Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pedagogika.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
99.74 Кб
Скачать

Предмет та завдання педагогіки. Осн-і кат-ії педагогіки.

Педагогіка – це наука, що вивч. процес вих.-я, навч-я та розвитку особ-і. Досл. та розроб. заг-і основи навч.–вих. процесу усіх навч.-вих. закладах, а також осн-і засади управ.-вих-и закладами.

Об’єктом педагогіки є людина. Предмет педагогіки – це навч.–вих. процес.

Об’єкт – це те, що існує поза наукою, але нею не вивчається. Один і той самий об’єкт може досл. різними науками. Предмет – це те, що безпосередньо досліджує наука в об’єкті.

Завд-я педагогіки на суч. етапі: вдоск-я змісту освіти; розробка нов. засобів навч-я та вих.-я; підготовка підручників до вдоск-я змісту освіти; комп’ютерні праці педагога; розробка нових, доск. форм і методів навч-я та вих.-я; виявлення шляхів посилення вих.-ої ролі уроки; вдоск-я змісту навч-я та вих.-я; розробка шляхів гуманізації життя та діял-і навч. – вих.-х закладів.

Виховання – цілеспрямований та організований процес формування особистості. Освіта – процес і результат засвоєння учнями ЗУН, досвіду емоційно-чуттєвого ставлення до світу, досвіду творчої діял-і з метою стратегіальної орган-ії власного життя, самореалізації та самоактуалізації. Навчання – цілеспрямована взаємодія вчителя та учнів спрямована на засвоєння всіх компонентів змісту шк. освіти. Розвиток – процес якісних змін в особистості, зумовлені удосконаленням духовних, психічних, фіз. та соціал. можливостей людини з метою самореалізації. Педагогічний процес – взаємодія вихователів і вихованців з метою виконання поставлених виховних завдань. Навчальний процес – співробітництво вчителів та учнів з метою засвоєння певної системи наукових знань, нач. умінь та навичок, досвіду емоц.-чут. ставлення до світу та досвіду творчої діял-і. Навч.-вих. процес - поєднання процесів вих.-я та розвитку особистості з метою досягнення певного рівня освіченості.

Педагогічні закони і закономірності.

Пед. закон — це такий компонент логічної стр-и пе­д-ої науки, який відображає об’єктивні, внутрішні, істотні й відносно стійкі зв’язки пед.-х явищ. Закони вираж. ті законом-і, які існують між елем-и дидак-ї сист-и у процесі її функц-я. Але статус законів вони от­римують тільки тоді, коли будуть вивчені дуже глибоко, перевірені практикою і часом.

Серед заг-х законом-ей пед.-о процесу найсуттєвішими є: 1. Законом-ь зумовленості пед.-ого процесу потребами сусп.-а й особ-і, можливостями (матеріально-технічними, економічними та ін.) сусп.-а, умовами протікання процесу (мор-о-психол-и, санітарно-гігієн-и, естет-и та ін.). 2. Законом-ь розв-у особ-і в пед.-у процесі. Темпи і досягнутий рівень розв-у особ-і залежить від спадковості, вих.-о і навч-о середовища, залучення до навч.-вих. діял-і, засобів і способів пед. впливу. 3. Законом-ь управління пед-и процесами. Ефективність пед-ого впливу залежить від інтенсивності зворотних зв'язків між вихованцем і педагогом; обґрунтованості й характеру коректуючих впливів на вихованців. 4. Законом-ь стимулювання. Результативність пед-ого процесу залежить від дії внутрішніх стимулів і мотивів навч.-вих. діял-і; доцільності, своєчасності й інтенсивності зовн-х (сусп-х, пед-х, мор-х, матер-х та ін.) стимуляторів. 5. Законом-ь єдності чуттєвого, логіч-о і практики в пед-у процесі. Ефективність навч.-вих. процесу залежить від інтенсивності та якості чуттєвого сприймання, логічного осмислення сприйнятого, практ-ого застос-я осмисленого. 6. Законом-ь єдності зовн-ої (пед-ої) і внутр-ої (пізн-ої) діял-і. Ефективність пед-ого процесу зумовл. якостями пед-ої діял-і та власної навч.-пізн. діял-і вихованців. 7. Законом-ь єдності завд-я, змісту, орган-их форм, методів і результатів вих-я. Правильно визначене завд-я (пов'язане з сусп-о зумовленою заг-ою метою вих-я), зрозуміле і сприйняте всіма учасниками пед-ого процесу, значно впливає на вибір пед-их засобів; аналіз результатів вих-я допомагає встановити доцільність обраного варіанта орган-ії пед-ого процесу. 8. Законом-ь динаміки пед-ого процесу. Пед-ий процес як розвиваюча взаємодія між педагогами і вихованцями має поступовий, етапний характер; чим вищі проміжні досягнення, тим вагоміші кінцеві результати. Величина всіх наступних змін зумовлюється величиною попередніх. 9. Законом-ь інтегрального (нерозривно зв'язаного, суцільного, єдиного) результату пед-ого процесу. Кінцевий результат пед-ого процесу є наслідком взаємозв'язків результатів усіх етапів процесу. Кожний результат етапу є наслідком взаємозв'язків усіх компонентів етапу.

Серед великої кількості закономірностей педагогічного процесу найбільш актуальними для нинішнього періоду розвитку вітчизняної освітньої системи є: 1. єдність і взаємозумовленість біологічних і соціальних чинників у розвитку особистості; 2. національні та загальнолюдські морально-духовні цінності як важлива передумова розвитку і становлення особистості; 3. праця та її роль у фізичному й психолого-соціальному становленні людини; 4. визначальна роль сім'ї у реалізації завдань виховання; 5. самостійна пізнавальна діяльність особистості - запорука успішності у сфері освітньої діяльності; 6. колектив як важливий чинник розвитку і виховання людини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]