Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Требования по курсовой работе / Дипломна робота -ваново_ М.О

..doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
86.53 Кб
Скачать

12

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЧЕРКАСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ЛІНГВІСТИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

КАФЕДРА ПРИКЛАДНОЇ ЛІНГВІСТИКИ

Іванова Марина Олексіївна

ОСОБЛИВОСТІ КОМУНІКАТИВНОЇ ПОВЕДІНКИ ЖІНКИ-ЛІДЕРА В США (НА ПРИКЛАДІ ВИСТУПІВ ШЕРІЛ СЕНДБЕРГ)

Магістерська робота

Спеціальність - 8.02030303 «Прикладна лінгвістика»

Науковий керівник:

Гречуха Л. О.,

кандидат філологічних наук,

доцент

Черкаси 2013

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………….4

РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА КОМУНІКАТИВНОЇ ПОВЕДІНКИ……………………………………………...……………….…..……..9

1.1. Види, стилі та норми комунікативної поведінки……………………………..9

1.2. Моделі аналізу комунікативної поведінки…………………………………...16

Висновки до розділу 1……..……………………………………………………….19

РОЗДІЛ 2. ГЕНДЕРНІ СТЕРЕОТИПИ КОМУНІКАТИВНОЇ ПОВЕДІНКИ….22

2.1. Гендерні особливості комунікативної поведінки……………………………22

2.2. Гендерний аспект лідерства…………………………………………………..33

2.3. Комунікативна поведінка жінки-лідера: вербальний аспект……………….38

Висновки до розділу 2………………………………………………………..…….43

РОЗДІЛ 3. КОМУНІКАТИВНА ПОВЕДІНКА ШЕРІЛ СЕНДБЕРГ………......47

3.1. Шеріл Сендберг — як приклад сучасної жінки-лідера……………………..47

3.2. Невербальний аспект ділового спілкування…………………………………52

3.3. Вербальний аспект ділового спілкування……………………………………58

Висновки до розділу 3……………………………………………………………...66

ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ…………………………………………………………68

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………………………….73

СПИСОК ДЖЕРЕЛ ФАКТИЧНОГО МАТЕРІАЛУ…………………………79

Додаток 1…………………………………………………………………………...80

Додаток 2…………………………………………………………………………...87

ВСТУП

Наше дослідження присвячене аналізу комунікативної поведінки американської жінки-лідера Шеріл Сендберг.

Актуальність дослідження визначається тим, що вивчення комунікативної поведінки особистості ще не стало предметом спеціального аналізу як у вітчизняній науці, так і у зарубіжній у цілому. У науковій літературі не розроблено механізму подібного аналізу, а також на сьогодні відсутня тенденція аналізу комунікативної поведінки конкретних індивідів. Не дивлячись на той факт, що із 70-х років XX ст. й дотепер увагу багатьох дослідників привертають комунікативна поведінка та її етнокультурна складова, оскільки глобалізація й інтерналізація створюють безпрецедентні можливості для міжкультурного спілкування, комунікативна поведінка мало вивчалася як вітчизняними, так і зарубіжними дослідниками. У сучасному мовознавстві дослідженням комунікативної поведінки людини займалися такі вчені, як Т. Г. Винокур, Л. П. Крисін, Л. Б. Нікольський, Є. Ф. Тарасов та інші. Найбільший внесок у розвиток досліджень комунікативної поведінки зробив російський учений І. А. Стернін. Роботи І. А. Стерніна присвячувались опису комунікативної поведінки певних народів (російському, фінському), в яких він запропонував термінологічну базу опису комунікативної поведінки і визначив три моделі її аналізу — ситуативну, аспектну, параметричну. Але, тим не менш, конкретних схематичних критеріїв аналізу комунікативної поведінки особистості не було запропоновано.

Актуальність нашого дослідження полягає також у тому, що незважаючи на той факт, що сьогодні спостерігається дедалі активніше освоєння жінками лідируючих позицій у бізнесі та політиці, проблема жіночого лідерства залишається неабияк актуальною, оскільки ставлення до жіночої ділової активності досі залишається у рамках патриархальної культури. Гострота цієї проблеми зростає у зв’язку з тим, що у суспільній думці існує вельми поширене уявлення про незацікавленість жінок в одержанні і утриманні високих посад. Усе це формує передумови для поглибленого вивчення впливу гендерних аспектів формування управлінського лідерства жінок.

