Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
deinega_kursova.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.81 Mб
Скачать

Вступ

Важливим фактором прогресу є удосконалення форм і методів інформаційного забезпечення дослідження економічних процесів та явищ на основі обчислювальної техніки і засобів зв'язку, які становлять матеріально-технічну базу автоматизованої інформаційної системи (АІС) підприємства.

Автоматизовані інформаційні системи – це системи для пошуку, збирання, зберігання, накопичення, обробки, передачі інформації за допомогою використання обчислювальної техніки, засобів і каналів зв'язку, комп'ютерних інформаційних мереж. Вони є з'єднувальною ланкою між об'єктами і суб'єктами управління і виконують такі важливі функції:

  • сприйняття вихідних даних і запитів, які вводяться користувачами ;

  • обробка даних, які введені і зберігаються в системі відповідно до певних алгоритмів;

  • формування необхідної вихідної інформації.

Під впливом потреб ринкової економіки, які змінюються, інформаційні системи постійно удосконалюються. Основними зрушеннями в інформаційних системах останніх років стали:

  • розширення функціональних можливостей;

  • удосконалення інтерфейсу з користувачем;

  • застосування гнучких засобів пошуку та обробки даних;

  • адаптація наявних інформаційних систем, які використовуються на різних типах ЕОМ;

  • створення засобів автоматизації проектування прикладних систем.

Метою дослідження даного курсового проекту є вивчення роботи сталеплавильного комбінату: ознайомлення з внутрішніми процесами, що відбуваються в компанії, історією, структурою, кадровим складом та його виробництвом. Об’єктом дослідження є власне «Криворізький залізорудний комбінат».

Мета курсового проекту: дослідити роботу «Криворізького залізорудного комбінату», побудувати фізичну та логічну моделі, створити базу даних та розробити інтерфейс, необхідний для роботи інформаційної системи.

Необхідно розробити ІС за такими вимогами:

  • Доступний та зручний інтерфейс;

  • База даних повинна містити таблиці, що представляли б усі сутності необхідні для роботи ІС;

  • ІС повинна виконувати такі функції:

  • Реєстрація користувачів в системі та авторизація;

  • Перегляд послуг, що надаються та детальної інформації про них;

  • Надання додаткової інформації про компанію.

  1. Опис аналогів програми

Важливе місце в розробці будь-якої інформаційної системи посідає не тільки детальне вивчення об’єкта дослідження, а й ознайомлення з роботою вже створених аналогів інформаційних систем.

1.1 Інформаційна система існуючого сайту «Криворізького залізорудного комбінату»

Сайт надає можливість перегляду списку всієї продукції, яку реалізує комбінат, та перегляду детальної інформації про кожну з них.

Також на сайті можна переглянути загальну інформацію про компанію та завантажити нормативні документи, за допомогою яких відбувається регулювання роботи компанії.

Головне меню сайту містить такі пункти: про нас, продукція, тендер, новини, контакти, акціонерам, мапа.

Рисунок 1.1 – Головна сторінка сайту «Криворізький залізорудний комбінат»

Також аналогами нашої інформаційної системи є сайти інших залізорудних комбінатів.

1.2 Сайт іс «Запорізького залізорудного комбінату»

Сайт цього комбінату майже не відрізняється. В ньому також можливо переглянути список всієї продукції, яку реалізує комбінат та перегляду детальної інформації про кожну з них, можна переглянути загальну інформацію про компанію та завантажити нормативні документи, за допомогою яких відбувається регулювання роботи компанії.

Головне меню сайту містить такі пункти: головна, про комбінат, новини, продукція, тендери, акціонерам, котакти.

Рисунок 1.2 – Головне вікно сайту «Запорізький залізорудний комбінат»

1.3 Сайт «евраз Суха Балка»

Гірничо-збагачувальний комбінат ЕВРАЗ Суха Балка - одне з провідних підприємств галузі в Україні, що спеціалізується на видобутку залізної руди підземним способом.

Сайт надає можливість перегляду списку всіх доступних послуг, перегляду детальної інформації про кожну з них, дізнатися про історію комбінату та отримати присутні зв’язки з представниками компанії.

Головне меню сайту складається з таких пунктів: про компанію, продукція, розвиток, корпоративне управління, для інвесторів, ЗМІ.

Рисунок 1.3 – Головне вікно сайту «ЕВРАЗ Суха Балка»

1.4 Сайт «АселорМиттал Кривий Ріг»

Інформаційна система у вигляді сайту надає можливість перегляду списку всіх доступних послуг, місць знаходження офісів та своїх філій по всій країні, для замовлення та оплати товару, можливість дізнатися статистику роботи мережі в різних містах.

Головне меню сайту містить такі пункти: про нас, наше виробництво, клієнтам та партнерам, корпоративна відповідальність, прес-центр.

Рисунок 1.4 – Головне вікно сайту «ArcelorMittal»

  1. Опис предметної області

2.1 Коротко про пат "Кривбасзалізрудком"

Рудні поклади, що освоюються шахтами ПАТ "Кривбасзалізрудком", є складовою частиною Криворізького залізорудного басейну. Криворізький басейн - це смуга залізорудних утворень шириною 3-5 кілометрів протяжністю близько 100 кілометрів з півдня на північ.

