Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_na_Yanovskogo.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
67.28 Кб
Скачать

1. Предмет, категорії педагогіки вищої школи.

Предмет педагогіки вищої школи становить дослідження особливого виду педагогічної діяльності, спрямованої на розкриття закономірностей і раціональних шляхів навчання та формування спеціаліста вищої кваліфікації.

Педагогіка вищої школи, що виникла на базі загальної (точніше шкільної) педагогіки, розглядає вищі рівні навчання та виховання дорослої людини. Вона тісно пов'язана з такими науками психолого-педагогічного циклу, як загальна дидактика, теорія виховання, історія педагогіки та вищої освіти, наукова організація навчальної і викладацької праці, педагогічна психологія, загальна психологія, фізіологічна психологія, кібернетична педагогіка.

2. Місце педагогіки вищої школи в системі педагогічних наук.

Традиційно в системі педагогічних наук виокремлюються декілька самостійних галузей:

  • історія педагогіки, що займається вивченням педагогічних ідей та систем освіти в їх розвитку;

  • порівняльна педагогіка, що порівнює з метою найбільш глибокого проникнення в сутність, системи освіти різних країн;

  • дидактика, тобто теорія навчання та освіти;

  • теорія виховання, що розробляє форми та методи виховного впливу;

  • школознавство, чи управління освітою, у межах якого розглядаються різні форми шкільної організації; а також організацію освіти у навчальних закладах всіх видів та ступенів;

  • дефектологія, що займається вивченням форм і методів навчання людей з фізичними та розумовими вадами (сурдопедагогіка,

  • тифлопедагогіка, олігофренопедагогіка, логопедія);

  • професійні педагогіки, що вивчають засоби навчання людей, які займаються певною галуззю діяльності (лікувальна, театральна, військова, виправно-трудова педагогіка і т. ін.);

  • вікова педагогіка, дошкільна, шкільна, педагогіка вищої школи, педагогіка дорослих чи андрогогіка).

Отже, педагогіка вищої школи є підрозділом у віковій педагогіці. Проте, вона має подвійне підпорядкування, оскільки належить також і до професійної педагогіки.

Дійсно, вища освіта є спеціальною, тобто готує спеціалістів певного профілю, певної професії.

3. Зв’язок педагогіки вищої школи з іншими науками.

Педагогіка вищої школи - суспільна гуманітарна наука. Вона пов'язана з іншими науками: педагогічною психологією, логікою, філософією, соціологією, частинними методиками тощо.

Педагогічна психологія. Педагогіка вищої школи не може вирішити свої завдання без такої науки, як психологія, що вивчає такі важливі питання:

  • психологію студентства на різних етапах навчання;

  • закономірності розвитку особистості молодої людини в умовах навчання у вищому навчальному закладі;

  • діяльність розумового апарату студентів у процесі засвоєння знань та умінь;

  • психолого-педагогічні принципи керування навчальним процесом у вищому навчальному закладі та багато інших.

Дані психології враховуються під час складання навчальних тестів, програм, написання підручників і навчальних посібників. Психологія допомагає педагогам вищих навчальних закладів подолати захисні системи людської психіки та відкрити секрети найбільш раціонального навчання.

Навчальний предмет - це логічно оброблена наука. Вона передбачає бездоганну логічну послідовність викладання та засвоєння знань, ясність визначень. Логіка дозволяє розкрити склад і структуру навчального процесу, встановити внутрішні зв'язки складових його елементів, логічний виклад матеріалу, розвиток логічного мислення у студентів - здатності їх визначати та класифікувати, узагальнювати й абстраговувати, доводити і спростовувати.

Будучи наукою суспільною та соціальною, педагогіка вищої школи не може обійтись без такої науки, як соціологія. Соціологічні дослідження, а також дані статистики, допомагають ученим і педагогам виявити тенденції та закономірності тих чи інших явищ, пов'язаних з навчанням і вихованням студентів.

Педагогіка вищої школи складає основу для викладання всіх дисциплін. Частинна методика є додатком до загальних принципів педагогіки, до викладання того чи іншого предмету. Частинна методика - це наука про керування процесом навчання певної дисципліни. Частинних методик стільки, скільки загальноосвітніх та спеціальних дисциплін викладається у вищому навчальному закладі.

Слід відзначити, що всі кафедри вищого навчального закладу так чи інакше займаються методикою викладання: вони визначають зміст предмету, розробляють завдання курсових і дипломних робіт, обговорюють лекції, встановлюють засоби перевірки знань студентів та критерії їх оцінки, створюючи навчальні посібники, підручники. Методична робота кафедр завжди повинна спиратися на загальну теорію навчання та виховання, урахування дидактичних принципів вузівської педагогіки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]