Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
spz / шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

Розподіл переривань по рівнях пріоритету.

Облік приорітету може бути вбудований в технічні засоби та визначатися ОС, тобто крім апаратно реалізованих приорітетів переривання більшість обчислювальних комплексів допускають програмно-апаратне керування порядком обробки порядку сигналів керування. Другий спосіб доповнюючи перший дозволяє застосовувати різні дисципліни обслуговування переривань. Наявність сигналу переривання не обов’язково викликає переривання програми, що виконується. Процесор може мати засоби захисту від переривань, а саме: відключення системи переривань, маскування окремих сигналів переривань. Програмне керування цими засобами дозволяє ОС регулювати обробку сигналів переривання, змушуючи процесор обробляти їх одразу по надходженню, або відкладати їхню обробку на певний час чи навіть цілком ігнорувати їх. Зазвичай операція переривання виконується тільки після завершення виконання поточної команди.

Дисципліни обслуговування переривань.

Оскільки сигнали переривання виникають у довільні моменти часу то на момент переривання може існувати декілька сигналів переривання, що можуть бути оброблені тільки послідовно. Щоб обробити сигнали переривання в розумному порядку їм привласнюються приорітету.

Програмне керування з спеціальними регістрами маски дозволяє реалізувати різні дисципліни обслуговування – з відносними приорітетами(коли обслуговування не переривається навіть при наявності запитів з більш високим приорітетом після закінчення обслуговування даного запиту обслуговується наступний з найвищим приорітетом. Для організації такої дисципліни необхідно в програмі обслуговування даного запиту накласти маски на інші сигнали переривання або просто відключити систему переривань).

З абсолютним приорітетом(завжди обслуговуються переривання з найвищим приорітетом) На час обробки переривання необхідно замаскувати всі запити з більш низьким приорітетом. Число рівнів переривання в цьому режимі змінюються і залежать від приорітетів запиту.

За принципом стека (LСFS) – запити з більш низьким приорітетом можуть переривати обробку переривання з вищим. Для цього необхідно не накладати маски ні на один сигнал переривання, і не включати систему переривання.

Для правильної реалізації останніх двох дисциплін потрібно забезпечити маскування системи переривань при виконанні блоків 1-4 і 6-7. Це необхідно для того, щоб не втратити запит і правильно його обслужити. Багаторівневі переривання мають відбуватися на етапі обробки переривання, а не на етапі переходу з одного процесу на інший.

Керування ходом виконання задачі з боку ОС полягає в організації реакцій на переривання і організації обміну інформацією, наданні необхідних ресурсів у динаміку виконання задачі організації серівсів. Причини переривань визначає ОС, вона і виконує дії необхідні для обробки переривань, тому в ОС входять програми контролю стану задач, програма керування системами переривань, синхронізацією задач засоби розподілу пам’яті, засоби керування пам’яті, а вже потім засоби організації даних.

В підпрограмі обробки переривань є дві службові секції це – перша секція, в якій здійснюється збереження контексту перерваної задачі на другому кроці. І остання заключна секція, де здійснюється відновлення контексту. Для того, щоб система переривань повторно не зреагувала на сигнал запиту на переривання вона ватоматино закривається, тому потім її необхідно знову включити. Установка розглянутих режимів обробки переривань здійснюється наприкінці першої секції програми обробки. Таким чином на час виконання центральної секції переривання дозволені. На час роботи заключної секції підпрограми обробки система переривань повинна бути відключена.

Соседние файлы в папке spz