Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №2 - WORD.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
629.25 Кб
Скачать

Лабораторна робота №2 Використання текстового процесора Word в практичній роботі фахівця.

Мета: ознайомитися з інтерфейсом текстового редактора WORD, навчитися набирати, редагувати та форматувати текст, перевіряти орфографію та правопис, встановлювати параметри сторінки, зберігати та друкувати документ. Набути навичок роботи зі списками при створенні текстового документа. Навчитися використовувати стилі, створювати зноски та зміст документа.

1.1. Теоретична частина.

Системне опрацювання текстів на комп’ютері складається з таких етапів:

  • набір та зберігання текстового документа;

  • редагування документа;

  • форматування тексту;

  • макетування;

  • друкування.

Розглянемо основні операції при виконанні цих етапів при використанні найбільш часто вживаного на сьогодні текстового процесора (ТП) Word 2003.

При наборі тексту потрібно пам’ятати, що ТП Word багато операцій виконує автоматично, а тому потрібно притримуватися таких правил:

  • робити один пропуск між словами;

  • розділовий знак залишати після попереднього слова, а після нього ставити пропуск;

  • після відкриваючих дужок або лапок зразу писати слово; закриваючі дужки або лапки повинні стояти зразу за текстом;

  • до і після дефісу не ставити не ставити пропуск;

  • тире з обох боків обмежуються пропусками; звичайне тире (довжиною 2 дефіса) ставиться командою Ctrl+; довге (довжиною 3 дефіса) –Ctrl+Alt+або вставкою із меню «ВставкаСимволCпециальные знаки».

  • клавіша Enter служить лиш для переходу до нового абзацу; якщо треба розірвати рядок виконується команда Shift+ Enter; примусовий перехід на нову сторінку здійснюється командою Ctrl+Enter;

  • скасувати щойно виконану операцію можна командою Ctrl+ або кнопкою на панелі інструментів ;

  • занесення нижнього індексу здійснюється командою Ctrl+; верхній індекс –Ctrl+Shift+ (Ctrl+);

  • занесення в текст апострофа виконується командою Ctrl++.

В процесі створення документа не лініться періодично записувати його на машинний носій інформації. Це застрахує Вас від втрати тексту при збоях в комп’ютері або в електричній мережі. Перший раз це робиться командою «ФайлСохранить как…», а в подальшому кнопкою (Сохранить) на панелі інструментів.

Редагування документа складається з таких операцій:

  • виправлення помилок;

  • робота з рядками та абзацами;

  • перевірка орфографії;

  • перевірка граматики.

В виправленні документа вилучають зайві, добавляють пропущені, виправляють неправильні символи. Це робиться в режимах «Заміна» або «Вставка», які включаються клавішею «Insert» (в режимі «Заміна» в рядку стану висвічується текст ).

Для переміщення фрагментів тексту, їх вилучення або копіювання, такі фрагменти попередньо треба відмітити інверсним кольором. Це можна здійснити або мишкою або клавішами клавіатури згідно з таблицею 1.

Таблиця 1

Режим

Маніпулятор «Миша»

Клавіатура

Декілька суміжних символів

Буксирування лівою клавішею від початкового символу до кінцевого

Клавіші Shift++() по всіх символах фрагменту

Виділити слово

Клацнути по ньому двічі

–двічі

Виділити речення

Клацнути по ньому двічі з натиснутою клавішею Ctrl

–тричі

Виділити абзац

Клацнути всередині нього тричі

–чотири рази

Виділити весь текст

ПравкаВыделить всё

–п’ять разів або Ctrl+

Фрагменти тексту також можна виділити за допомогою стрілки на лівому полі документа:

  • для виділення рядка, курсор миші розміщують на лівому полі проти рядка і коли з’явиться стрілка – клацнути;

  • для виділення кількох суміжних рядків, розміщений зліва курсор миші затискають лівою клавішею і буксирують на потрібну кількість рядків;

  • для виділення абзацу після установки курсору миші проти рядків абзацу і появи стрілки двічі клацнути; якщо клацнути тричі, відмітиться весь документ.

