Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки до виконання контрольної роботи з дисципліни Ризикологія.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
295.42 Кб
Скачать

34

Міністерство освіти і науки України

Черкаський державний технологічний університет

Кафедра фінансів

Методичні вказівки

до виконання контрольної роботи з дисципліни

«Ризикологія»

для студентів напрямів підготовки

підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит»

освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»

заочної форми навчання

Черкаси 2015 р.

Затверджено на засіданні кафедри

“Фінанси”, протокол № 3 від 02.09.2015 р.

Укладачі: доцент кафедри фінансів к.е.н., доц. Ткаченко Ю.В.

Рецензент: к.е.н., доцент кафедри фінансів Березіна О.Ю.

Зміст

1.Загальні положення……………………………………………….…..…4

2.Структура контрольної роботи………………………………….….......4

3.Оформлення роботи……………………………………………….….…4

4.Вибір варіанту контрольної роботи……………………………….……5

5. Зарахування роботи……………………………………………………..5

6. Завдання до виконання контрольної роботи…………………………..5

7. Рекомендована література……………………………………………..11

Додатки…………………………………………………………………….15

1.Загальні положення.

Актуальність вивчення курсу «Ризикологія» в програмі підготовки фахівців у сфері економіки та підприємництва зумовлюється об’єктивними причинами, зокрема, розвитком соціально-економічних процесів, трансформаційними процесами. Зазначені причини є джерелами невизначеності, конфліктів, мінливості цілей у часі та породжуваного ними ризику.

Економічна та управлінська діяльність – це передусім вибір, це рішення, що приймаються на основі неповної інформації, а також під впливом ситуаційних та суб‘єктивних факторів. Така діяльність вимагає від економіста, фінансиста, управлінця, менеджера уміння працювати в умовах невизначеності (неповноти інформації); здійснювати раціональний вибір з множини можливих, альтернативних варіантів; здатність брати на себе ризик у розумних (допустимих) межах. Особливістю економічного ризику в сучасних умовах є його тотальність, всеосяжність. Власне тому економічний ризик належить до фундаментальних понять сучасної економічної теорії та менеджменту.

Сучасна теорія економічного ризику – “Ризикологія” – спираючись на загальну економічну теорію, системний аналіз, економіко-математичні методи і моделі, сформувала свої теоретико-методологічні принципи, нагромадила потужний і гнучкий інструментарій, що знаходить дедалі ширше практичне використання в усіх сферах економічної (господарської) діяльності.

Вивчення основ сучасної економічної ризикології сприятиме виробленню у майбутніх фахівців глибокого розуміння суті економічних явищ і процесів, гнучкого професійного мислення, оволодінню сучасною методологією аналізу та прийняття раціональних рішень, стратегією і тактикою антикризового управління економічним (господарським) об’єктом в реальних умовах. Наголосимо: економіці іманентно притаманна невизначеність, конфліктність, багатоцільовість, багатокритеріальність та зумовлений ними ризик.

Мета курсу “Ризикологія”: задовольнити потреби майбутніх фахівціву знаннях в області системного аналізу категорії економічного ризику на підґрунті використання як вербального аналізу, якісних підходів, так і економіко-математичних методів і моделей.

Завдання курсу “Ризикологія”: розширення та поглиблення знань про якісні та кількісні властивості економічних процесів з урахуванням ризику; опанування методологією та методикою побудови, аналізу та застосування економіко-математичних моделей, що враховують ризик; вивчення низки найбільш типових прийомів моделювання та вимірювання економічного ризику у процесі прийняття рішень, опанування відповідним апаратом (методи, моделі, інформаційне та програмно-методичне комп’ютерне забезпечення) з метою практичного використання в різноманітних економічних проблемах (теоретична та прикладна економіка, фінанси, менеджмент тощо).

Предмет курсу “Ризикологія”: теоретичні та практичні питання системного аналізу економічного ризику, математичні методи та моделювання економічних систем, обтяжених ризиком.

Необхідною умовою успішного опанування матеріалу дисципліни «Ризикологія» є попередня підготовка з економічної теорії, макро- та мікроекономіки, економічного аналізу, менеджменту, маркетингу та низки дисциплін економіко-математичного циклу (математичного аналізу, теорії ймовірностей, математичної статистики, математичного програмування, економетрії).