періоду Київської Русі. Вплив християнства на культуру Київської Русі. Особливості синтезу християнських традицій з язичницькими у Давньоруській культурі. Розвиток освіти на наукових знань в Київській Русі. Жанри Давньоруської літератури. Формування літописної традиції. Житійна література – основа біографічного жанру. Ораторська проза Київської Русі. “Слово о полку Ігоревім” – пам’ятка давньоруського героїчного епосу. Архітектура Київської Русі. Візантійський вплив і роль народної творчості в розвитку архітектури. Кам’яна архітектура Київської Русі. Живопис та скульптура Київської русі. Формування іконописної традиції. Портретний живопис. Мозаїка. Давньоруська книжкова мініатюра. Розвиток прикладного мистецтва Київської Русі. Значення культури Київської Русі у розвитку культури східнослов’янських народів. Феодальна роздробленість і її вплив на культурні процеси. Культура Галицько-Волинського князівства.