Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

конспект_статистика

.pdf
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
5.07 Mб
Скачать

14

Монографічне обстеження являє собою детальне, глибоке вивчення й опис окремих, характерних у якому відношенні одиниць сукупності.

Підставою для реєстрації відповідей на поставлені при спостереженні питання можуть служити: показання опитуваних осіб, що відповідають документи, безпосереднє установлення фактів робітником, що проводить спостереження. У зв'язку з цим розрізняють безпосереднє спостереження, документальне спостереження й опитування.

Безпосереднім є таке спостереження, при котрому самі реєстратори шляхом виміру, зважування або підрахунку установлюють факт, що підлягає реєстрації, і на цій підставі роблять записи у формулярі спостереження.

При документальному обліку фактів джерелом зведень служать відповідні документи.

Опитування - це спостереження, при якому відповіді на досліджувані питання записуються зі слів опитуваного.

У статистику застосовуються такі основні засоби опитування: експедиційний (усне опитування), саморегістрації і кореспондентський засіб.

3. . ОРГАНІЗАЦІЙНІ ПИТАННЯ СТАТИСТИЧНОГО СПОСТЕРЕЖЕННЯ.

.

Кожне статистичне спостереження проводиться з конкретною ціллю.

Ціль спостереження - це основний результат статистичного дослідження. Чітке формулювання цілі спостереження необхідно для того, щоб не припускати збору зайвих і неповних даних.

При організації спостереження важливо точно визначити, що саме підлягає обстеженню, інакше кажучи, встановити об'єкт спостереження.

Об'єктом статистичного спостереження називається сукупність одиниць досліджуваного явища, про які повинні бути зібрані статистичні дані. При визначенні об'єкта статистичного спостереження вказують його основні відмітні риси, найважливіші ознаки.

Поряд із визначенням об'єкта статистичного спостереження необхідно визначити одиницю сукупності, а також встановити одиницю спостереження.

Одиниця спостереження - це первинний елемент об'єкта статистичного

спостереження, що є носієм ознак,

підметів реєстрації,

і основою рахунку, що

ведеться при обстеженні.

 

 

Від одиниці статистичного

спостереження варто відрізняти одиницю

статистичної сукупності.

Одиниця сукупності - це той первинний осередок, від якого повинні бути отримані необхідні статистичні відомості.

Основним питанням статистичного спостереження є його програма.

Програмою статистичного спостереження називається перелік показників,

підлягаючих вивченню.

У програму спостереження повинні включатися тільки ті питання, що відповідають завданням дослідження, на які можуть бути отримані правдиві, достовірні відповіді. Формулювання питань має велике значення. Вони повинні бути сформульовані таким чином, щоб їхній зміст усюди розумівся однаково.

15

Статистичні формуляри - це бланки визначених форм обліку і звітності. Обов'язковим елементом статистичного формуляра є титульна й адресна його

частини. У титульної й адресної його частинах указуються найменування спостереження, ким і коли затверджений, дата представлення відомостей, найменування підприємств або прізвища, імена і по батькові що обстежаться осіб і їхньоїРозрізняютьадреси. два види носіїв інформації: індивідуальні й облікові формуляри.

Індивідуальної формуляр містить відомості про одну одиницю сукупності.

У обліковому формулярі утримуються дані по декількох одиницях сукупності. Індивідуальні формуляри легше опрацьовувати вручну. До статистичних

формулярів складається інструкція.

Інструкцією називають сукупність роз'яснень і вказівок, головним чином по програмі статистичного спостереження.

З метою успішного проведення статистичного спостереження розробляється організаційний план. Це основний документ, у якому відображаються найважливіші питання організації і проведення намічених заходів. При організації статистичного спостереження обов'язково повинно бути вирішене питання про час проведення спостереження, включаючи вибір сезону спостереження; установлення терміну (періоду) і критичного моменту спостереження.

