Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9 сем. Эк.предприятия / Проектный анализ / Аналіз та планування проектів Н.Е. Ковшун.doc
Скачиваний:
117
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.82 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВОДНОГО ГОСПОДАРСТВА ТА ПРИРОДОКОРИСТУВАННІ

Н.Е.Ковшун

Аналіз та планування проектів

Рекомендовано

Міністерством освіти і науки України

як навчальний посібник для студентів

вищих навчальних закладів

Київ

«Центр учбової літератури»

2008

ББК 65.9(2)301я73 К 56

УДК 658(075.8)

Гриф надано

Міністерством освіти і науки України

~>м освіти і на

(Лист №14/182-577 від 18.032005 р.)

Рецензенти:

Гуменюк В.Я. - доктор економічних наук, професор (Національний універси­тет водного господарства та природокористування);

Хвесик МЛ. - доктор економічних наук, професор, віце-президент УЕАН (Рада з вивчення продуктивних сил України НАН України, м. Київ).

Ковшун Н.Е. К 56 Аналіз та планування проектів. Навчальний посібник. - К.: Центр уч­бової літератури, 2008. - 344 с.

ISBN 978-966-364-656-5

Навчальний посібник містить інформацію з основ аналізу та планування про­ектів: інвестиційний ринок, концепція проекту, методологія проектного аналізу, місце планування в управлінні проектами, моделі економічного механізму управління, управління ризиками тощо.

Видання призначене для студентів бакалаврських та магістерських програм, що навчаються за спеціальністю 8.050107 "Економіка підприємства".

ISBN 978-966-364-656-5 © Ковшун Н.Е., 2008

© Центр учбової літератури, 2008

ВСТУП

В останні роки трансформаційні процеси в економіці України набули певного динамізму на макроекономічному рівні. Болісні, але конче необхідні реформи, що спрямовуються на монетарну стабілі­зацію економіки шляхом скорочення дефіциту бюджету та приду­шення інфляції фінансово-кредитними регулятивними методами, це тільки фундамент подальших ринкових перетворень.

Структурно-інноваційна перебудова економіки потребує створення сприятливого інвестиційного клімату, становлення фондового ринку, удосконалення фінансово-кредитної системи, реформування відносин власності та прискорення процесу прива­тизації, що безперечно повинно призвести до активізації інвести­ційного процесу, особливо в пріоритетних напрямках.

Підготовка та реалізація проектів відноситься до складних видів людської діяльності, що вимагає особливих знань та нави­ків. Світовий та вітчизняний досвід свідчить, що інвестиційні проекти ранжуються від неперспективних (вимушених) до най-новітніших. Перші не дають ніякої віддачі, а лише підтримують на плаву підприємства, що потребують глибокої санації або вза­галі ліквідації; другі потребують набагато більших витрат, але за­безпечують швидкий науково-технічний прорив та примноження капіталу, проте мають великий ступінь ризику.

Інвестор завжди стоїть перед проблемою прийняття інвес­тиційного рішення, адже суб'єкт господарювання відмовляє собі в споживанні певних благ, але має надію повернути інвестований капітал з певним прибутком, і при цьому, природно, ризикує. Тим часом, професійним економістам неабияк бракує навичок з підготовки рішень щодо ефективного використання ресурсів.

В останні десятиріччя підготовка та реалізація проектів сфор­мувались в досить спеціалізований вид професійної діяльності. В державному та приватному секторах економіки розвинутих країн нарощується досвід розробки проектів, впроваджуються та випро­бовуються спеціальні методи управління проектною діяльністю.

Проектним аналізом називається процес аналізу прибутко­вості інвестиційного проекту, або зіставлення витрат на проект та вигод, які можуть бути одержані в результаті його реалізації. Оскільки вигоди від будь-якого інвестиційного проекту та витра-

1*.

З

ти на його реалізацію численні й не завжди їх легко підрахувати, то визначення прибутковості перетворюється у тривалий та тру­домісткий аналіз усіх стадій та аспектів інвестиційного проекту. У результаті проектний аналіз перетворюється у концепцію, яка закладається в основу проектів у країнах з ринковою економікою.

Проектний аналіз - це сукупність методів і прийомів, за допомогою яких можна розробити оптимальний проект, та визна­чити умови його успішної реалізації.

Мета проектного аналізу - максимізація суспільного або приватного добробуту з урахуванням ряду зовнішніх завдань та обмежень.

Проектний аналіз, як навчальна дисципліна, об'єднує як спеціальні, так і міждисциплінарні знання. Спеціальні знання ві­дображають особливості тієї галузі діяльності, до якої відносять­ся проекти (будівельні, екологічні тощо). Але окремою дисциплі­ною проектний аналіз став із-за знань, що отримані в результаті вивчення загальних закономірностей проектів різних галузей.

Предметом проектного аналізу є вивчення концепцій, ме­тодології, підходів і критеріїв визначення, порівняння, обґрунту­вання альтернативних інвестиційних рішень та проектів за умов обмеженості наявних ресурсів.

Проектний аналіз відрізняється від бізнес-планування та ін­вестиційного менеджменту. На відміну від бізнес-планування в дисципліні не розглядається конкретна бізнесова ідея, яку необ­хідно обґрунтувати, а вивчаються можливості задоволення по­треб шляхом вибору найкращого з альтернативних варіантів роз­витку. Якщо в бізнес-плануванні проект розглядається тільки з точки зору інвестора, то в проектному аналізі - з точки зору всіх учасників проекту. Проектний аналіз дозволяє зробити висновок щодо ефективності проекту в інтересах суспільства загалом.

На відміну від інвестування, де розглядається управління фінансами у галузі вкладення капіталу шляхом здійснення інвес­тицій та формування оптимальної структури інвестиційного портфеля, в проектному аналізі обґрунтовується доцільність ви­користання обмежених людських, матеріальних і фінансових ре­сурсів задля досягнення мети проекту.

Методологія проектного аналізу в Україні повинна врахову­вати ряд важливих національних особливостей, а саме:

4

- пріоритетність прямих інвестицій, орієнтованих на розви­ток матеріально-технічної бази підприємства (обумовлено значним зносом основних фондів та перевищенням норм забруднення навколишнього середовища);

  • ефективне використання фінансових ресурсів та енергоре­сурсів (через їх дефіцит);

  • урахування і зниження ризиків проекту (обумовлено не­стабільністю ситуації).

В результаті вивчення дисципліни студенти набувають тео­ретичних знань та практичних навиків з питань методології під­готовки та реалізації проектів, сйособів залучення ресурсів для реалізації цих проектів.

Вивчення матеріалу передбачає розв'язання таких завдань:

  • опанування основами ринкової економіки стосовно мето­дів підготовки, експертизи й оцінки проектів;

  • ознайомлення з основними концептуальними поняттями, методами та підходами, які використовуються у міжнаро­дній практиці проектного аналізу;

  • удосконалення процесів прийняття рішень в умовах ризи­ку при розробці й реалізації проектів.

5

Інвестиційна діяльність в Україні

  1. Основи інвестиційної діяльності.

  2. Державне регулювання інвестиційної діяльності.

  3. Учасники інвестиційного процесу. Резюме.

Питання для обговорення.