Скачиваний:
47
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
152.06 Кб
Скачать

ПРАКТИЧНІ ПРИКЛАДИ БІЗНЕС-ПЛАНІВ

11.1. Бізнес-план товариства з обмеженою

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ — ТОВ «СПАРТА»

1. Резюме (ключові положення)

Практична реалізація підприємницької ідеї щодо створення товариства з обмеженою відповідальністю — ТОВ «Спарта» — має бути здійснена започаткуванням діяльності пекарного цеху середньої потужності на базі приміщення колишнього кафе «Тернопіль» на вул. Туполєва у Радянському р-ні Києва.

ТОВ «Спарта» є заново створюваною фірмою у сфері виробництва хлібобулочних виробів з метою задоволення потреб населення переважно Радянського району Києва в якісному продукті харчування. Основними видами продукції нового підприємства мають стати хліб білий формовий і хліб український, попит на які в цьому районі не задовольняється повністю. Тому ринкову нішу для такого товару можна вважати перспективною. У майбутньому можливі оптовий продаж хліба торговельній мережі району та виїзна торгівля хлібом.

Конкурентними перевагами пропонованих для внутрішнього ринку виробів можна вважати швидку адаптацію до зміни кон’юнктури ринку, використання спеціальної паперової упаковки і постійну наявність у торговельній мережі, що обслуговуватиметься ТОВ «Спарта». До цього важливо додати, що нові види продукції є продуктами підвищеної якості, оскільки вироблятимуться з екологічно чистих і висококалорійних компонентів. На виробництво та продаж виробів ТОВ «Спарта» отримано ліцензію місцевого органу влади.

Сформований статутний фонд ТОВ «Спарта» є основним джерелом власних коштів, які будуть використані для придбання комплекту технологічного устаткування та необхідної кількості сировини. Оскільки власних коштів не вистачає, виникає потреба в кредиті для купівлі устаткування. Прийнятний процент плати за кредит має становити не більше 20%, а термін повернення кредиту — не менше одного року. Необхідна сума грошового кредиту становить 30000 гривень.

За перші два тижні функціонування ТОВ «Спарта» має вийти на беззбитковий рівень виробництва. На кінець першого року господарювання чистий прибуток очікується в сумі майже 117 000 гривень. За такого рівня прибутковості виробництва строк окупності інвес­тиційних ресурсів разом з платою за кредит становитиме приблизно п’ять місяців.

2. Хлібопекарне виробництво, тов «Спарта» та його продукція

Протягом останніх років для хлібопекарної промисловості України стало характерним істотне зменшення обсягів виробництва всіх видів продукції, що є наслідком глибокої кризової ситуації в національній економіці. У 1996 р. вироблено 3796 тис. т хліба та хлібобулочних виробів порівняно з 6701 і 7348 тис. т відповідно у 1990 і 1985 р. Це означає, що протягом 11 років (1985—1996 р.) виробництво цих видів продукції скоротилося на 48,3% [(7348 – 3796/7348) ´ 100], а за останні 6 років (1991—1996 р.) випуск і продаж зменшився для: хліба — на 22,6%, хлібобулочних виробів — на 52%, кондитерських виробів — на 45%. Лише за 1996 р. порівняно з попереднім роком хліба та хлібобулочних виробів продано менше на 22%. Разом з тим у Києві за період, що аналізується, виробництво хліба та хлібобулочних виробів не зменшилось, а збільшилось на 3,6%.

Таке велике зниження виробництва хліба та хлібобулочних виробів майже в усіх регіонах України значною мірою зумовлене зменшенням закупівлі пшениці та спаданням виробництва борошна (за 1991 – 1996 рр. відповідно на 54 % і 32 %). До цього можна додати кількаразове скорочення випуску діабетичних хлібобулочних виробів за браком таких необхідних компонентів, як ксиліт і сорбіт, що раніше поставлялися з Росії та Узбекистану.

Важливим чинником, що негативно впливає на економіку хлібопекарного виробництва, є стрімке та в багатьох випадках економічно необгрунтоване зростання цін на борошно й готові хлібобулочні вироби. За 1991 – 1996 рр. оптові ціни на борошно в Україні зросли в 27300 разів, а роздрібні ціни — у 46300 разів. Саме це призвело до підвищення роздрібних цін на хліб та хлібобулочні вироби за останні п`ять років у 44100 разів, а за один тільки 1996 р. — у середньому в 1,4 раза.

У галузі розпочався процес структурної перебудови виробництва. Якщо до 1992 р. хлібопекарна промисловість України була представлена в основному великими державними підприємствами — хлібозаводами й хлібокомбінатами, то за останні два-три роки в порівняно широких масштабах здійснюється акціонування різногалузевих підприємств, у тому числі й хлібопекарних. Окрім того, майже в усіх населених пунктах України започатковується діяльність приватних мініпекарень, хлібопекарних цехів та інших невеликих підприємств такого профілю. Основною передумовою їх створення є стійкий попит на хлібобулочні вироби, який зараз повністю не задовольняється.

Виходячи з такої економічної ситуації, було прийнято рішення про заснування товариства з обмеженою відповідальністю «Спарта» у вигляді хлібопекарного цеху середньої потужності, місією котрого є задоволення потреб населення переважно Радянського району Києва у високоякісних і різноманітних хлібобулочних виробах. При цьому ТОВ «Спарта» у своїй виробничій і торговельній діяльності має намір ураховувати окремі важливі результати ситуаційного аналізу. По-перше, наявні виробничі потужності з випікання хлібобулочних виробів завантажені в середньому на 45%. По-друге, на київських хлібопекарних підприємствах погіршується структура та якість хлібобулочних виробів, спрощується товарний асортимент; в обмеженій кількості виробляються хліб «Московський» і «Бородинський», сайки, булки «Міські» та батони «Студентські», ванильні бублики, гірчичні та вершкові сухарі тощо; переважна кількість хліба випікається з борошна першого і другого сортів, без застосування молочної сироватки, модифікованого крохмалю, збагаченого білками та вітамінами.

У початковий період свого функціонування хлібопекарний цех ТОВ «Спарта» буде випікати переважно хліб білий формовий і хліб «Український», на який існує сталий попит населення Радянського району Києва. На випікання й реалізацію цих видів хліба отримано ліцензію Радянської райдержадміністрації Києва за № 248072 від 15 травня 1996 р. Існує також запатентований оригінальний товарний знак для цих виробів. У перспективі передбачається значно розширити асортимент продукції ТОВ «Спарта». При цьому зону обслуговування споживачів також буде розширено.

До основних конкурентних переваг продукції ТОВ «Спарта» належать: добре розроблена та узгоджена за всіма елементами маркетингова система; спеціальна оригінальна упаковка для тривалішого збереження свіжості хліба; унікальні смакові та абсолютно безпечні для здоров’я споживачів властивості продукції, які забезпечуються використанням у процесі виробництва екологічно чистих і висококалорійних компонентів, включаючи воду та різні вітамінні добавки; помірні відповідно до рівня якості ціни на пропоновані для продажу види хліба.

Соседние файлы в папке Бизнес планирование Покропивный