Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ / 11_ст_укр_культ_МВК_ЗС_пп_12_для_вс_х_напрям_в.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
105.47 Кб
Скачать

12

Дніпропетровський університет імені альфреда нобеля

КАФЕДРА ПОЛІТОЛОГІЇ, СОЦІОЛОГІЇ ТА ГУМАНІТАРНИХ НАУК

Методичні вказівки

щодо вивчення дисципліни

Історія української культури”

галузі знань:

0203 – “Гуманітарні науки”

0301 – “Соціально-політичні науки”

0304 – “Право”

0305 – “Економіка та підприємництво”

0306 – “Менеджмент і адміністрування”

Затверджено на засіданні кафедри

Протокол № 11 від 14.06.2012 р.

Дніпропетровськ

2012

Методичні вказівки щодо вивчення дисципліни “Історія української культури” / Укладачі: І.А. Єремєєва, Ю.Й. Семчук, І.А.Руденко, ст. викл. ― Дніпропетровський університет імені Альфреда Нобеля, 2012 ― 10 с.

Укладачі: І.А.Єремєєва, к-т істор. наук, доц.; І.А.Руденко, ст. викл.; Ю.Й.Семчук, ст. викл.

Відповідальний за випуск: В.А. Полторак, д-р філос. наук., професор, зав. кафедрою політології, соціології та гуманітарних наук.

ЗМІСТ

  1. Програма дисципліни “Історія української культури” 3

  2. Завдання для самостійної роботи 6

  3. Перелік питань для підсумкового контролю 7

  4. Література 8

  1. Програма дисципліни “Історія української культури”

Змістовний модуль 1. Стародавня українська культура

Тема 1. Історія української культури як навчальна дисципліна

Сутність української культури в контексті основних культурологічних парадигм. Етимологія терміну “культура”, його багатозначність та поліфункціональність. Сучасні наукові визначення культури. Культура і цивілізація. Культура і соціальний прогрес. Поняття світової, національної, народної культури, їх взаємозв’язок. Структура та функції культури. Місце культури у структурі людської життєдіяльності. Культура матеріальна та духовна, елітарна та масова. Культура і суспільство. Суспільна та особиста культура. Типи культур: професійні, регіональні, історичні. Періодизація світової та української культури. Концепції світової культури. Загальнолюдські та національні цінності в системі культури. Мова в структурі культури. Культура і традиція. Становлення української культури як продукту людської спільноти. Складові української культури. Українське мистецтво як квінтесенція художньої культури. Види українського мистецтва. Предмет української культури та зміст навчального курсу.

Тема 2. Витоки української культури

Українці – автохтони України. Особливості первісної моралі. Уявлення первісного суспільства про світ: анімізм, фетишизм, тотемізм, магія. Становлення міфології. Виникнення мистецтва. Символізм в образотворчому мистецтві палеоліту. Мегалітичні споруди періоду неоліту та бронзової епохи. Арійська доба. Ведичні тексти – першоджерела давньої української культури. Поява писемності. Трипілля – найдавніша неолітична землеробська культура України. Скіфсько-античні взаємовпливи. Культура античних міст-держав Північного Причорномор’я. Римська колонізація. Черняхівська і зарубинецька культура. Духовна культура давніх слов’ян.