Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursovaya_s_ekonomiki.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
248.95 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Черкаський політехнічний технікум

Циклова комісія дисциплін професійно практичної підготовки спеціальності 5.05070104

КУРСОВА РОБОТА

З «економіка та організація електротехнічної служба підприємства»

На тему «організація і планування експлуатаційних та ремонтних робіт електрообладнання ……(Механічний цех, і повна назва підприємства)….»

Студента четвертого курсу ЕП 4-1

Напряму підготовки 050701 «електротехніка та електротехнології»

Спеціальності 5.05070104 «монтаж і експлуатація електроустаткування підприємств і цивільних споруд»

Ратушний А. П.

Керівник викладач

О.В. Макарова

Національна шкала

Кількість балів .

оцінка ЕСТS .

Члени комісії

П.І.П.

м. Черкаси 2014

Вихідні дані на курсову роботу!

  1. Варіант завдання

  2. Назва цеху «механічний» Розмір цеху 54*24*9

  3. Перелік обладнання та його характеристика (тип, марка і потужність)

  1. ВСТУП

Черкаське публічне акціонерне товариство «Азот» є одним з найбільших виробників мінеральних добрив в Україні, яке розпочало відлік в історії становлення та розвитку хімії в регіоні з одержання першої продукції – аміаку – 14 березня 1965 року.

Підприємство розташоване географічно в центрі України, приблизно 170 км на південь від Києва і 400 км на північ від портового міста Одеса. Центральне розташування м.Черкаси забезпечує продукції «Азоту» вільний доступ для всіх регіонів України. Місто Черкаси розташоване на березі судноплавної ріки Дніпро і має вантажний річковий порт, що дозволяє організувати перевезення вантажної продукції по річці. У даному регіоні є розгалужена мережа залізниць, що забезпечує вантажообіг. До Черкаської області підходить газопровід, з якого використовується основна сировина для ПАТ «Азот» - природний газ.

Це підприємство є споживачем першої категорії. Воно має два незалежних ввода: «Поляна» і Черкаська ТЕЦ. Воно має 5 підстанцій на які підходять вводи з напругою 110кВ,а на власних підстанціях 110кВ понижується до 6кВ. В разі ремонту або аварійного режиму підприємство завжди матиме електричну енергію.

Сьогодні в структуру підприємства входять 43 виробничих підрозділів, що займають площу 500 га. Загальне число працівників складає близько 5,5 тис. чоловік.

До кінця 1965 року на комбінаті працювало близько 950 чоловік, нині на підприємстві трудиться майже 6 тисяч осіб.

1962 р. – розпочате будівництво аміачного виробництва потужністю 108 тис. т у рік.

1964 р. – введено в дію відділення по виробництву аміачної води потужністю 432 тис. т у рік.

1964 р. – створена воєнізована пожежна частина по охороні Черкаського хімічного комбінату де раніше була столова та відділ кадрів, лише одне приміщення займало відділення зв’язку. Перше чергування було назначено вніч з 4-го на 5-те жовтня.

На даний час на підприємстві працює дві пожежних частини: перша знаходиться на початку Азоту, неподалік від відділу кадрів, а друга, яка являється головною знаходиться на території самого підприємства і налічує близко 10 машин.

Розширювався асортимент вироблюваної продукції, яка завжди користувалася підвищеним попитом у споживачів. І це давало змогу ефективно працювати, налагоджувати партнерські стосунки з фірмами і компаніями багатьох країн світу. Сьогодні продукція з черкаською маркою дуже добре відома в усьому світі. Її охоче купують у Європі, Азії, США.

Мінеральні добрива, застосування яких дає тисячі й мільйони тонн додаткових врожаїв сільськогосподарських культур; капролактам (у рідкому і кристалізованому стані), з якого виробляють корд для авіаційних та автомобільних шин, транспортної стрічки, застосовують в текстильній промисловості; іонообмінні смоли, що використовуються для очищення води на атомних і теплових станціях, для харчової і медичної галузі – впевнено конкурують на ринках збуту.

Лише у 2005 році під посівну згідно підписаного меморандуму між Асоціацією сільгоспвиробників та представників виробників мінеральних добрив було передбачено відвантаження 1,2 млн. тонн добрив.

Підприємство вийшло на передові позиції в хімічній галузі.

На долю підприємства на ринку України припадає близько 15% виробництва аміаку, 24% виробництва карбаміду, з виробництва капролактаму і іонообмінних смол – єдине в країні.

