Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маркетинг лекция 1.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
183.3 Кб
Скачать

Суть маркетингу

1.1. Суть маркетингу

Маркетинг у сучасному розумінні — це сфера діяльності, філософія бізнесу, а також одна з функцій управління фірмою.

Маркетинг як вид діяльності, спрямований на задоволення потреб споживачів, передбачає виконання семи основних функцій: маркетингові дослідження, розробка стратегії маркетингу, товарна, цінова, комунікаційна політики, політика розподілу і контроль маркетингової діяльності.

Маркетинг як філософія бізнесу означає орієнтацію цієї діяльності фірми від проектування та виробництва до збуту товарів — на задоволення потреб споживачів і грунтується на таких прин­ципах: орієнтованість на споживача, його потреби і вимоги; гнучкість у досягненні поставленої мети; комплексний підхід до розробки маркетингових планів, спрямованість на довгострокову перспективу.

Маркетинг як функція менеджменту включає аналіз, планування, реалізацію і контроль заходів, спрямованих на формування та інтенсифікацію попиту на товари або послуги і збільшення прибутку.

1.2. Основні елементи та комплекс маркетингу

Основними елементами маркетингу є так звані "4 Р" маркетингу: ргосіисі {продукт, товар), ргісе (ціна), ріасе (місце, збут, розподіл), рготоііоп (просування).

Ці чотири елементи у сукупності складають комплекс маркетингу.

Комплекс маркетингу — це сукупність маркетингових засобів (товар, ціна, розпо­діл, просування), певна структура яких забезпечує досягнення поставленої мети та вирішення маркетингових завдань.

Розглянемо кожен з елементів маркетингу.

Товар — ключовий елемент комплексу маркетингу, складовими якого є характерис­тики товару (дизайн, колір, упаковка, розмір), сервіс, торгова марка та асортимент.

Інструментом, який сприяє продажу товару на ринку, є також асортимент продукції. При цьому розрізняють його широту (кількість найменувань продукції) та глибину (кількість видів виробів по кожному найменуванню продукції — сотні малюнків тка­нин, десятки моделей комп'ютерів, модифікації електротоварів).Сьогодні на ринку перемагає навіть не той, хто завоює нових споживачів, а той, хто зуміє втримати колишніх. Тому на перший план у конкурентній боротьбі висувається сервіс. Елементами сервісного обслуговування є:

/ технічне обслуговування (ремонт і профілактика);

/ гарантія;

/ інструктаж і рекомендації до та після купівлі;

/ забезпечення комплектуючими деталями;

/ установка;

/ підготовка персоналу;

/ робота зі скаргами клієнтів;

/ забезпечення документацією;

/ оперативність виконання замовлень.

Ціна {знижки, націнки, терміни виплати). Визначення ціни — одне із актуальних маркетингових завдань. З одного боку, ціна повинна бути такою, щоб її зміг за­платити потенційний покупець, а з іншого — забезпечити прибутковість фірми. У розділі 5 ми розглянемо процес ціноутворення, який схематично можна предста­вити такою послідовністю дій:

/ визначення цілей ціноутворення;

/ аналіз попиту на товар;

/ аналіз витрат;

/ аналіз цін конкурентів;

/ вибір методу ціноутворення;

/ вибір цінової стратегії;

/ встановлення остаточних цін.

Розподіл. Головним змістом політики розподілу є вибір оптимальної схеми доставки продуктів від виробника до споживача (напряму або через посередників), її реалізація (транспортування, зберігання, оброблення вантажів), а також після продажне (сервісне) обслуговування споживачів. Важливість цієї складової комплексу маркетингу пояснює така цифра: п'ята частина прибутку від реалізації продукції витрачається європейськими промисловими фірмами середніх розмірів для доведення своєї продукції до споживача.

Просування товару на ринку передбачає ефективні контакти виробника з покупця­ми. До конкретних форм тут можна віднести:

/ реклама;

/ стимулювання збуту (надання торгових знижок, передання товару у тимча­сове користування, торгівля в кредит);

/ персональний продаж;

/ зв'язки з громадськістю (паблік рилейшнз) з метою створення позитивного іміджу компанії та її продукції;

/ прямий маркетинг;

/ синтетичні засоби маркетингових комунікацій — виставки, брендинг, спон­сорство, інтегровані маркетингові комунікації на місці продажу.

Успішний бізнес пропонує саме те, що потрібно споживачеві. Не більше, але й не менше.

.