Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zavdannya_do_samostiynoyi_roboti_1_2_4_5 (8).docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
115.05 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ

ЧЕРКАСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ

Завдання для самостійної роботи

з курсу

«Безпека життєдіяльності»

Перевірив: Виконав:

ст. викладач студент ___ курсу

Кожем'якін О.С. групи _________

« __» ______ 2015 р. (ПІБ студента)

Бали

Завдання №1

Завдання №2

Завдання №3

Завдання №4

Завдання №5

Всього:

Черкаси

2015

Завдання № 1

Скласти перелік необхідних ліків в домашній аптечці.

Обґрунтувати свій вибір

Не дивлячись на те, як ретельно ви стежите за своїм здоров'ям, ніхто не може бути застрахований від непередбачених випадків і різних вірусних захворювань. Головний та зубний біль, температура, розлад шлунку, порізи, опіки, побутові травми можуть застати вас зненацька і принести масу неприємностей, якщо вчасно не вжити відповідні заходи. А якщо в будинку є дитина, то запас найнеобхідніших ліків і засобів першої медичної допомоги просто зобов'язаний бути під рукою. Саме для цього у кожного в будинку повинна бути власна аптечка, завдяки якій можна самостійно надати першу допомогу до приїзду лікаря. На жаль, в багатьох оселях аптечка нефункціональна і заповнена різними непотрібними препаратами. Домашня аптечка повинна стати помічником, а для цього її потрібно правильно організувати і заповнити тільки найнеобхіднішим.

Зберігайте ліки необхідно в сухому, темному, прохолодному місці. Бажано, щоб аптечка була легко доступна, але не на виду. Особливо якщо в будинку є маленькі діти. І, особливо необхідно тримати аптечку в недоступному місці, коли в ній є сильнодіючі засоби. Для зберігання бажано використовувати ящик (коробку), в якому можна зручно розкласти ліки. Деякі з них дуже зручні - компактні, і в той же час всі ліки видно і під рукою. Загальне правило для всіх ліків - зберігати не на світлі і не в теплі. Деякі зберігаються при кімнатній температурі, деякі в холодильнику. Всі ліки повинні бути впізнані, і дуже бажано, знаходитись в рідній упаковці. Вкладиші краще зберігати разом з ліками, можна притягти аптечною гумкою або просто скласти в ту ж коробочку.

Пам'ятайте, що при будь-якому захворюванні потрібно негайно звернутися до лікаря, навіть якщо вам здається, що після надання першої допомоги ви відчуваєте себе добре.

Основні нездужання, що потребують негайної допомоги в домашніх умовах і на роботі: травми, опіки, удари, непритомність, отруєння, пронос, алергічні реакції, простудні захворювання, больові реакції, серцеві та вегетосудинні напади, запалення.

Які, на вашу думку, повинні бути ліки в домашній аптечці. Які основні показання мають ці лікарські препарати. Як їх приймати та в якій кількості (дозі). Заповніть наступну таблицю:

Назва ліків

Показання

Спосіб застосування та дозування

Серцево-судинні засоби

1.

Валідол

Функціональні кардіалгії, напади стенокардії ангіоневротичного характеру, як допоміжний засіб при нетривалих нападах стенокардії при ішемічній хворобі серця, неврози, істерії, напади "морської" або "повітряної" хвороби.

Здійснює заспокійливий вплив на центральну нервову систему. Має судиннорозширюючу дію. Застосовується при болях в серці (стенокардії), неврозах, істеріях. 1 табл. під язик.

2.

Екстракт валеріани

Підвищена нервова збудливість, безсоння, невроз, кардіоневроз, спазми травного тракту.

Підвищена нервова збудливість, безсоння, мігрень.

Засоби при шлунково-кишкових захворюваннях

3.

Фталазол

Гостра дизентерія, хронічна дизентерія у стадії загострення, коліти, ентероколіти; при операціях на кишечнику для попередження гнійних ускладнень.

Гостра та хронічна дизентерія, коліт, ентероколіт, гастроентерит, амебна дизентерія та паратитозна інфекція. 1 табл. за прийом.

4.

Левоміцетин

Інфекційно-запальні захворювання, викликані чутливими до препарату мікроорганізмами: черевний тиф, паратиф, шигельоз, сальмонельоз, бруцельоз, туляремія, рикетсіози (в т.ч. висипний тиф, трахома).

Інфекційно-запальні захворювання, спричинені мікроорганізмами - черевний тиф, сальмонельоз, хламідіози, захворювання жовчовивідних шляхів. По 1 табл. 3-6 раз в день під час або після їжі.