На Азоті обрано курс на модернізацію виробництва, впровадження енергозберігаючих технологій, на підвищення якості виробляємої продукції. Вже у 2003 році у чисто інноваційні проекти було вкладено 69 мільйонів гривень. У наступному, 2004 році, ці вкладення становили 115 мільйонів гривень. Й, нарешті, на цей рік запропонована програма з модернізації коштуватиме щонайменше 200 мільйонів гривень. На підприємстві розроблена довгострокова програма розвитку – до 2014 року. Її реалізація становитиме фантастичну суму – близько двох з половиною мільярдів гривень. Враховуючи вимоги до якості роботи і виробляємої продукції на підприємстві розроблено і впроваджено нову систему менеджменту якості у відповідності із міжнародним стандартом ІSO 9001:2000.

Азот – це одне з підприємств на якому працює близько 40% тільки електриків.

Цех К-6 призначений для одержання кальцинованої соди з відходів виробництва капролактаму.

Рік пуску в експлуатацію – 1984.

Цех одержання кальцинованої соди з відходів виробництва капролактаму входить в склад виробництва капролактаму і призначений для спалювання рідких відходів виробництва капролактаму з отриманням плаву та розчину кальцинованої соди, які застосовуються для нейтралізації кислих стоків цехів ПАТ «АЗОТ».

Плав кальцинованої соди застосовується на заводах залізобетонних виробів.

Проектна потужність промислових установок, які входять до складу цеху, розрахована на знешкодження:

- водно-кислого стоку (ВКС) - 12,6 м3/год;

- водно-лужного стоку (ВЛС) - 17,4 м3/год;

- стічної води виробництва (СВ) - 2,0 м3/год;

- горючих відходів:

кубових залишків (КЗ) - 1182 кг/год

Цех одержання кальцинованої соди складається з чотирьох технологічних потоків (агрегатів) – з циклонними реакторами потужністю 14 м3/год кожний з мокрою очисткою димових газів,

з них – два робочих, два – резервних.

Метод виробництва заснований на високотемпературному окисленні органічних сполук, наявних у відходах виробництва капролактаму з отриманням плаву кальцинованої соди і димових газів та наступним вилученням із них залишків соди у вигляді розчину з масовою часткою соди 2-10 %.

Категорія виробництва по його технікоекономічному рівню вища.

У 1988 році збудована і введена в дію установка випарювання водно-лужних стоків к. 3013/6.

Характеристика продукції, що випускається

Готовий продукт-плав соди кальцинованої

Технічне найменування продукції – плав соди кальцинованої є твердим продуктом, що одержується методом термічного розпаду натрієвих солей моно і дікарбонових кислот, які містяться у рідких відходах виробництва капролактаму.

Плав соди кальцинованої повинен бути виготовлений відповідно до вимог цього технологічного регламенту, технічних умов

ТУ У 24.1 - 00203826 - 026 -2002 та змін №1, 2 до технічних умов.

Плав соди кальцинованої не підлягає атестації (не оцінюється по категоріям якості).альцинованої може бути застосований для виготовлення шлако-лужних бетонів, для нейтралізації кислих стоків в інших галузях промисловості.

Розділ2

Організація і планування

2.1 Коротка характеристика цеху і обладнання:

- характеристика цеху(місце цеху у виробничій структурі підприємства : основний , допоміжний, обслугоіуючий)

- умови навколишнього середовища цеху, вибір групи режиму роботи

Для механічного цеху підприємства ПАТ «Азот» приймаємо другу групу режиму роботи

В другу групу входять електричні машини працюючі в повторно-короткочасному або довгочасному (не менше 50% календарного часу в році) режим роботи в малозапилених та відносно чистих з нормальною або трохи підвищеною температурою навколишнього середовища, а також машини, вихід з ладу яких може призвести до порушення нормальної роботи цеху (агрегату) та скорочення випуску продукції не більш а ніж на 10%.

-розмір цеху 54*24*9, обладнання цеху працює в одну зміну

Характеристика обладнання:

  • Ступінь фізичного і морального зносу обладнання

Таблиця №1 перелік обладнання цеху

№ по порядку

назва обладнання

кількість, шт

тип,марка

Pвст, кВт

призначення

1.

Вертикально- фрезерний

1

6Т10

4,97

фрезерувать

2.

Вертикально- фрезерний

1

6Р12Б

7

фрезерувать

3.

Токарно-гвинторізний

1

1А616

4,12

точить

4.

Токарно-гвинторізний

1

1А611П

3

точить

5.

Токарно-гвинторізний

1

16Б25

9,6

6.

Токарно-гвинторізний

1

УТ16В

5,5

7.

Горизонтально-фрезерний

1

6Н81

5,5

8.

Плоскошліфувальний

1

ВРП20А

4,8

9.

Всього

44,49

ПЛАН ЦЕХУ

План цеху на відмітці 0.00

Масштаб

2.2 організація обслуговування та ремонту електрообладнання

Головною задачою даного розділу є розрахунок річної трудомісткості обслуговування і ремонту електрообладнання, яка використовується для визначення кількості ремонтного персоналу цеху і їх річного фонду заробітної плати.

