Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
spz / шпори.doc
Скачиваний:
100
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

Однопрограмний і мультипрограмний режими.

Усі моделі ЄС ЕОМ - це мультипрограмні машини. Це означає, що в їх застосовується сполучення програмних і апаратних засобів керування.

Програмні засоби складають ОС, що встановлює порядок роботи ЕОМ при різних режимах роботи. Усі режими роботи ЕОМ поділяються на однопрограмні і мультипрограмні.

При роботі в однопрограммному режимі всі ресурси ЕОМ віддані однієї програмі. Виконання наступної програми можливо тільки після повного виконання попередньої програми.

Різновиду однопрограмного режиму:

  • Однопрограмний режим з безпосереднім доступом користувача до ЕОМ.

Користувач веде діалог з машиною, працюючи за пультом. У цьому режимі машинний час використовується нераціонально. Такий режим використовується тільки при налагодженні ЕОМ.

  • Однопрограмний режим з послідовним виконанням програм безучасті користувача.

Усі програми введені заздалегідь і виконуються під керуванням ОС. Цей режим неефективний, тому що при такому режимі не цілком використовуються можливості рівнобіжної роботи основних будов машини.

Різновиду мультипрограмного режиму:

  • Режим пакетної обробки.

У такому режимі можливо рішення декількох задач на ЕОМ одночасно. Усі програми, вихідні дані вводяться заздалегідь, з них утвориться пакт задач. Усі задачі реалізуються без утручання користувача. При такому режимі значно заощаджується час на виконання набору задач.

  • Режим поділу часу.

Цей режим схожий на попередній, але під час виконання пакета можливе втручання користувачів. Режим поділу часу сполучить ефективне використання можливостей ЕОМ з дає користувачу можливість індивідуального користування.

Застосування такого режиму можливо тільки, коли робота ЕОМ протікає у реальному масштабі часу.

  • Режим запит-відповідь.

Цей режим являє собою вид телеобробки, при який відповідно до запитів від абонентів, ЕОМ посилає дані, що містяться у Файлах даних. Число відповідей обмежене ємністю пам'яті, отже обмежене і число запитів.

  • Діалоговий режим.

це найбільш використовуваний режим роботи ЕОМ. При такому режимі відбувається двостороння взаємодія (діалог) користувача й ЕОМ. Для здійсненні цього режиму необхідно, щоб технічні і програмні засоби могли працювати в реальному масштабі часу; щоб абоненти мали можливість формулювати свої повідомлення на високому рівні.

У мультипрограмних режимах реалізовані два варіанти: мультипрограмний режим з фіксованим і довільним числом спільно розв'язуваних задач.

Основні риси мультипрограмного режиму.

Суть мультипрограмного режиму полягає в тому, що поки одна програма очікує завершення чергової операції І/0 друга програма може бути поставлена на виконання. З малюнка видно, що за рахунок суміщення в часі виконання двох програм загальний час виконання зменшився, проте час виконання однієї задачі зріс.

Основні риси мультипрограмного режиму:

  1. В RAM знаходяться декілька програм користувача.

  2. Час роботи процесора розподіляється між процесами, що знаходяться в RAM та готові до обслуговування CPU.

  3. Паралельно з роботою процесора відбувається підготовка та обмін інформацією з декількома зовнішніми пристроями.

Час виконання однієї програми зростає при мультипрограмуванні за рахунок затрат часу на звільнення ресурсів і переключення між задачами.

Соседние файлы в папке spz