Сезон (час року) для спостереження варто вибрати такий, у якому досліджуваний об'єкт перебуває в звичайному для нього стані.

Під періодом (терміном) проведення спостереження розуміється час початку і закінчення збору відомостей.

Час спостереження - це час, до якого відносять дані зібраної інформації. Критичною називають дату, за станом на який повідомляються відомості. Критичним моментом спостереження вибирають північ, момент закінчення

одної доби і початку інших.

4. ПОМИЛКИ СТАТИСТИЧНОГО СПОСТЕРЕЖЕННЯ.

Відхилення або різниці між обчисленими показникам і дійсними (щирими) величинами досліджуваних явищ знайшли відбиток у показниках, називаних помилками або похибками.

У залежності від характеру і ступеня впливу на кінцеві результати спостереження, а також виходячи з джерел і причин виникнення неточностей, що припускаються в процесі статистичного спостереження, звичайно виділяють помилки реєстрації і помилки репрезентативності (ставності).

Помилки реєстрації виникають унаслідок неправильного установлення фактів у процесі спостереження або неправильного запису. Вони підрозділяються на випадкові і систематичні. Можуть бути як при суцільному, так і не суцільному спостереженні.

Випадкові помилки - це, як правило, помилки реєстрації, що можуть бути допущені як опитуваними в їхніх відповідях, так і реєстраторами при заповненні бланків.

Систематичні помилки можуть бути навмисними і ненавмисними. Навмисні помилки (свідомі, тенденційні перекручування) утворюються в результаті того, що опитуваний, знаючи дійсне положення справи, свідомо повідомляє неправильні

16

дані. Ненавмисні помилки визиваються різноманітними випадковими причинами (наприклад, недбалістю або неуважністю реєстратора» несправністю вимірювальних приладів і т.п.).

Помилки репрезентативності (ставності) властиві не суцільному спостереженню. Помилки репрезентативності (так само, як і помилки реєстрації) можуть бути випадковими і систематичними.

Випадкові помилки репрезентативності - це відхилення, що виникають при не суцільному спостереженні через те, що сукупність відібраних одиниць спостереження не повно відтворює всю сукупність у цілому.

Систематичні помилки репрезентативності - це відхилення, що виникають унаслідок порушення принципів випадкового відбору одиниць досліджуваної сукупності.

Для виявлення й усунення допущених при реєстрації помилок може застосовуватися рахунковий і логічний контроль зібраного матеріалу.

Рахунковий контроль міститься в перевірці точності арифметичних розрахунків, що застосовувалися при упорядкуванні звітності або заповненні формулярів обстеження.

Логічний контроль містить у перевірці відповідей на питання програми спостереження шляхом їхнього логічного осмислення або шляхом порівняння отриманих даних з іншими джерелами по цьому ж питанню.

ТЕМА 3. ЗВЕДЕННЯ ТА ГРУПУВАННЯ СТАТИСТИЧНИХ ДАНИХ.

1.Поняття про статистичне зведення.

2.Методологічні питання статистичних групувань, їхнє значення в економічному дослідженні.

3.Завдання статистичних групувань, їхні види.

17

4.Принципи вибору групувальної ознаки. Утворення груп і інтервалів групування.

1. ПОНЯТТЯ ПРО СТАТИСТИЧНЕ ЗВЕДЕННЯ.

Статистична зведення - систематизація одиничних фактів, що дозволяє перейти до узагальнюючих показників, стосовним до всієї досліджуваної сукупності і її частин, і здійснювати аналіз і прогнозування досліджуваних явищ і процесівСтатистичні. зведення різняться по ряді ознак: по складності побудови, місцю проведення і засобу розробки матеріалів статистичного спостереження.

По складності побудови зведення може насамперед подавати загальні результати по досліджуваній сукупності в цілому без якийсь попередньої систематизації зібраного матеріалу.

Засіб розробки статистичного зведення може бути централізованим і децентралізованим.