Дослідження лідерства жінок набуває особливого значення в умовах глобальних соціальних змін, коли трансформація в суспільному житті сприяє залученню жінок до управління у різних сферах діяльності. Жіноче лідерство — відносно нове явище. У зв’язку з цим необхідним стає вивчення комунікативних характеристик жінок-лідерів та особливостей жіночої мовної поведінки. Вивчення характеристик особистості та поведінки жінок представляє практичний і теоретичний інтерес, дозволяє виявити закономірності поведінки жінок-лідерів, а також передбачити і зрозуміти вмотивованість їх дій.

Мета дослідження — проаналізувати комунікативну поведінку американської жінки-лідера Шеріл Сендберг, зважаючи на вербальні та невербальні аспекти її комунікації.

Поставлена мета передбачає розв’язання наступних конкретних завдань:

  1. проаналізувати поняття комунікативної поведінки та визначити, хто з дослідників займався її вивченням;

  2. розглянути види, стилі та норми комунікативної поведінки;

  3. охарактеризувати моделі аналізу комунікативної поведінки;

  4. визначити гендерні особливості комунікативної поведінки, розглянути феномен лідерства в гендерному аспекті;

  5. визначити прикметні риси комунікативної поведінки жінки-лідера;

  6. проаналізувати комунікативну поведінку Шеріл Сендберг за параметричною моделлю аналізу комунікативної поведінки;

  7. скласти власні схеми аналізу вербальної та невербальної комунікативної поведінки особистості на основі вже існуючих досліджень невербальної і вербальної комунікації, та за їх допомогою описати невербальну та вербальну комунікативну поведінку Шеріл Сендберг.

Обєкт дослідження — жінка-лідер Сполучених Штатів Америки Шеріл Кара Сендберг.

Предметом дослідження є особливості вербальної та невербальної комунікації Ш. Сендберг.

Головним методом дослідження є описовий, що передбачає спрямовану контекстуальну вибірку та систематизацію мовного матеріалу, а також нами були використані такі методи аналізу, як ситуативно-контекстуальний, порівняльний та кількісний. Ситуативно-контекстуальний аналіз враховує ситуативно-детерміновані зв’язки мовних одиниць, причини й способи їхнього вживання. За допомогою порівняльного методу аналізу ми шляхом порівняння визначали схожі та відмінні риси поведінки жінок і чоловіків. Метод кількісного аналізу ми використовували при дослідженні особливостей вживання Шеріл Сендберг граматичних форм та лексичних одиниць.

Матеріал дослідження — відеоматеріал виступу Шеріл Сендберг обсягом 14 хв. 57 сек. на тему «Чому серед нас так мало жінок-лідерів?», який відбувся 21 грудня 2010 року у штаті Каліфорнія США.

Апробація результатів дослідження. Основні положення та результати дослідження були предметом обговорення на студентській науково-практичній конференції у рамках днів студентської науки ЧДТУ (квітень 2013 року). За результатами магістерської роботи була опублікована стаття «Особливості комунікативної поведінки чоловіків і жінок (компаративний аспект)» у збірнику наукових статтей студентів-магістрів Черкаського державного технологічного університету «Магістерські філологічні студії» (Черкаси: Брама-Україна, 2013. – С. 38-42).

Практичне значення роботи. Результати дослідження можуть бути використані для вивчення різних аспектів комунікативної поведінки і розвитку комунікативної лінгвістики у цілому. Матеріали нашого дослідження можуть також бути корисними при написанні рефератів, тез, статтей, курсових, дипломних і магістерських робіт. Застосування результатів нашої роботи може дати поштовх подальшому аналізу комунікативної поведінки конкретних індивідів, використовуючи запропоновані нами схеми аналізу вербальної та невербальної комунікації. Наша дипломна робота може бути корисною широкому колу людей, а саме, наприклад:

  • Мовознавцям для дослідження лінгвістичних особливостей комунікації;

  • Соціологам — так як соціологія займається вивченням умов та процесів у суспільстві;

  • Психологам — психологічні особливості поведінки кожної людини проявляються в процесі комунікації;

  • Педагогам — знання комунікативної поведінки сприяє успішному викладанню, враховуючи комунікативні чинники, стилі, види та норми;

  • Культурологам — комунікативна поведінка суспільства відображає його національну культуру (наприклад, лінгвокультурні аспекти, менталітет, культурні табу).

