Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsy_Groshi_stary.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
537.09 Кб
Скачать

45

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Смілянський промислово-економічний коледж

Черкаського державного технологічного університету

Конспект лекцій з предмету

«Гроші та кредит»

Викладач Т.А.Борис

Сміла 2012

ТЕМА 1. СУТЬ ТА ФУНКЦІЇ ГРОШЕЙ

1.1. Раціоналістична та еволюційна концепції походження грошей

Проблеми з прямим обміном товарів наштовхнули людей на думку, що варто обмінювати свій товар на товар, який потрібен кожному, і вже цей товар обмінювати потім на потрібний собі. Так виникла ідея грошей та почалися пошуки того, що могло б стати цим універсальним товаром. Людство випробувало на роль грошей чимало товарів, відшукуючи такий з них, що найкраще відповідав би своєму призначенню. Такі гроші називаються товарними грошима. Наприклад, у давнину на Русі як гроші деякий час застосовували хутро соболя. Фізично стійкішою була така грошова одиниця, як гривня. У Північній Європі роль потрібного всім товару відігравали сокира та стріли. В Африці - худоба. В американських індіанців - намисто з черепашок та бісеру, в ескімосів - кістки риби. Упродовж не одного сторіччя люди зробили чимало експериментів, відхиляючи один за одним можливих претендентів на роль грошей. Це пов'язано з тим, що гроші повинні мати певні властивості для реалізації своїх основних функцій.

В економічній теорії виділяють дві основні концепції походження грошей; раціоналістичну та еволюційну.

Раціоналістична - гроші виникли як результат певної раціональної угоди між людьми через необхідність виділення спеціального інструменту для обслуговування сфери товарного обігу. Представники: Арістотель, П. Самуельсон.

Еволюційна - гроші виділяються із загальної товарної маси, оскільки вони найбільш придатні для виконання функціональної ролі грошового товару. Той чи інший товар стає грішми лише в межах певної особливої суспільної форми, товарного виробництва та обігу.

Ця концепція підкреслює об'єктивний характер виникнення грошей. Представники: А. Сміт, Д. Рікардо, К. Маркс.

З розвитком форм грошей змінювався механізм визначення носіїв грошових функцій та ролі грошей у цьому механізмі. Розглянемо основні етапи механізму

визначення грошових функцій:

1 ЕТАП Початкові стадії розвитку суспільства. Ринок виявляв потребу в грошах, висував певні вимоги до грошового товару, стихійно пропонував на цю роль один з ходових і здатних до її виконання товарів. Втручання з боку держави

мінімальне.

2 ЕТАП. Закріплення ролі грошей за золотом. Держава взяла на себе зобов'язання надавати грошам точно визначену форму (монета), встановила контроль за їх створенням, запровадила контроль за повноцінністю грошей. Втручання держави посилилось.

3 ЕТАП Епоха паперових грошей. Держава визначає не тільки форми грошей, а й їх вартість, регулюючи масу в обігу, також надає паперовим грошам силу платіжного засобу, приймає при платежах, реалізує систему заходів щодо підтримання маси грошей на рівні потреб обігу за умови збереження сталості цін Значно посилилась корегуюча роль держави та міждержавних утворень.

Аргументами об'єктивності походження грошей є те. що:

1)саме ринок спричиняє об'єктивну потребу в грошах, з якою держава повинна рахуватися;

  1. ринок висуває жорсткі вимоги до носія грошових функцій і держава повинна вибрати носія, який здатний найповніше задовольнити ці вимоги;

  2. кількість грошей в обігу визначається об'єктивними закономірностями, які повинні враховуватись державою в її регулятивних діях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]