При централізованому зведенні всі дані зосереджуються в однім місці і зводяться по розробленій методиці. При децентралізованому зведенні узагальнення матеріалу здійснюється знизу вщерть по ієрархічній градації керування, зазнаючи на кожному з них відповідної обробці.

2.МЕТОДОЛОГІЧНІ ПИТАННЯ СТАТИСТИЧНИХ ГРУПУВАНЬ, ЇХНЄ ЗНАЧЕННЯ У ЕКОНОМІЧНОМУ ДОСЛІДЖЕННІ.

Зведення статистичної інформації, як правило, не обмежується одержанням загальних результатів по досліджуваній сукупності. Частіше усього вихідна інформація на цій стадії статистичної роботи систематизується, утворяться окремі статистичні сукупності, тобто здійснюється статистичне групування.

Групування - це процес утворення однорідних груп на основі розчленовування статистичної сукупності на частині або об'єднання досліджуваних одиниць у приватні сукупності по істотним для них ознакам.

Ознаки, по яких відбувається розподіл одиниць спостерегаємої сукупності на групи, називаються групувальними ознаками, або основою групування.

Значення статистичних групувань складається в тому, що вони розкривають об'єктивне положення речей і виявляють самі істотні риси і властивості досліджуваних явищ.

3.ЗАВДАННЯ СТАТИСТИЧНИХ ГРУПУВАНЬ, ЇХНІ ВИДИ.

Проте прийнято виділяти такі основні завдання, що вирішуються за допомогою методу статистичних групувань: утворення соціально-економічних типів явищ; вивчення будови досліджуваних явищ і структурних змін, що відбуваються в них; виявлення зв'язку між досліджуваними ознаками.

Для рішення цих завдань відповідно застосовують типологічні, структурні й аналітичні групування.

Типологічні групування. Найважливішим їхнім змістом є виділення з множини ознак, що характеризують досліджувані явища, основних типів у якісно однорідні.

18

При використанні методу типологічних групувань важливе значення має правильний вибір групувальної ознаки. При атрибутивній ознаці з незначною розмаїтістю його значень число груп визначається властивостями досліджуваного явища: групування населення по статєвовіковій ознаці, підприємств торгівлі - по формах власності і тощо.

Виділення типів на основі кількісної ознаки складається у визначенні груп з урахуванням значень (розміру) досліджуваних ознак. При цьому дуже важливо правильно встановити інтервал групування, на основі котрого кількісно різняться одні групи від інших, намічаються межі виділення їхньої нової якості.

Приведемо приклад типологічного групування (табл. 3.1).

Таблиця 3.1 Розподіл промислової продукції, зробленої в різноманітних формах

господарювання за звітний період.

Групи підприємств по формах

Обсяг промислової

У % до

господарювання.

продукції,

підсумка

 

млн. грн..

 

Державні, із традиційними методами

 

 

управління

405,0

89,20

Орендні

19,0

4,19

Кооперативні

30,0

6,61

Усього

454,0

100,0

Структурні групування. Виділені типи явища за допомогою типологічного групування можуть вивчатися з погляду їхньої структури і складу.

За допомогою структурних групувань вивчається, наприклад, склад товарообігу по товарних групах; торгова мережа - по спеціалізації; робітники торгівлі - по професіях, віку, стажу роботи, освіті і тощо Так, групування по освіті за ряд років можуть характеризувати якісні зсуви в робочій силі по даній ознаці. Структурне групування, крім того, дозволяє оцінити процес концентрації, якщо в їх основі покладена суттєва ознака, що очевидно з даних табл. 3.2.

Таблиця 3.2 Групування торгових підприємств району по обсягу товарообігу

(у відсотках до підсумка)

Групи магазинів по

Число магазинів

Роздрібний

Торгова

обсягу товарообігу,

 

товарообіг

площа

тис. грн.