Промислова розробка залізної руди у Криворізькому басейні розпочалась у 1881 році. Через п’ять років, у 1886 році, обсяги видобутку становили 337 тисяч тонн. Особливо бурхливо розвивався видобуток залізної руди в нашому краї в період з 1927 по 1952 роки. Саме в той час було введено в дію більшість шахт. 3 цього часу Кривбас став головною сировинною базою чорної металургії Радянського Союзу. Усі діючі нині шахти Кривбасу введені в експлуатацію в 60-70-х роках минулого сторіччя. З 1973 року по 1998-й вони входили до складу виробничого об’єднання "Кривбасруда" (яке 1998 року було перейменовано у Криворізький залізорудний комбінат).

Нині публічне акціонерне товариство "Криворізький залізорудний комбінат" – найбільше підприємство України з видобутку залізної руди підземним способом.

Видобуток багатої руди проводиться на глибинах 1190-1350 м. Запаси природно багатих залізних руд до глибини 1500 м складають 235 млн. тонн з середнім вмістом заліза 58,71 відсотка. Ці запаси забезпечать роботу «Кривбасзалізрудкому» на строк 30-40 років. Виробничий потенціал підприємства – 7,110 млн. тонн товарної залізної руди з вмістом заліза від 56 до 64 процентів.

У структурі комбінату – чотири шахти: «Родіна», «Гвардійська», «Октябрська», імені Леніна. Крім шахт, до складу ПАТ «Кривбасзалізрудком» входять інші структурні підрозділи, котрі забезпечують гірникам безперебійну та продуктивну роботу, працюючи на загальний результат підприємства.

Криворізький залізорудний комбінат сильний своїм трудовим колективом, завдяки якому підприємство вже тривалий час утримує лідерство як на вітчизняному, так і на зарубіжному ринках. Якість його продукції відповідає світовим стандартам. Підприємство має сертифікат на систему управління якістю (ДCТУ ISO 9001-2001). ПАТ "Кривбасзалізрудком" – надійний партнер вітчизняних металургійних комбінатів. Продукція Криворізького залізорудного комбінату також добре себе зарекомендувала в країнах далекого зарубіжжя: Словаччині, Польщі, Чехії, Угорщині, Сербії, Румунії, Австрії, Китаї.

Патріотизм виростає з конкретних справ. Для розвитку нашої держави та міста комбінат у 2010 році до місцевого й державного бюджетів перерахував відповідно 53 млн. 416 тис. грн. і 483 млн. 261 тис. грн.

Ефективна робота гірників «Кривбасзалізрудкому» дає можливість розвивати й осучаснювати рідне підприємство. У 2011 році з цією метою планується інвестувати в комбінат майже 268,5 млн. грн. Значна сума буде направлена на модернізацію виробництва за рахунок впровадження імпортної техніки. Адже в цьому є нагальна потреба.

Завдяки наполегливості голови правління Федора Караманиць, а також розумінню акціонерів на комбінаті триває технічне переоснащення, яке розпочалося в 2007 році. Нині на підприємстві працюють гірничо-прохідницькі комплекси шведської компанії «Atlas Сopco» та фінської «Sandvik», комбайни для безлюдної проходки висхідних виробок фінського виробництва.

Час уже підтвердив правильність курсу, обраного комбінатом на модернізацію виробничого процесу за рахунок упровадження сучасної гірницької техніки провідних світових виробників. Продуктивність праці шахтобудівників, які експлуатують імпортні машини в капітальному будівництві, зросла в 2 рази. Із застосуванням нової техніки набагато безпечнішими стали умови роботи гірників.

Згідно з інвестпрограмою 2011 року передбачено придбання ще 5 гірничопрохідницьких комплексів. Вони експлуатуватимуться як на капітальному будівництві, так і на проходці підетажних виробок. Стосовно подальших перспектив – до 2015 року планується імпортною технікою оснастити 80 відсотків виробничого процесу.

Трудівники Криворізького залізорудного комбінату мають усі можливості для повнокровного життя. І не лише виробничого. Стабільна робота гірників дозволяє дбати не тільки про трудову перспективу, а й про соціальну сферу. На комбінаті діє санаторій-профілакторій, улітку гірники та їх діти оздоровлюються в «Червоних вітрилах» (Скадовськ) та «Дзержинці» (Бердянськ). У напруженому ритмі працюють Палац культури, спортивний комплекс «Гірник» тощо.

Творчі колективи популяризують Криворізький залізорудний комбінат на всеукраїнських та міжнародних конкурсах і фестивалях. А тайбоксери СК "Гірник" у 2010 році на чемпіонаті світу, який проходив у Таїланді, посіли друге та третє місця. Вони виступали в складі збірної команди України.

Активністю відзначається діяльність молодіжної та піклувальної рад комбінату, їх досвід рекомендується іншим підприємствам Кривбасу для запозичення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]