З поміченими фрагментами можна виконувати такі дії:

  • вирізати (фрагмент зникає в документі і розміщується в буфері системи);

  • копіювати (фрагмент залишається в документі, а його копія з’являється в буфері);

  • вставити (фрагмент із буфера розміщується в тексті документа після курсору клавіатури);

  • вилучити (фрагмент тексту зникає).

Для роботи з фрагментом тексту можуть використовуватись: кнопки панелі інструментів (,,), команди меню «Правка», клавіші клавіатури (Shift+Del, Ctrl+Ins, Shift+Ins, Delete), контекстне меню, режим буксирування.

Перевірка орфографії.

Для перевірки орфографії потрібно виконати команду «СервисПравописание» або натиснути кнопку на панелі інструментів або функціональну клавішу. Почне працювати програма порівняння введених слів зі словами словника української мови. Слово з помилкою буде відмічатися червоною хвилястою лінією. Клацнувши по ньому правою клавішею мишіWord дає варіанти виправлення. Реакція користувача може бути: «Пропустить», «Пропустить всё» (до кінця тексту), «Добавить» (в словник).

Перевірка граматики.

ТП Word має ще одну можливість перевірки правильності підготовки документа – перевірка граматики. Якщо набране речення своєю будовою порушує граматичні правила, вони підкреслюються зеленою хвилястою лінією. Це здійснюється лише при завантаженні додатка «Рута».

Для реакції на знайдену помилку по ній треба клацнути правою клавішею миші. З’являється вікно, в верхній частині якого копіюється речення з помилкою, а в нижній – варіант без помилки. Відповідними кнопками можна замінити в тексті речення або не реагувати на помилку. Запуск цього режиму здійснюється «СервисПравописание» або натиснути кнопку на панелі інструментів, можна також функціональною клавішею.

Форматування текстового документу.

Форматування текстового документа полягає в наданні документові потрібного вигляду. Для цього встановлюють потрібні масштаби та типи шрифтів, їх вигляд, накреслення, колір, анімацію. На цьому етапі виконують форматування абзаців, встановлюють відступи та інтервали, додають в документ таблиці, списки, нумерують сторінки.

Для форматування шрифтів виконують команду «ФорматШрифт» або в контекстному меню вибрати пункт «Шрифт». В діалоговому вікні, яке з’явиться набирають всі необхідні режими представлення тексту.

Швидко вибрати назву і розмір шрифту можна за допомогою панелі форматування. У текстових полях Шрифт і Розмір шрифту виводяться найменування і розмір поточного шрифту. Можна змінити шрифт, вибравши потрібний зі списків, що розкриваються.

Використання курсиву, напівжирного накреслення і підкреслення

Будь-який шрифт Word використовується з різними накресленнями: напівжирним, курсивом чи з підкресленням. Можна використовувати два чи три ефекти одночасно. Накреслення, як і інші види форматування, застосовується як до вже існуючого тексту (попередньо виділеному), так і до того, що набирається.

Щоб швидко установити потрібне накреслення, скористайтеся кнопками на панелі форматування. Клацніть на потрібній кнопці для запуску відповідного атрибута, потім клацніть на ній знову, щоб відключити його.

Установити накреслення для обраного вами шрифту можна за допомогою діалогового вікна Шрифт. Наприклад, якщо ви хочете використовувати інший вид підкреслення (за замовчуванням використовується підкреслення однією лінією).

Застосування спеціальних ефектів для шрифтів. У Word існує безліч спеціальних ефектів шрифтів: верхні і нижні індекси, закреслювання, тінь, контур і ін. Крім того, можна ховати текст, це значить, що він не буде відображатися на екрані і не буде роздруковуватися. Щоб застосувати ці ефекти до виділеного тексту чи тексту, що ви збираєтеся набирати, потрібно зробити так.

1. Вибрати команду Формат/Шрифт, щоб відкрити діалогове вікно Шрифт.

2. В області Ефекти установите потрібні прапорці, щоб відмовитися від ефекту, зніміть відповідний прапорець. В області Зразок ви побачите текст з обраним вами ефектом.

3. Клацніть на кнопці ОК.

