Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

1202_курсова

.pdf
Скачиваний:
53
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
407.18 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ ЧЕРКАСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

М Е Т О Д И Ч Н І В К А З І В К И

до виконання курсової роботи (проекту)

здисциплін

"Проектування інформаційних систем " та

"Програмування бізнес-логіки в базах даних"

для студентів напряму підготовки

6.050101, 6.080400 "К о м п ' ю т е р н і н а у к и"

всіх форм навчання

1

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ ЧЕРКАСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

М Е Т О Д И Ч Н І В К А З І В К И

до виконання курсової роботи (проекту)

здисциплін

"Проектування інформаційних систем " та

"Програмування бізнес-логіки в базах даних"

для студентів напряму підготовки

6.050101, 6.080400 "К о м п ' ю т е р н і н а у к и"

всіх форм навчання

Затверджено на засіданні кафедри інформаційних технологій проектування, протокол № 7 від 10.02.2011 р.,

та Методичною радою ЧДТУ, протокол № 55 від 11.04.2011 р.

Черкаси 2011

2

Укладачі: Кравченко Ольга Віталіївна, Снитюк Віталій Євгенович, д.т.н., професор

Рецензент: Сєркова Любов Едуардівна, к.т.н., доцент

Методичні вказівки до виконання курсової роботи (проекту) з дисциплін "Проектування інформаційних систем" та "Програмування бізнес-логіки в базах даних" для студентів напряму підготовки 6.050101, 6.080400 "Комп'ютерні науки" всіх форм навчання / Укл.: Кравченко О.В., Снитюк В.Є.; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. – Черкаси : ЧДТУ, 2011. 38 с.

Методичні вказівки призначені для написання курсової роботи (проекту) при вивчення навчальних курсів " Проектування інформаційних систем ", "Програмування бізнес-логіки в базах даних" .

Курсова робота передбачає створення функціональної моделі відповідної предметної області за допомогою Bpwin та створення повноцінної інформаційної системи за допомогою програми ERwin з відповідною базою даних.

Навчальне видання

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання курсової роботи (проекту)

з дисциплін "Проектування інформаційних систем" та "Програмування бізнес-логіки в базах даних"

для студентів напряму підготовки 6.050101, 6.080400 "Комп'ютерні науки" всіх форм навчання

В авторській редакції

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Формат 60х84 1/16. Папір офс. Гарн. Times New Roman. Друк оперативн. Ум. друк. арк. 2,21. Обл.-вид. арк. 2,38. Вид. № 1202. Зам. №

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Черкаський державний технологічний університет Свідоцтво про державну реєстрацію ДК № 896 від 16.04.2002 р.

Надруковано в редакційно-видавничому центрі ЧДТУ бульвар Шевченка, 460, м. Черкаси, 18006.

3

Вступ

Тенденції розвитку сучасних інформаційних технологій призводять до постійного зростання складності інформаційних систем (ІС), створюваних у різних галузях.

Для успішної реалізації проекту об'єкт проектування (ІС) повинен бути насамперед адекватно описаний, повинні бути побудовані повні і несуперечливі функціональні й інформаційні моделі ІС. Крім того, у процесі створення і функціонування ІС інформаційні потреби користувачів можуть змінюватися чи уточнюватися, що ще більш ускладнює розробку і супровід таких систем.

Приблизно чверть століття тому швидко зростаючий обсяг і складність систем вступили в явне протиріччя з відсутністю єдиного підходу до їх аналізу і проектування, неучастю користувача в процесі розробки, непогодженістю різних етапів розробки. Помилок було багато й обходилися вони дуже дорого. Модульне і структурне програмування, логічне моделювання структур баз даних, схеми потоків даних і проектування "зверху вниз" при всій початковій ейфорії, узагалі ж, залишилися внутрішньою справою розроблювачів. Проблема була глибше - потрібно було якось об'єднати замовників, розроблювачів, програмістів, користувачів - причому в умовах постійно мінливої ситуації. А для того, щоб про щось домовитися, потрібна якась спільна мова. Природна мова в силу малої наочності, неоднозначності, надмірності і багатослівності для цієї ролі не пасувала, і, зрештою, почалися спроби створення чіткої графічної мови.

