Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 3.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
83.46 Кб
Скачать

Лекція №3 тема: грошовий оборот і грошові потоки.

  1. Суть і структура грошового обороту.

  2. Сучасні засоби платежу.

  3. Грошова маса, її агрегати і механізм дії.

  4. Швидкість обігу грошей та грошово-кредитний мультиплікатор.

  5. Методи стабілізації грошей.

1. Суть і структура грошового обороту

Грошовий оборот - це безперервний рух грошей для забезпечення неперервності відтворення і реалізації суспільного продукту та перерозподіл національного доходу.

Суб'єктами грошового обороту є всі юридичні і фізичні особин Які приймаки участь у створенні, розподілі, обміні і споживанні ВНП. Однак переміщення грошей у функції засобу обігу і платежу ( Т —Г —Т ) означає не тільки зміну фор: вартості, а й забезпечує постійну взаємодію трьох суб'єктів економічних відносив фізичних осіб, господарських суб'єктів і органів державної влади.

Тут гроші вступають в обмін для доведення товарів до споживачів, а самі продовжують нескінченний рух з метою обслуговування безперервності відтворення ВВП. Такий рух грошей називається грошовим обігом. Характерними ознаками грошового обігу є:

1) еквівалентність. Покупець передає грошову суму, що еквівалентна придбаному продукту.

  1. односторонність. Отримані продавцем гроші назад не повертаються. Вони використовуються для придбання нових покупок.

  2. Прямолінійність. Вона проявляється у постійному віддаленні грошей ви емітента і наступних суб'єктів обороту, що використали їх для купівлі продуктів.

Та частина грошового обороту, що приймає участь у формуванні доходів сімейних господарств, називається національним доходом.

НД = ВП+ (Фс + Фн), де

Вп - затрати попередніх періодів,

Фс + Фн - це заново створена вартість, що становить фонд споживання і фонд нагромадження або національний дохід.

Гроші як капітал здійснюють замкнений рух по колу. Даному рухові властивий нееквівалентний обмін. Тобто замість грошового платежу власник не отримує реального еквівалента у формі товарів чи послуг. Цей сектор грошового оборот називається фінансово-кредитним.

Фінансово-кредитний сектор охоплює дві групи економічних відносин:

  1. сферу розподільчих відносин, в якій власність суб'єктів не відчужується, а лиш передається у тимчасове користування іншим особам, за що власник отримує прибуток від осіб, що тимчасово користуються його власністю. Цей сектор грошового обороту називається кредитним оборотом.

  2. частина грошового обороту обслуговує відносини перерозподілу національного доходу шляхом відчуження певної частини доходів економічних суб'єктів вигляді податків та інших обов'язкових платежів на користь держави, як витрачає їх для забезпечення своїх функцій. Цю частину фінансово - кредитного обороту називають фіскально-бюджетним оборотом.

Грошовий оборот поділяється на 3 сектори: фінанси, кредит і грошовий обіг. При цьому:

  1. рух фінансів набуває поняття фінансової сфери і фінансового обігу,

  2. кредит, виникнувши із нерівномірності відтворювального процесу, реалізації продукції та надходжень. Становить особливий механізм перерозподіл грошових і матеріальних ресурсів, але на принципах строковості, поворотності платності

  3. грошовий обіг як рух грошей, що опосередковує реалізацію товарів і послуг процесі суспільного відтворення. Гроші потрапивши в обіг, назавжди залишаються там.