5.

Панкреатин

Зовнішньосекреторна недостатність підшлункової залози, хронічні панкреатити, муковісцидоз, захворювання печінки та жовчного міхура, коригування ентерального синдрому при запальних захворюваннях травного тракту тощо.

Порушення травлення, зумовлені захворюваннями печінки та підшлункової залози, при гастритах, ентероколітах, для покращення травлення.

6.

Сенадексин

Гострий та хронічний запори

Послаблююче при запорах.

7.

Імодіум

Симптоматичне лікування гострої та хронічної діареї.

При харчових отруєннях, поносах. 1 табл. за прийом.

8.

Активоване вугілля

Диспепсія, харчові інтоксикації, отруєння алколоїдами, солями важких металів.

При харчових отруєннях, поносах. По 1-2 табл.

9.

Но-шпа

Спазми гладкої мускулатури, пов'язані із захворюваннями жовчовидільної системи, сечового тракту, органів шлунково-кишкового тракту, головний біль судинного походження, гінекологічні захворювання

Виразкова хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки, гастрит, ентерит, коліт, панкреатит. По 1-2 табл. 2-3 рази в день.

10.

Спазмалгон

Ниркові коліки, спазми уретри, тенезми сечового міхура, жовчні коліки, дискінезія жовчних шляхів, кишкові та шлункові коліки.

Сильно виражені болі при шлункових, кишкових і ниркових коліках.

Дезинфікуючі засоби та перев’язувальний матеріал

11.

Бинт еластичний

використовувати при лікуванні сухожильних, м’язевих та суглобових патологій (хронічні тенденіти, забої, вивихи, розтягнення, капсульно-зв’язкові травми).

Для профілактики та лікування травматичних ушкоджень, варикозного розширення вен.

12.

Бинт стерильний

перев’язок при пораненнях

Для перев’язок при пораненнях.

13.

Вата

перев’язок при пораненнях

Для перев’язок при пораненнях.

14.

Зеленка/ Йод/ Перекис водню

Зупинка капілярної кровотечі при поверхне вому ушкодженні тканин, носових кровоте чах, обробка слизової оболонки при стома титах, пародонтитах, ангінах, при гінеколо гічних захв-нях, при гнійних ранах.

Для обробки країв ран.

Обезболюючі і жарознижуючі засоби

15.

Парацетамол

Больовий синдром слабкої та помірної інтенсивності різного генезу (головний біль, мігрень, зубний біль, невралгія, міалгія, альгодисменорея, біль при травмах, опіках)

Головний біль, мігрень, зубний біль, невралгія, біль при травмах, опіках, лихоманка при інфекційно-запальних захворюваннях.

16.

Фармацитрон/ Колд-флю

Усунення симптомів гострих респіраторних інфекцій: підвищеної температури тіла, головного болю, закладеності носу, нежітю, болі та ломоти у м'язах.

Усунення симптомів гострих респіраторних інфекцій:

підвищеної температури тіла, головного болю, закладеності носу, нежитю, болі та ломоти у м’язах.

Інші засоби

17.

Фармазолін/ Нафтизин

Гострі риніти різної етіології; полегшення відтоку секрету при захворюваннях придаткових пазух носа; зменшення набряку слизової оболонки носоглотки при отитах середнього вуха.

Гострі риніти, носові кровотечі

18.

Себідин/ Фалімінт

Профілактика та лікування пародонтиту та гінгівіту, стоматиту, хронічного запалення слизових оболонок горла та гортані.

Лікування запалення слизових оболонок горла та гортані (фарингіти, ларингіти, бронхіти).

19.

Супрастин/ Лоратадин/ Тавегіл/ Кларитин

Кропив'янка, набряк Квінке, сироваткова хвороба, алергічний риніт, кон'юнктивіт, дерматит, неінфекційно-алергічна форма бронхіальної астми, медикаментозна алергія.

Алергічні дерматози (кропив'янка, екзема, шкірний свербіж, дерматит), алергічний риніт і кон'юнктивіт.

20.

Дитячий крем/ Крем для рук/ Вазелін

змащування потертостей

Для змащування потертостей та прілостей, захисту мокрих ніг від утворення мозолів.

21.

Полівітаміни в драже

Застосовується для запобігання ушкодженням шкіри, волосся та нігтів, що спричинені нестачею життєво важливих речовин.

Для покращення обмінних процесів і загального стану при значних фізичних навантаженнях. По 1 -2 драже 4 рази на день.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]