На підприємстві ПАТ «Азот» обслуговування і ремонт електрообладнання здійснюється на основі системи планово попереджувального ремонту(ППР)

Система ППР включає в себе:

  1. Щоденний огляд обладнання.

  2. Технічне обслуговування

  3. Поточний ремонт

  4. Капітальний ремонт

Сутність системи ППР полягає у проведенні через певний час роботи устаткування профілактичних оглядів і різних видів планових ремонтів, чергування й періодичність яких визначаються призначенням агрегату, його особливостями, розмірами й умовами експлуатації.

Основнимизавданнямисистеми ППР є зниженнявидатків на ремонт і підвищенняякості ремонту.

Система ППР передбачаєпроведення таких видівробіт з технічногообслуговування й ремонту устаткування:

— міжремонтнеобслуговування, щополягає у нагляді за станом устаткування, правильною йогоексплуатацією, своєчаснимрегулюванняммеханізмів і усуненнямдрібнихнесправностей, чищенні й змащенні. Всіціроботивиконуютьсяосновнимиробітниками й черговимремонтним персоналом (слюсарями, мастильниками, електриками) у неробочігодини за заздалегідьскладенимграфіком, тобтопрофілактично;

— зміна й поповнення масел здійснюються за графіком для всьогоустаткування з централізованої й картерної систем.

— геометричнаточністьперевіряєтьсяпісляплановихремонтів і профілактики за особливим планом-графіком для прецизійного й фінішногоустаткуваннявідповідно до норм, передбачених ДСТ або ТУ. Перевіркувиконуютьконтролери ВТК іззалученнямслюсарів-ремонтників;

перевіркатвердостіздійснюєтьсяпісляплановихсередніх і капітальнихремонтіввідповідно до норм, зазначених у ДСТ для металорізальнихверстатів;

- огляди проводять з метою перевірки стану устаткування, а такожусуненнядрібнихнесправностей і виявленняобсягівпідготовчихробіт, якіпотрібновиконатипід час чергового планового ремонту. Огляди, проведені перед середнім і капітальним ремонтами, супроводжуютьсяскладаннямвідомостідефектів, у якійвідображаютьсявсівидимайбутніхробіт, необхідніматеріали й запаснічастини, балансовавартістьоб'єкта;

плановіремонтизалежновідзмісту й трудомісткостівиконанняробітподіляються на поточні, середні й капітальні.

Поточний ремонт (малий) полягає в замініневеликоїкількостізношених деталей і регулюваннімеханізмів для забезпеченнянормальноїроботи агрегату до черговогопланового ремонту. Як правило, він проводиться без простою устаткування (у неробочий час). Протягом року поточному ремонту підлягає 90—100 % технологічногоустаткування. Витрати на такий вид ремонту включаються в собівартістьпродукції, щовипускається на цьомуустаткуванні.

Середній ремонтполягає в замініаболагодженніокремихвузлівабо деталей устаткування та пов'язаний з розбиранням, складанням і вивіркоюокремихчастин, регулюванням і випробуваннямустаткуванняпіднавантаженням. Цей вид ремонту проводиться заспеціальноювідомістюдефектів і заздалегідьскладенимкошторисомвитратвідповідно до плану-графікаремонтівустаткування. Витрати на ремонти, проведені з періодичністюменше 1 року, включаються в собівартістьпродукції, щовипускається на цьомуустаткуванні, а з періодичністюбільше 1 року — за рахунокамортизаційнихвідрахувань. Протягом року середньому ремонту здійснюєтьсяблизько 20—25 % установленогоустаткування.

Капітальний ремонтздійснюється з метою відновленнясправностіустаткування й повногоабоблизького до повного ресурсу. Як правило, проводиться ремонт усіхбазових деталей і вузлів, складання, регулювання й випробуванняустаткуванняпіднавантаженням. Так само, як і середній ремонт, капітальний ремонт виконується за спеціальноювідомістюдефектів, складеноюпід час оглядуустаткування, а також за кошторисомвитрат і відповідно до плану-графіка. Витрати на капітальний ремонт здійснюютьсяпідприємством за рахуноквироблених ним амортизаційнихвідрахувань. Протягом року капітальний ремонт проводиться для близько 10—12 % установленогоустаткування. Під час такого ремонту відновлюютьпередбачені ДСТ або ТУ геометричнуточність, потужність і продуктивністьустаткування па строк до чергового планового середньогоабокапітального ремонту;

позаплановий ремонт — вид ремонту, викликанийаварієюустаткуванняабо не передбаченийрічним планом ремонтів. За правильноїорганізаціїремонтнихробітвідповідно до системи ППР позаплано

Річна трудомісткість технічного облслугоування цеху визначається за формулою:

Де:

– річний норматив трудомісткості технічного обслуговування обладнання типу і, людиногодини[4, дод.2]

- кількість обладнання і-типу, шт.

m – кількість типів обладнання, шт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]