Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лаба.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
489.98 Кб
Скачать

Лабоработна робота №1

Тема: Аналітичні терези.Правила взяття наважок. Гравіметричний аналіз.Визначення кристалізаційної води в кристалогідраті барій хлориду(ВаСl2·2Н2О) методом відгонки.

Мета роботи: 1) Вивчити будову технохімічних та аналітичних демпферних терезів, правила зважування та посуд для виконання гравіметричного аналізу.

2) Вивчити метод відгонки (висушування). Визначети вмісту (%) кристалізаційної води в кристалогідраті барій хлориду (ВаСl2·2Н2О).

Теоритичні частина

Частина 1

Гравіметричний аналіз потребує точного визначення маси досліджуваних речовин. В лабораторії аналітичної хімії для визначення маси з точністю до ±0,01 г використовуються технохімічні терези (рис.1.), а з точністю до ±0,0001 г аналітичні терези (рис.2.).

Рис.1. Будова технохімічних терезів:

1 – основа; 2 – сідла; 3 – коромисло; 4 – чашка; 5 – стрілка; 6 – аретир

Аналітичні терези– це точний прилад, який потребує обережного поводження та регулярного техобслуговування. Для того щоб терези точно та довго працювали слід дотримуватись встановлених правил поводження з аналітичними терезами:

  1. Перед зважуванням необхідно перевірити стан терезів, шматочком бархату чи м’якою щіточкою зняти пил з чашок і встановити нульову точку.

  2. Ніколи не треба навантажувати терези більше максимальної маси. Якщо маса предмета сумнівна, то його необхідно попередньо зважити на технохімічних терезах.

  3. Перш, ніж ставити предмет на чашку терезів, необхідно переконатися, що немає забруднення на його зовнішній поверхні. Не можна ставити на чашки забруднені або вологі предмети, не можна розсипати й розливати нічого в середині шафи терезів.

  4. Не зрушувати терези з того місця, на якому вони стоять, при відкритому аретиру до терезів не можна доторкатися.

  5. Ставити предмети чи гирі на чашки терезів або знімати їх можна лише після попереднього аретируваннятерезів. Повертати аретир необхідно повільно й обережно.

  6. На чашки терезів не можна ставити гарячі або холодні предмети. Предмети, які зважують, повинні охолодитися або нагрітися до температури терезів.

  7. Не можна класти предмети які зважують безпосередньо на чашку терезів, зважувати на листку паперу й т.п. Зважування речовин необхідно виконувати в спеціальному

посуді – у тиглі, на годинниковому склі, або в бюксі, тощо.

  1. При зважуванні необхідно користуватися лише боковими дверцятами терезів, передні дверці повинні бути весь час закритими.

  2. Гирі необхідно брати лише пінцетом і ставити на праву чашку терезів (поцентру), а предмет, який зважують, класти на ліву чашку. Гирі можуть знаходитися тільки у футлярі у відповідному гнізді, або на чашці терезів.

  3. Результати зважування необхідно записувати за порожніми гніздами у футлярі комплекту гир.

  4. Зважувати речовини, які гігроскопічні, леткі або виділяють їдку пару, можна лише в герметично закритому посуді (наприклад у бюксі).

  5. Всі зважування виконувати на одних і тих же терезах, користуючись єдиним комплектом гир.

  6. Після закінчення зважування терезів необхідно аретувати (аретир опустити), дверці закрити, малий і великий лімби поставити на нуль.

  7. Не можна спиратися на столик з терезами, перешкоджати працюючому на терезах. У випадку неполадки звернутися до лаборанта.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]