Перераховані фактори сприяли появі програмно-технологічних засобів спеціального класу - CASE-засобів, що реалізують CASE-технологію створення і супроводу ІС. Термін CASE (Computer Aided Software Engineering) використовується в даний час у дуже широкому сенсі. Первісне значення терміна CASE, обмежене питаннями автоматизації розробки тільки лише програмного забезпечення (ПЗ), у даний час набуло нового сенсу, що охоплює процес розробки складних ІС у цілому. Тепер під терміном CASEзасобу розуміються програмні засоби, що підтримують процеси створення і супроводу ІС, включаючи аналіз і формулювання вимог, проектування прикладного ПЗ (додатків) і баз даних, генерацію коду, тестування, документування, забезпечення якості, конфігураційне управління і управління проектом, а також інші процеси. CASE-засоби разом із системним ПЗ і технічними засобами утворять повне середовище розробки ІС.

CASE-технологія являє собою методологію проектування ІС, а також набір інструментальних засобів, що дозволяють у наочній формі моделювати предметну область, аналізувати цю модель на всіх етапах розробки і супроводу ІС і розробляти додатки у відповідності з інформаційними потребами користувачів.

Проектування програмного забезпечення за допомогою CASE-систем містить у собі кілька етапів. Початковий етап – попереднє вивчення проблеми. Результат представляють у вигляді вихідної діаграми потоків

4

даних і погоджують із замовником. На наступному етапі виконують деталізацію обмежень і функцій програмної системи, і отриману логічну модель знову погоджують із замовником. Далі розробляють фізичну модель, тобто визначають модульну структуру програми, виконують інфологічне проектування бази даних, деталізують схеми програмної системи і її модулів.

CASE-система, як система проектування програмного забезпечення, містить компоненти для розробки структурних схем алгоритмів і "екранів" для взаємодії з користувачем в інтерактивних процедурах, засоби для інфологічного проектування баз даних, налагодження програм, документування, збереження "історії" проектування і т.п.

На ринку програмних продуктів є багато CASE-систем для концептуального проектування програмних систем. Найчастіше в них підтримується методологія IDEF. Широко відомі програми BPwin, ERwin,

ООwin фірми Platinum Technology, Design/IDEF фірми Meta Software і інші. BPwin (Business Processing) призначена для розробки функціональних

моделей за методикою IDEF0.

ERwin призначена для розробки інформаційних моделей за методикою IDEF1X. В ній є засоби, що забезпечують інтерфейс із серверами баз даних (від користувача приховане спілкування на SQL-мові), переклад графічних зображень ER-діаграм в SQL-форми або у формати інших популярних систем керування базами даних, передбачено інтерактивні процедури для зв'язування дуг IDEF0 із атрибутами IDEF1X, тобто для встановлення зв'язків між BPwin і ERwin. У систему включені також типові для CASE-засобів розробки екранних форм.

Моделювання грає велику роль в розробці успішних інформаційних систем. Використання двох інструментів компанії CA/Logic Works: BPwin і Erwin спільно допоможе правильно оцінити завдання, що стоять, запропонувати адекватне рішення (аналіз бізнес-процесів, BPwin) і розробити центральну частку будь-якої інформаційної системи - бази даних - з використанням інформації, отриманої під час обстеження підприємства (моделювання бази даних, ERwin). Ці інструменти самі по собі не є вирішенням проблеми, але їх грамотне і своєчасне використання допоможе звести рутинну працю розробника до мінімуму, дозволить йому концентруватися на власне розробці системи і понизить втрати часу, які зазвичай відбуваються при узгодженні моделей з фахівцями наочної області. Крім того, використання цих інструментів дає можливість отримати набір повністю документованих і узгоджених моделей, що в значній мірі полегшить підтримку створених систем в майбутньому, а також може бути повторно використано при розробці інших систем.

5

1 Мета та завдання курсової роботи (проекту)

Курсова робота (проект) – один з важливих етапів навчання студентів з дисципліни, що вивчається.

Мета виконання курсової роботи – закріплення теоретичних навичок та розширення практичних навичок проектування та створення програмного продукту; розвиток творчих навичок при самостійному програмуванні та самостійній роботі з джерелами технічної інформації; підготовка до виконання більш складних курсових робіт і курсових проектів, а також підготовка до дипломного проектування.