 

 

 

А

1

2

3

До 1700

21,87

11,22

18,05

1700-2009

28,13

19,04

21,38

2009-3000

21,87

20,00

19,08

3000-4200

15,63

22,23

19,47

Понад 4200

12,50

27,51

22,02

19

Усього

100,0

100,0

100,0

Для вивчення явища, а також зв'язку між окремими ознаками явища використовуються аналітичні групування.

У торгівлі і сфері побуту зустрічається велика розмаїтість взаємозв'язків між ознаками, що виступають у ролі причини, або слідства явища. З них можна виділити такі:

1)коли чинником виступає кількісна ознака, а результативним - якісна (стаж роботи і кваліфікація продавця, тривалість договірних зв'язок між постачальниками товарів і підприємствами торгівлі, з одного боку, і якістю товарів - з іншого);

2)коли в основу групування призначена якісна ознака, а результативна - подана кількісною (наприклад, кваліфікація продавців і продуктивність їхньої праці);3) коли в ролі чинника і результату виступає якісна ознака (наприклад,

категорії робітників торгівлі і їхньої освіти);

4)коли в групуванні факторний і результативний показники подані кількісною ознакою (наприклад, продуктивність праці і заробітної плати).

Найбільше поширений вид комерційних зв'язків поданий у табл. 3.3.

Таблиця 3.3 Якість продукції і тривалість договірних зв'язок із магазином

Тривалість зв'язків магазина

Число постачальників

Для

з постачальниками, років

абсолютний розмір

% до підсумку

стандартної

 

 

 

продукції, %

А

1

2

3

До 3

4

16

73

3-7

9

36

78

7-11

7

28

85

Понад 11

5

20

98

Разом

25

100,0

88,5

Комбіновані групування. Утворення груп по двох і більш ознаках, узятим у визначеному сполученні, називається комбінованим групуванням. При цьому групувальні ознаки прийнято розташовувати, починаючи з атрибутивного, у визначеній послідовності, виходячи з логіки взаємозв'язку показників.

Прикладом комбінованого групування може служити поділ утворених груп по формах господарювання на підгрупи за рівнем рентабельності (прибутковості) або по інших ознаках (продуктивність праці, фондовіддача і тощо).

4.ПРИНЦИПИ ВИБОРУ ГРУПУВАЛЬНОЇ ОЗНАКИ. УТВОРЕННЯ ГРУП

ІІНТЕРВАЛІВ ГРУПУВАННЯ

Все різноманіття ознак, на основі яких можуть відбуватися статистичні групування, можна відповідним чином класифікувати.

1. За формою вираження групувальної ознаки можуть бути атрибутивними, що не мають кількісного значення (професія, освіта і тощо), і кількісними, тобто ознаками, що приймають різноманітні цифрові характеристики в окремих одиниць

20

досліджуваної сукупності (число працюючих, розмір прибутку і т. д.). При цьому кількісні ознаки, у свою чергу, можуть бути дискретними (перериваними), значення яких виражаються тільки цілими числами (число кімнат у квартирі і тощо), і безупинними, що приймають як цілі, так і дробині значення (обсяг проданих населенню товарів у вартісному вираженні, сума витрат обігу).

2. По характеру колеблемости групувальні ознаки можуть бути альтернативними, котрими одні одиниці володіють, а інші - ні (наприклад, постачання товарів у магазин можуть бути якісним або не якісним), і маючими безліч кількісних значень (наприклад, розмір торгової площі, розмір фонду оплати праці і3тощо. По )тій. ролі, що грають ознаки у взаємозв'язку досліджуваних явищ, їх підрозділяють на факторні, що впливають на інші ознаки, і результативні, що відчувають на собі вплив інших. Причому в залежності від сформованих об'єктивних умов і цілі дослідження ознаки можуть змінюватися ролями. У одних випадках вони є факторними ознаками, в інших-результативними. Так, з одного боку, розмір прибули підприємств торгівлі залежить від якості діяльності їхніх колективів, з іншого боку - є основним джерелом подальшого розширення всього торгового потенціалу (основних фондів, збільшення числа робітників торгівлі і тощо). Таким чином, у першому випадку прибуток виступає результативною ознакою, у другому - факторною. А це положення має важливе значення в статистичному дослідженні комерційної діяльності.