Відступи. Відстань між текстом і лівим та правим краями сторінки задається лівим і правим полями і відступами. Поля застосовуються до всього документа або до більшої його частини. Для невеликих фрагментів тексту, таких як рядок і абзац, використовують відступи.

Найпростіше установити відступ — використовувати горизонтальну лінійку і мишу.

Відступи застосовуються до окремих абзаців. Щоб установити відступ одного абзацу, установите курсор де-небудь у межах обраного абзацу. Якщо ви установлюєте відступ для декількох абзаців — виділіть їх. Потім перетягніть мітки відступів на лінійці в потрібні позиції.

Найбільш швидко установити відступ першого рядка абзацу — помістити курсор у початок рядка і натиснути клавішу <ТаЬ>.

Word дозволяє установити відступи за допомогою діалогового вікна Абзац. Для цього виконайте наступне.

1. Виберіть команду Формат/Абзац, щоб відкрити діалогове вікно Абзац, потім клацніть по вкладкі Відступи й інтервали.

2. В області “Відступи ліворуч і праворуч” можна збільшити або зменшити відступ. Область Зразок сторінки показує, як виглядають у документі поточні установки.

3. Клацніть на кнопці ОК. Нові установки будуть застосовані до усіх виділених абзаців або до нового тексту.

Вирівнювання тексту. Вирівнювання — це засіб форматування, при якому ліві і праві краї рядків тексту розташовані уздовж умовно вертикальних ліній. Word пропонує чотири види вирівнювання.

  • По лівому краю — вирівнює ліві краї рядків.

  • По правому краю — вирівнює праві краї рядків.

  • По ширині — вирівнює одночасно ліві і праві краї рядків.

  • По центру — установлює центр кожного рядка між лівим і правим полем.

Щоб змінити вирівнювання одного чи декількох абзаців, спочатку виділіть їх, потім клацніть на одній із кнопок вирівнювання на панелі форматування.

Якщо ви використовуєте для зміни вирівнювання діалогове вікно, виділіть потрібні абзаци, а потім зробіть наступне:

1. Виберіть команду Формат/Абзац, щоб відкрити діалогове вікно Абзац, і, якщо потрібно, клацніть по вкладкі “Відступи і інтервали”.

2. Зі списку Вирівнювання виберіть потрібне.

3. Клацніть на кнопці ОК.

Зміна міжрядкового інтервалу. Міжрядковий інтервал визначає відстань між рядками тексту. Word пропонує різні види міжрядкових інтервалів. Для зміни міжрядкового інтервалу виконаєте наступне.

1. Виберіть Формат/Абзац, щоб відкрити діалогове вікно Абзац. Якщо потрібно, клацніть по вкладкі Відступи й інтервали.

2. Виберіть потрібний інтервал зі списку, що розкривається

Назви Одинарний, Полуторний, Подвійнийговорять самі за себе. Інші види інтервалів такі.

Точно.Інтервал між рядками буде точно відповідати тому значенню (у пунктах), що ви введете в текстовому полі Значення.

Мінімум.Інтервал між рядками буде дорівнює як мінімум тому значенню, що ви введете в текстовому полі Значення. Word збільшить інтервал, якщо в рядках містяться великі символи.

Множник.Інтервал зміниться у визначене число раз, що відповідає тому коефіцієнту, що ви вкажете в текстовому полі Значення. Наприклад, якщо ви введете значення 1.5, інтервал збільшиться в півтора разу, якщо 2, то в два рази.

3. Щоб додати інтервал перед першим рядком чи після останнього рядка абзацу, введіть величини цих інтервалів (у пунктах) Перед і Після.

4. Клацніть на кнопці ОК.

Зміна параметрів сторінки

Для зміни параметрів сторінки необхідно виконати команду головного меню Файл/Параметры страницы. У вікні, яке з’явиться на екрані необхідно в закладці поля задати відступи для полів: зліва, зправа, знизу, зверху та натиснути кнопку ОК. ЗакладкаРазмер бумагивстановлює формат листа, на якому надрукований текст , а також тут можна задати орієнтацію тексту на листі:Альбомная, Книжная.