Завдання курсової роботи – навчити студентів під час виконання курсової роботи:

¾описувати проектну область задачі;

¾отримувати фізичну модель у вигляді результатів роботи з Allfusion Process Modeler 4.1.1.4;

¾ отримувати звіти згенеровані з Allfusion Process Modeler 4.1.1.4;

¾будувати «Логічну та фізичну моделі Бази Даних»;

¾описувати поля та сутності, що використовуються при проектування логічної та фізичної моделі;

¾отримувати звіти згенеровані з Allfusion Erwin Data Modeler 4.0;

¾оформляти технічну та програмну документацію відповідно до вимог чинних стандартів.

Результатом виконання курсової роботи (проекту) є створення функціональної моделі відповідної предметної області за допомогою Bpwin та створення повноцінної інформаційної системи за допомогою програми ERwin з логічною базою даних, а також створення та друк по результатах роботи вихідних документів як текстових, та і у форматі Word.

2 Методичні вказівки щодо виконання курсової роботи

На початку курсової роботи (проекту) студент повинен:

¾проаналізувати предметну області згідно теми індивідуального завдання курсової роботи;

¾встановити, які з функції повинні реалізуватися в задачі, що розробляється;

¾виділити вхідні та вихідні параметри задачі, необхідні для виконання індивідуального завдання;

¾спроектувати форми для введення, перегляду і редагування початкових даних задачі, а також звітів і назв вихідних

документів.

На основі проведеного аналізу здійснюється постановка і алгоритмізація задачі, розробка функціональної моделі у логічному вигляді, перетворення у фізичний вигляд та об’єднання даних моделей у повноцінну інформаційну систему.

6

За результатами курсової роботи складається звіт, який містить опис всіх етапів роботи і додатки, що включають основні форми програмного продукту та тексти програми.

Захист курсової роботи (проекту) супроводжується демонстрацією на комп'ютері та поясненні всих діагарм за використаними методологіями.

3 Тематика курсових робіт (проектів)

Тематика курсової роботи (проекту) відповідає програмі курсу “Проектування інформаційних систем” “Програмування бізнес-логіки в базах даних” і пов'язується з спрямованістю цільової підготовки студентів.

Тематика курсових робіт складена таким чином, щоб студент брав участь у створенні проекту інформаційної ситеми, яка за своїм обсягом і змістом відповідає реальним розробкам.

Щорічно перелік тем курсових робіт оновлюється. Тематика курсових робіт не обмежується будь-якими рамками.

Індивідуальне завдання складається з назви задачі. Студент повинен самостійно проаналізувати, які вхідні дані повинні використовуватися і які функції будуть реалізовані в програмному проекті з заданої предметної області, а також спроектувати форми для введення, перегляду і редагування початкових даних задачі, зразки звітів і назви вихідних документів.

3.1Орієнтований перелік тем курсової роботи (проекту)

1.Програмне забезпечення менеджера по роботі з персоналом компанії «Макдоналдс Юкрейн ЛТД»».

2.« АІС аналізу цін та керування замовленнями фармацевтичної продукції».

3.Автоматизована система обліку залізничниих вагонів ВАТ «Азот».

4.АІС розкладу руху поїздів.

5.ІС кадрового забезпечення

6.ІС нарахування заробітної плати

7.ІС підготовки до сесії

8.АІС контролю виконання робіт на СТО

9.АІС контролю за витратами сімейного бюджету.

10.АІС розрахунків кошторису на ремонт житлових приміщень

11.АІС складу побутових приладів

12.АІС регістратури поліклініки

13.АІС ведення ресторанного бізнесу

14.АІС ведення готельного бізнесу

15.АІС розрахунку бізнес планів

16.АІС ріелторської контори

17.АІС адвокатської контори

18.АІС Нотаріальної контори.

