Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод (3).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
532.99 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

ЧЕРКАСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДО САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

З ДИСЦИПЛІНИ «ІСТОРІЯ УКРАЇНИ»

для усіх напрямків підготовки (спеціальностей) освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» денної форми навчання

ЧЕРКАСИ – 2013

Укладачі: Лазуренко В.М., Стадник І.Ю., Стрижак Є.М., Яшан О.О.

Рецензент: Бушин М.І., доктор історичних наук, професор, заслужений працівник освіти України;

Морозов А.Г., доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри архівознавства, новітньої історії та спеціальних історичних дисциплін Черкаського національного університету ім. Б.Хмельницького.

Методичні рекомендації до самостійної роботи студентів з дисципліни «Історія України» для усіх напрямків підготовки (спеціальностей) освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» денної форми навчання / Укл. Лазуренко В.М., Стадник І.Ю., Стрижак Є.М., Яшан О.О. – ЧДТУ, 2013. – 49 с.

Затверджено на засіданні

кафедри історії України

Черкаського державного

технологічного університету,

протокол №9 від 28 березня 2013 р.

Вступ

Головне завдання вищої школи – підняти якість підготовки фахівців, забезпечивши їх підготовку на сучасному рівні, щоб вони володіли ґрунтовними теоретичними знаннями і практичними навичками. Кінцевим результатом навчання і виховання у вищому навчальному закладі є підготовка фахівця, який поєднує високий професіоналізм, ідейно-політичну зрілість з навичками організаторської та управлінської діяльності. Інтереси покращення якості підготовки фахівців вимагають збільшення індивідуальної роботи професорсько-викладацького складу вишів з кожним студентом, впровадження інтенсивних методів навчання, орієнтованих на розвиток критичного самостійного мислення студентів.

Положенням «Про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах» передбачено, що самостійна робота студентів має становити не менше 1/3 та не більше 2/3 загального обсягу часу, відведеного на вивчення конкретної дисципліни. Така кількість годин повинна дати змогу розвинути пізнавальну активність, сформувати самостійність як риси особистості студента, тому головним сенсом самостійної роботи студентів є ознайомлення з азами наукового дослідження через самоорганізацію у підготовці до семінарських занять, освоєнні лекційного матеріалу та написанні і захисті наукової роботи (реферату, індивідуальної роботи чи тез на конференцію). Основною метою виконання таких робіт – глибоко й творчо вивчити одне з конкретних питань теорії і практики певної дисципліни, оволодіти методами наукового дослідження.

Розширення функцій самостійної роботи студента викликає зміну у взаємовідносинах між викладачем і студентом як рівноправними суб’єктами навчальної діяльності. Допомога і контроль з боку викладача не пригнічують ініціативу студента, а привчають його самостійно вирішувати питання організації, планування, контролю за своєю навчальною діяльністю, виховуючи самостійність, як особисту рису характеру. Адже знання можна вважати надбанням студента тільки за умови, що він приклав для їх здобуття свої розумові і практичні зусилля.

Вивчення гуманітарних дисциплін в технічних вищих навчальних закладах має свою специфіку. Студенти за досить короткий термін повинні отримати чітке уявлення про етапи становлення і розвитку історії української державності, що охоплюють великий хронологічний період. Саме тому, тільки активна самостійна робота над темами курсу дозволяє отримати стійкі знання з історії України та сформувати власну позицію з більшості питань.

Самостійна робота студентів охоплює всі теми курсу «Історія України», які входять до навчальної програми. Більшість з цих тем розглядаються на лекціях, але є такі, що цілком вивчаються самостійно і, звісно, потребують більшої уваги з боку студентів. Самостійна робота студентів з курсу повинна забезпечити:

1. Системність знань та засобів навчання.

2. Володіння розумовими процесами.

3. Мобільність і критичність мислення.

4. Володіння засобами обробки інформації.

5. Здібність до творчої праці.

Визначальне завдання методичної розробки – це допомога студентам щодо підготовки до наукового опрацювання матеріалу з метою його висвітлення на семінарських заняттях та захисті реферативної та індивідуальної роботи. Для кращого розуміння основних проблем пропонується ознайомлення з розподілом навчального часу та тематичним планом кредитного модуля, а також основний зміст навчального матеріалу. В кінці методичної розробки надається загальний список літератури до вивчення дисципліни «Історія України».