Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота 1 word.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
130.56 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 1

ТЕКСТОВИЙ РЕДАКТОР WORD.

СПОСОБИ ЗАПУСКУ, ЕЛЕМЕНТИ ІНТЕРФЕЙСУ, МЕНЮ. ФОРМАТУВАННЯ ДОКУМЕНТА, БУКВИЦЯ, КОЛОНКИ, АВТОТЕКСТ, ПОШУК І ЗАМІНА СИМВОЛІВ.

АРТ WORD. РОБОТА ЗІСПИСКАМИ, СПЕЦІАЛЬНИМИ СИМВОЛАМИ, ФОРМУЛАМИ.

Мета: ознайомитися з інтерфейсом текстового редактора WORD, придбати перші навики роботи: навчитися набирати, редагувати та форматувати текст, перевіряти орфографію та правопис, встановлювати параметри сторінки, зберігати та друкувати документ.Набути навичок роботи зі списками при створенні текстового документа, навчитися вставляти в текст спеціальні символи, та складні математичні формули .

Постановка завдання: ознайомитися з інтерфейсом редактора WORD, надрукувати автобіографію, здійснити перевірку тексту на правопис, пошук та заміну символів, форматування тексту.

А також створити :

-різні види маркованих та нумерованих списків згідно варіанту,

-простий математтчний вираз з використанням вставки спеціальних символів,

-складний математичний вираз з використанням редактора формул.

Короткі методичні вказівки по темі.

I. Запуск програми Microsoft Word.

  • Якщо на робочому столі знаходиться ярлик Microsoft Word, то двічі клацнути по ньому.

  • Використовуючи головне меню, вибрати Пуск/Программы/Microsoft Word.

  • Відкрити файл з розширенням doc, створений в програмі Microsoft Word.

II. Завершення роботи Microsoft Word.

  • Натиснути на верхню праву кнопку серед кнопок управління вікном.

  • Двічі клацнути по піктограмі рядка імені.

  • Вибрати команду Файл/Выход.

III. Інтерфейс програми Microsoft Word.

У верхній частині вікна текстового редактора Word 97 розміщуються рядок заголовка, головне меню, панелі інструментів і горизонтальна лінійка форматування; у нижній — горизонтальна смуга прокручування та рядок стану системи; у правій — вертикальна смуга прокручуванні У центрі — робоча область вікна, а в лівій частині — вертикальна лінійка форматування. Більшість із перерахованих обєктів можна вмикати або вимикати; їхнє положення на екрані не є сталим і встановлюється користувачем (Вид).

3.1. Рядок заголовка.Містить кнопку системного меню Word, назву програми Microsoft Word, назву поточного файла, наприклад: Документ 2. Крім того, тут є стандартні кнопки вікна Windows: згортання, відновлення та закриття вікна.

3.2. Головне меню містить дев'ять спаднихменю: Файл, Правка, Вид, Вставка, Формат, Сервис, Таблица, Окноі довідку?. Кожне меню виконує відповідні функції, має кілька команд керування роботою редактора і відкривається за допомогою миші або натисненням на клавішу <Alt> разом із клавішею літери, підкресленої в імені меню. У рядку головного меню також знаходяться кнопки згортання, відновлення та закриття вікна документа.

3.3. Панелі інструментів.Це групи піктограм-кнопок, за допомогою яких здійснюється більш швидкий і наочний вибір та виконання команд. У Word 97 використовується ряд системних панелей інструментів: «Стандартная», «Форматирование», «Таблицы и границы», «Автотекст», «Формы», «Рисование», «Элементы управления», «WordArt» та ін.

Як правило, на екран викликаються тільки дві панелі інструментів: стандартна і форматування. Перша містить кнопки виконання основних команд Word 97 (створення, відкривання, збереження і друкування документа тощо), друга — кнопки виконання основних функцій форматування (вибір стилю документа, типу, розмірів і накреслення шрифту, способу вирівнювання тексту тощо).

При підготовці редактора до роботи користувач може оперативно вимикати окремі кнопки з панелей або доповнювати їх новими за командою Сервис — Настройка. Вмикання (вимикання) панелей інструментів виконується за командою Вид — Панели инструментов.

3.4. Лінійки форматування.За допомогою їх і миші можна швидко встановити відступи абзаців, розмір поля сторінки, розміри колонок на сторінках та в таблицях, а також точки табуляції тексту. Вмикання (вимикання) лінійок виконується за командою Линейка з меню Вид. У звичайному режимі перегляду документа на екран виводиться тільки горизонтальна лінійка. У режимах розмічання сторінок і попереднього перегляду документа виводиться також вертикальна лінійка.

3.5. Смуги прокручування. Ці смуги призначені для переміщення вмісту робочої області вікна за допомогою миші по вертикалі та горизонталі. Клацанням лівою клавішею миші на кнопках із стрілками-трикутниками вертикального прокручування документ переміщується на один рядок угору або вниз. Перехід між сторінками забезпечується клацанням лівою клавішею миші на інший парі кнопок із звичайними стрілками. Клацанням цією клавішею миші на смузі прокручування вище або нижче індикатора-бігунка виконується переміщення документа на висоту екрана відповідно назад або вперед. Аналогічні результати дає застосування клавішей керування курсором. Порядок використання горизонтальної смуги прокручування є таким самим, як і вертикальної. Вмикання (вимикання) смуг прокручування здійснюється за командою Сервис — Параметры — Вид.

3.6. Рядок стану.В нього виводять різноманітні повідомлення та довідкову інформацію. Наприклад, номери поточної сторінки і поділу документа, задану кількість сторінок, відстань від курсора до верхньої межі сторінки, номер поточного рядка і позицію курсора в ньому, а також повідомлення про виконання системою окремих операцій (ЗАП, ИСПР, ВДЛ та ЗАМ). Останні викликаються подвійним клацанням лівою клавішею миші. Вмикання (вимикання) рядка стану виконується за командою Сервис — Параметри — Вид.

3.7 Основні режими роботи Word. У Word використовується п'ять основних режимів зображення документа на екрані монітора. Розглянемо їх у порядку проходження:

• режим «Обычный» є стандартним режимом роботи з документом. Використовується для введення, редагування і форматування тексту;

• режим «Электронный документ». У цьому режимі на екрані в збільшеному масштабі відображається тільки текст документа, решта елементів середовища Word (меню, панелі, смуги прокручування тощо) вимикаються;

• режим «Разметка страницы» забезпечує посторінкове зображення документа на екрані так, як він виглядатиме на папері після друкування. Тільки в цьому режимі можна переглянути на екрані такі об'єкти сторінок, як рисунки, ілюстрації, діаграми і т. д.;

• режим «Структура». У цьому режимі на екрані відображається тільки ескіз усього документа, тобто ієрархія його частин і заголовків. Вибираючи та переміщуючи рівні ієрархії, можна переміщуватися по тексту документа і змінювати положення його окремих фрагментів;

• режим «Главный документ» дає змогу створювати складні документи, що мають кілька вкладених документів. При цьому створюються новий зміст, предметний покажчик і система перехресних посилань. У разі необхідності головний документ можна поділити на частини.