7

19.АІС Бібліотечного каталогу

20.АІС відділу кадрів університету

21.АІС облік матеріальних цінностей (склад);

22.АІС довідкова служба поліклініки;

23.АІС домоуправління

24.АІС довідкова служба аптек

25.АІС оплата послуг телефонної мережі

26.ІС клінічні лікарні міста

27.ІС результати екзаменаційних сесій студентів за весь період навчання

28.ІС довідкова служба підприємства (заводу)

29.АІС робота магазина (торгової мережі) міста

30.АІС облік платників податків

Питання до теоритичної частини курсової роботи (проекту) вибираються за номером в списку групи N.

3.2Питання для теоритичної частини курсової роботи (проекту)

1.Поняття Case-засобів і їх призначення.

10.Суб'єкт моделювання в IDEF0. Принцип обмеження суб'єкта.

11.Об'єкти і функції в IDEF0.

12.Правила представлення функціональних блоків на IDEF0діаграмі.

13.Призначення сторін функціональних блоків на IDEF0діаграмі.

14.Принцип домінування і його уявлення на IDEF0діаграмі.

15.Призначення дуг на IDEF0діаграмі.

16.Опис дуг на IDEF0діаграмі.

17.Види стосунків між об'єктами і дугами на IDEF0діаграмі.

18.Типи взаємозв'язків між блоками на IDEF0діаграмі.

19.Розгалуження дуг і правила їх позначення на IDEF0діаграмі.

2.Сімейство методологій IDEF. Їх призначення.

20.Злиття дуг і правила їх позначення на IDEF0діаграмі.

21.Глосарії і Словник даних.

22.C-номери. Призначення і правила запису.

23.Бланк реєстру C-номерів IDEF0.

3. Напрями SADT-моделювання.

8

4.Етапи життєвого циклу програмних засобів, для яких найбільш ефективне використання методології SADT.

5.Достоїнства методології SADT.

6.Поняття системи і моделі в IDEF0.

7.Формальне визначення моделі в IDEF0.

8.Мета моделі в IDEF0.

9."Точка зору" моделі в IDEF0.

31.Асоціативні сутності

32.Виділення сутностей

33.Визначення первинного ключа

34.Визначення типів сутностей

35.Відображення логічного та фізичного рівня моделі даних у

ERwin

36.Домени

37.Зв'язки (relationships) у ERwin

38.Ідентифікація сутностей. Сутності в ERwin

39.Інструменти для створення моделі в ERwin

40.Інтерфейси до СУБД

41.Інформаційне моделювання

42.Кодові сутності

43.Місце ERwin в інформаційному моделюванні

44.Моделювання в ERwin

45.Підтримка засобів 4GL

46.Поняття діаграми-нащадка, батьківського блоку

47.Поняття сутностей

48.Правила та початкові значення

49.Синхронізація з базою даних

50.Стрижневі сутності

51.Структурна сутність

52.Сутності та атрибути в реляційній моделі

53.Характеристичні сутності

9

Питання до теоритичної частини курсової роботи (проекту) вибираються за номером в списку групи N. Перше питання відповідає N, а друге N+20 Напиклад. Якщо номер по списку 3, тоді студент обирає питання номер 3 та

23.

Курсова робота (проект) виконується відповідно до графіка (2 сторінка технічного завдання) :

4 Зміст курсової роботи (проекту)

Курсова робота (проект) оформляється у формі «ПОЯСНЮВАЛЬНОЇ ЗАПИСКИ», що містить:

1)Технічне завдання на курсову роботу (листок-вкладиш, що заповнюється вручну або в електронному вигляді).

2)Відповіді на теоритичні запитання, що містить інформацію про принципи створення функціональної моделі відповідної предметної області за допомогою Bpwin та створення повноцінної інформаційної системи за допомогою програми ERwin з відповідною базою даних.

3)Опис предметної області.

4)Створення моделі в стандарті IDEF0.

5)Створення моделі в ERwin.

6)Структуру створеної бази даних.

7)Висновки.

8)Список інформаційних джерел.

9)Додатки:

a)Додаток А Специфікація

b)Додаток Б Результати роботи з Allfusion Process Modeler 4.1.1.4

c)Додаток В Звіти згенеровані з Allfusion Process Modeler 4.1.1.4

d)Додаток Г Звіти згенеровані з Allfusion Erwin Data Modeler 4.0

Нумерація сторінок у пояснювальній записці у нижньому правому

кутку.

10