Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка РА для всех форм.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
628.22 Кб
Скачать

19

Міністерство освіти і науки України

Черкаський державний технологічний університет

Робоча програма і методичні вказівки

до виконання лабораторних робіт з дисципліни

“Ремонт автомобілів” для студентів спеціальності “Автомобілі та

автомобільне господарство” всіх форм навчання

Частина 1

Черкаси 2007

Міністерство освіти і науки України

Черкаський державний технологічний університет

Кафедра автомобілів та технологій їх експлуатації

Робоча програма і методичні вказівки

до виконання лабораторних робіт з дисципліни

“Ремонт автомобілів”

для студентів спеціальності “Автомобілі та

автомобільне господарство” всіх форм навчання

Частина 1

Затверджено на

засіданні кафедри

автомобілів та тех-

нологій їх експлуатації

протокол №__ від____ 2007 р.

Робоча програма і методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з дисципліни “Ремонт автомобілів” для студентів спеціальності “Автомобілі та автомобільне господарство” всіх форм навчання. Частина 1 / Укл.: Л.А.Тарандушка, к.т.н. - Черкаси, РВВ ЧДТУ, 2007. 35с.

Укладач Л.А. Тарандушка, к.т.н.

Рецензент О.М. Пилипенко, д.т.н, проф.

ЗМІСТ

ВСТУП 5

1. Мета викладання дисципліни 5

1.1. Задачі вивчення дисципліни. 6

2.Зміст робочої програми і загальні контрольні запитання до вивчення дисципліни «Ремонт автомобілів» 7

3. Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт. 12

3.1. Загальні відомості: 12

3.2. Класифікація дефектів деталей 13

3.3. Контроль розмірів, форми взаємного розміщення поверхонь деталей 17

3.4. Лабораторна робота №1 Дефектація блоку циліндрів 20

3.5. Лабораторно робота №2 Дефектація колінчастого валу 23

3.6. Лабораторна робота № 3. Дефектація розподільчого валу 26

3.7. Лабораторна робота № 4. Дефектація шатуна 29

4. Контрольна робота для заочників 32

4.1. Питання для контрольної роботи заочників. 32

4.2. Загальні відомості про звіт 33

5. Основна та додаткова література. 35

ВСТУП

Часткова незабезпеченість ремонтного виробництва запасними части­нами - серйозний фактор зниження технічної готовності автомобільного транспорту.

Дальше розширення виробництва запасних частин пов’язане з необхідністю ще більшого зростання матеріальних і трудових витрат. Водночас близько 75% деталей, забракованих при першому капітальному ремонті автомобілів, ремонтопридатні або можуть використовуватися вза­галі без відновлення. Альтернативою подальшого зростання типів вироб­ництва запасних частин є вторинне використання спрацьованих деталей, відновлених в процесі ремонту автомобілів і агрегатів.

Із ремонтної практики відомо, що більшість забракованих через спрацювання деталей втрачають не більше 1-2% вихідної маси. При цьому міцність деталей практично зберігається. Наприклад, 95% деталей двигу­нів внутрішнього згоряння бракується через спрацювання,, що не переви­щує 0,3 мм, і більшість з них можна використовувати після відновлення.

З позицій матеріаломісткості відновлення машин, економічна доціль­ність ремонту зумовлена можливістю повторного використання після від­новлення більшості деталей як придатних, так і гранично спрацьованих. Це дало змогу проводити ремонт в коротший час і з меншими витратами ме­талу й інших матеріалів порівняно з витратами при виготовленні нових автомобілів.

Проблема досягнення високої якості відремонтованих автомобілів і агрегатів висуває підвищені вимоги перед ресурсом відновлених деталей. Відомо, що в автомобілях й агрегатах після капітального ремонту деталі працюють, як правило, в значно гірших умовах, ніж у нових, що пов’язано зі зміною базисних розмірів, зміщенням осей в корпусних деталях, умова­ми подачі мастила та ін. У зв’язку з цим технологія відновлення має базуватися на таких способах нанесення покриття і наступної обробки, які дали б змогу не тільки зберегти, а й збільшити ресурс відремонто­ваних деталей. Наприклад, при відновленні хромуванням, плазмовим і детонаційним напиленням, індукційним і лазерним наплавленням, контакт­ним приварюванням металічного шару стійкість проти спрацювання таких деталей значно вища порівняно з новими.