Таким важливим кроком після визначення групувальної ознаки є розподіл одиниць сукупності по групах. Тут підводиться питання про кількість груп і розміру інтервалу, що між собою взаємозалежні. Оптимальна наповнюваність інтервалів є важливим критерієм правильності групування.

Під розміром інтервалу звичайно розуміють різницю між максимальними і мінімальними значеннями ознаки в кожній групі. Проте цей розмір можна визначити як різницю між верхніми або нижніми межами значень ознаки в суміжнихУзалежностігрупах. від ступеня колеблемости групувальної ознаки, характеру розподілу статистичної сукупності встановлюються інтервали рівні або нерівні. При більш-менш рівномірній різниці між верхньою і нижньою межами інтервалів встановлюються однакові межі у всіх групах.

Проте при рівності інтервалів для орієнтування існує формула, запропонована американським ученим Стерджессом, за допомогою якої можна намітити число груп п при відомій чисельності сукупності N:

n 1 3.322lg N .

При 200 одиницях сукупності число груп визначається в такий спосіб:

1 3,322lg200 9.

Знаючи розмах колеблемости значень досліджуваної ознаки у всій сукупності і що намічається число груп, розмір рівного інтервалу h визначається по формулі

 

 

 

h

xmax xmin

,

n

при цьому п - число груп.

При групуванні інтервали бувають відкриті (у них зазначена одна межа - верхня або нижня) і закриті (які мають нижню і верхню межи).

21

Серединне значення інтервалів визначається декількома прийомами. Цей показник можна розрахувати підсумовуванням верхньої і нижньої меж інтервалу і діленням суми навпіл.

ТЕМА 4. ПОДАННЯ СТАТИСТИЧНИХ ДАНИХ: ТАБЛИЦІ, ГРАФІКИ, КАРТИ

1.Статистичні таблиці. Правила їх побудови.

2.Значення графічного методу в статистиці.

4.Основні елементи статистичного графіка.

5.Класифікація статистичних графіків.

1. СТАТИСТИЧНІ ТАБЛИЦІ. ПРАВИЛА ЇХ ПОБУДОВИ.

Результати зведення і групування матеріалів спостереження, як правило, рекомендуються у виді статистичних таблиць.

По зовнішньому вигляду статистична таблиця являє собою ряд пересічних горизонтальних і вертикальних ліній, що утворять по горизонталі рядки, а по вертикалі - графи (стовпчики, колонки), що у сукупності складають як би скелет таблиціУ. клітини, що утворилися усередині таблиці, записується відповідна інформація. Складену таблицю, але не заповнену цифрами прийнято називати макетом таблиці, у котрому мислено визначаються в деталях ціль обстеження, обсяг розробки матеріалів зведення.

Статистична таблиця має свій підмет і присудок. Підмет таблиці показує, про яке явище мова йде в таблиці, і являє собою групи і підгрупи, що характеризуються рядком показників. Присудком таблиці називаються показники, за допомогою яких вивчається об'єкт, тобто підмет таблиці. У основнім в присудку відбиваються чисельні значення і характеристики досліджуваного явища.

У комерційній роботі звичайно складаються різноманітні статистичні таблиці, що у залежності від побудови підмета діляться на три види: перелікові, групові і комбінаційні.

Прості таблиці одержали велике поширення в багатьох економічних розробках. Вони не містять у підметі систематизації досліджуваних одиниць статистичної сукупності. По характеру представленого матеріалу ці таблиці бувають по суті перелікові, територіальні і хронологічні.

Проста таблиця в підметі містить перерахування одиниць досліджуваної сукупності. Для приклада приведемо просту табл. 3.7.

