Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЯ 1.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
64.51 Кб
Скачать

Лекція №1. Тема: сутність та функції грошей.

  1. Розвиток та карбування грошей в Україні

  2. Походження грошей. Функції світових грошей.

  3. Форми грошей.

  4. Відмінності кредитних грошей від паперових.

  1. Розвиток та карбування грошей в Україні

Найдавнішими монетами що використовувалися на українських землях були древньогрецькі поліси впродовж 6 ст. до н. е. — 4 ст. н. е. Однак ареал їх розповсюдження є незначним. Значно частіше зустрічається на українських землях монетна продукція стародавнього Риму. Насамперед, це срібні ДЕНАРІЇ імператорської епохи, особливо часів панування імператорів Траяна, Адріана, Луція Вера, Марка Аврелія та Коммода (2 ст. н. е.). Ці монети перебували в обігу до 5 ст.

У 6-7 ст. на землях України з'явилася невелика кількість візантійських монет — срібних та бронзових, рідше золотих.

Впродовж 8-11 ст. на грошовому ринку Київської держави домінують арабські ДІРХЕМИ. На Русь вони проникали двома основними шляхами — Волзьким та шляхом «з варяг у греки». Причому інтенсивнішим був перший. Одночасно потреби ринку обслуговували візантійські срібні міліарісії та західноєвропейські монети денарієвого типу. Але вплив цих грошових одиниць на економічне життя був мізерним.

В епоху найбільшої могутності Київської держави князі розпочали власне монетне карбування. Так, Володимир Святославич Великий (980—1015) випускав т. зв. «златники» та «срібляники» — золоті та срібні монети, на лицевому боці яких розміщено зображення князя з усіма регаліями, а на зворотному — княжий герб — тризуб.

У 12-13 ст. при проведенні значних фінансових операцій широке використовувались срібні злитки — гривни. Розрізняють декілька їх типів, основними з яких є: київські, чернігівські та новгородські. Різною була і вага гривен. Теоретично вона становила 204-756 г. срібла.

2. Походження грошей. Функції світових грошей.

Гроші — одне з найдавніших явищ у житті суспільства — відіграють важливу роль у його економічному і соціальному розвитку.

Гроші слугують не тільки засобом взаємодії товаровиробників, а й визначають ефективність функціонування господарського механізму суспільства. Гроші є загальною споживною вартістю і загальним засобом обміну.

Нині грошима називають усе, що є носієм купівельної спроможності і приймається як плата за товари й послуги. Тому до грошей відносять банкноти, монети, банківські активи, боргові зобов'язання, а також товарні гроші, тобто споживчі товари, що можуть використовуватися як засіб обміну. Для цього вони повинні мати наступні властивості:

  1. стабільність, тобто якомога триваліше зберігати однакову купівельну силу. Де відсутня стабільність, там гроші витрачаються, щоб не знецінитись, або ж відкладаються у надії, що зростуть у своїй вартості;

  2. портативність - здатність легко переміщуватися, бути невеликими, щоб люди могли їх носити і використовувати в потрібних розрахунках;

  3. зносостійкість - гроші повинні виготовлятися з міцного матеріалу. Приміром, купюри гривні витримують понад 400 згинань і надійно гарантують тривалість перебування у каналах обігу;

  4. однорідність - гроші одного й того ж номіналу незалежно від форми повинні мати однакову вартість;

  5. пізнаваність - гроші мають бути легко пізнаваними за характерними ознаками і важкими для фальшування.

Для виготовлення купюр гривні застосовують понад 30 елементів захисту.

Функція світових грошей виникла на етапі зростання виробництва, формування товарів і розширення міжнародного товарного обміну. За своєю суттю вона узагальнює властивості грошей, опосередковує усі форми міжнародного обміну, робить світові гроші загальною мірою вартості, загальним засобом і засобом перенесення багатства з однієї країни до іншої.

Функцію світових грошей спочатку виконувало золото. З метою зниження вартості міжнародних розрахунків з часом стали застосовуватися кредитні гроші. Це істотно змінило саму функцію світових грошей. За цих умов золото стало резервним фондом світових грошей, який діє через операції на ринку золота.