Відновлення автомобільних деталей стало одним із найважливіших показників господарської діяльності великих ремонтних, спеціалізованих малих підприємств і кооперативів. Створена фактично нова галузь вироб­ництва - відновлення спрацьованих деталей. Серед важливих найбільш металомістких і дорогих деталей повторне використання відновлених де­талей практикується частіше, ніж використання нових запасних частин. Висока економічна ефективність підприємств, що спеціалізуються на відновленні автомобільних деталей, підвищує їх конкурентоспроможність в умовах ринкового виробництва.

1. Мета викладання дисципліни

Метою викладання дисципліни ”Ремонт автомобілів” є вивчення технології й організації ремонту автомобілів і агрегатів, основних способів відновлення деталей, технології ремонту деталей різних класів, основ конструювання технологічного оснащення, основ проектування і реконструкції ділянок виробництва по ремонту автомобілів, організації роботи з технічного нормування.

Вибір оптимальних технічних рішень і їх обґрунтування, підвищення якості ремонту для забезпечення високої надійності і довговічності відремонтованих автомобілів, скорочення трудових і матеріальних витрат, підвищення продуктивності праці й економічної ефективності авторемонтного виробництва, охорона навколишнього середовища, техніка безпеки і протипожежних заходів є важливими питаннями при вивченні дисципліни.

1.1. Задачі вивчення дисципліни.

1.2.1 Ознайомитися з основами авторемонтного виробництва.

1.2.2 Опанувати та засвоїти технологію капітального ремонту автомобілів.

1.2.3 Вивчити способи відновлення деталей.

1.2.4 Вивчити технологію відновлення деталей, ремонту вузлів та пристроїв.

1.2.5 Опанувати основи конструювання технологічного оснащення.

1.2.6 Ознайомитися з основами проектування виробничих дільниць авторемонтних підприємств.

В результаті вивчення дисципліни студенти повинні знати основи авторемонтного виробництва, технологію відновлення деталей, ремонт вузлів та притроїв, способи та технології відновлення деталей, основи проектування виробничих дільниць авторемонтних підприємств.

Студенти повинні вміти самостійно опановувати методи ремонту та проектування технологічних процесів відновлення та ремонту деталей, оформляти ремонтні креслення та оцінювати результати.

Згідно з робочою програмою дисципліни “Ремонт автомобілів” її структура для денної форми навчання передбачає роботу у 5,6, 7 семестрах, для заочної форми навчання передбачає роботу у 7,8, 9 семестрах :

Форма

навчання

Курс

Семестр

Кредити

ECTS

Аудиторні заняття

Самостійна робота (год.)

КР,КП,РТР

котр. робота

Залік

(семестр)

Іспит

(семестр)

Всього годин в семестрі

Всього

Лекції

Практичні

заняття

Лабораторні роботи

Денна

III

5

2,0

72

54

18

80

192

5

142

6

1,5

51

34

17

60

6

121

IV

7

1,0

36

18

18

52

КП

88

Денна скорочена

III

5

1,5

54

36

18

980

192

5

142

6

1,5

51

34

17

60

6

121

IV

7

1,0

36

18

18

52

КП

88

Заочна та заочна скорочена

III

7

0,5

16

10

6

107

305

Контр

7

123

IV

8

0,5

18

10

8

105

Контр

8

123

9

0,3

12

6

6

93

КП

105

Контроль знань крім заліків і іспитів передбачає виконання лабораторних робіт, також робочою програмою передбачене виконання та захист курсового проекту, однією з основних частин якого є розділ “Ремонт та відновлення деталей”.