Хронологічну таблицю можна складати за будь-які по розмірі відрізки часу або на моменти, що відстоять друг від друга за часом на різноманітну довжину.

Таблиці, у підметі якої приводиться перелік територій (районів, областей і т.п.), називаються переліковими територіальними.

Групові статистичні таблиці дають більш інформативний матеріал для аналізу досліджуваних явищ завдяки утвореним у їхньому підметі групам по істотній ознаці або виявленню зв'язку між поруч показників. Роздивимося в якості ілюстрації табл. 3.8.

22

Таблиця 3.7 Продаж деяких продуктів харчування продовольчими магазинами міста

Товарні групи

Продано, тис. грн.

 

2008

 

2009

 

 

М'ясо і птиця

12,8

 

13,9

Ковбасні вироби і копченості всякі

14,0

 

13,9

Риба всяка й оселедці

2,0

 

2,4

Молоко і молочні продукти

8,83

 

8,78

Таблиця 3.8 Групування магазинів за рівнем продуктивності праці робітників за звітний

період

Групи магазинів

 

Фондовіддача на 1

Рентабе

Ефективність

за рівнем

Число

грн. активної частини

льність

використання

продуктивності

магазинів,

основних фондів,

фондів,

торгової площі,

праці, тис. грн.

одиниць

грн.

грн.

тис грн.

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

До 60

4

40,4

2,3

3,9

60-70

4

43,1

2,8

5,6

70-80

7

75,8

4,7

8,8

80-90

7

65,9

4,0

9,3

90-100

3

93,1

5,1

9,4

понад 100

7

109,3

6,4

13,0

Разом

32

75,0

4,4

8,7

Комбінаційні таблиці, при побудові котрих кожна група підмета, сформована по одній ознаці, ділиться на підгрупи по другій ознаці, кожна друга підгрупа ділиться по третій ознаці, тобто факторні ознаки в даному випадку беруться у визначеному сполученні, комбінації.

Для ілюстрації комбінаційних таблиць роздивимося матеріали по продовольчих магазинах міста (3.9).

Таблиця 3.9

23

Групування продовольчих магазинів міста по долі площі торгового залу і тривалості робочого дня

Групи і підгрупи магазинів

Число

Фондовіддача на 1

Рівень

по долі площі торгового залу

магазині

грн. активної

рентабельності

(%) і тривалості робочого

в,

частини основних

активної частини

дня (год.)

одиниць

фондів, грн.

основних фондів

1

2

3

4

До 35%

13

48,5

3,10

У тому числі

 

 

 

8-10 год.

4

41,2

2,20

понад 10 год.

9

57,5

4,02

35-45%

21

69,8

5,20

У тому числі:

 

 

 

8-10 год.

6

54,6

3,08

понад 10 год.

15

77,4

7,10

45-50%

18

90,6

6,40

У тому числі:

 

 

 

8-10 год.

5

68,9

4,17

понад 10 год.

13

108,7

7,98

Разом

52

73,5

4,70

У залежності від задачі дослідження і характеру вихідної інформації присудок статистичних таблиць буває простим і складним. Показники присудка при простій розробці розташовуються послідовно один за іншим. Розподіляючи показники на групи по одному або кільком ознакам у визначеному сполученні, одержують складний присудок.

Прикладом простої розробки присудка може служити такий макет таблиці.

Число магазинів і обсяг роздрібного товарообігу по областях республіки - по містах і селам

 

Число

Роздрібний товарообіг,

Продано товарів, млн.

 

 

млн. грн.

 

грн.

Разо

Область

магази

 

У міських

У сільських

Продовол

Непродоволь

м

 

нів

поселеннях

поселеннях

ьчих

чих

 

 

 

 

А

1

2

3

4

5

6

 

 

 

 

 

 

 

Разом

 

 

 

 

 

 

Число магазинів і обсяг роздрібного товарообігу по областях республіки - по містах і селам