Наукова новизна роботи полягає насамперед у тому, що комунікативна поведінка жінки-лідера в цілому, а Шеріл Сендберг зокрема, ще не ставала предметом наукового дослідження як у зарубіжному, так і в українському мовознавстві. Також нами були запропоновані власні схеми аналізу вербальної та невербальної комунікативної поведінки, складені на основі систематизації вже існуючих досліджень невербальної та вербальної комунікації.

Структура роботи. Робота містить вступ, три розділи з висновками до кожного з них, загальні висновки, список використаних джерел, список джерел фактичного матеріалу та додатки. Загальний обсяг роботи — 93 cт. Обсяг тексту дослідження — 72 ст.

У вступі обґрунтовується актуальність теми магістерської роботи, формулюється мета, завдання, визначається об’єкт і предмет дослідження, вказуються методи аналізу, матеріал дослідження, апробація результатів дослідження, а також практичне значення і наукова новизна роботи.

У першому розділі подано загальну характеристику комунікативної поведінки, а саме: визначення поняття комунікативної поведінки, її види, стилі, і норми, а також описані моделі аналізу комунікативної поведінки.

У другому розділі ми звертаємося до гендерних особливостей комунікативної поведінки і вивчаємо риси лідерства у гендерному аспекті.

У третьому розділі ми вказуємо на певні факти з життя Шеріл Сендберг і аналізуємо її комунікативну поведінку за параметричною моделлю, а також за двома складеними нами схемами аналізу вербальної та невербальної поведінки.

У загальних висновках підсумовуються результати роботи та визначаються перспективи подальших досліджень.

У додатках ми подаємо оригінал і переклад тексту виступу Шеріл Сендберг на тему «Чому серед нас так мало жінок-лідерів?», який відбувся 21 грудня 2010 року у штаті Каліфорнія, США.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Арутюнов С. А. Язык — культура — етнос / С. А. Арутюнов, А. Р. Багдасаров. — М.: Наука, 1994. — 233 с.

2. Белл Р. Т. Социолингвистика. Цели, методы и проблемы / Р. Т. Белл — М.: Междунар. отнош., 1980. — 314 с.

3. Беляева А. Ю. Особенности речевого поведения мужчин и женщин (на материале русской разговорной речи): автореф. дис. на соиск. учен. степ канд. филол. наук / А. Ю. Беляева. — Саратов, 2002. — 19 с.

4. Беляева Е. И. Коммуникативная ситуация и речевой акт просьбы в английском языке / Е. И. Беляева. — М.: Иностр. яз. в шк., 1987. — 699 с.

5. Бендас Т. В. Гендерная психология лидерства / Т. В. Бендас. — Питер: Оренбург, 2006. — 431 с.

6. Бендас Т. В. История изучения лидерства в американской социальной психологии / Т. В. Бендас // Вестник Карагандинского университета. Серия гуманитарных наук. — 1999. — № 2 (14). — С. 79-86.

7. Берн Ш. Гендерная психология / Ш. Берн. — СПб.: Прайм-ЕВРОЗНАК, 2001. — 320 с.

8. Бессонова О. Л. Порівняльний опис гендерних концептів у структурі ціннісної картини світу в англійській та українській мовах / О. Л. Бессонова // Вісник Сумського державного університету. — 2002. — № 4. — С. 43.

9. Верещагин Е. М. Язык и культура / Е. М. Верещагин, В. Г. Костомаров. — М.: Прогресс, 1985. — 366 с.

10. Вілкова О. Ю. Конструктивні та деструктивні вияви гендерних стереотипів / О. Ю. Вілкова // Український соціум. — 2004. — № 3 (5). — C. 28-33.

11. Галичев А. И. Кинесические и проксемические компоненты речевого общения: автореф. дис. на соиск. учен. степ. канд. филол.наук / А. И. Галичев. — М., 1987. — 22 с.

12. Гвоздева Е. С. Штрихи к портрету женщин-менеджеров / Е. С. Гвоздева, В. Н. Герчиков // Социс. — 2000. — № 11. — C.36.

СПИСОК ДЖЕРЕЛ ФАКТИЧНОГО МАТЕРІАЛУ

  1. Sandberg Sheryl. «Why we have too few women leaders?» [Електронний ресурс] / Режим доступу: http://www.ted.com/talks/sheryl_sandberg_why_we_have_too_few_women_l.eadershtml

Додаток 1

The text of Sheryl Sandberg’s speech

The topic of her speech — «Why we have too few women leaders?»

So for any of us in this room today, let’s start out by admitting we’re lucky. We don’t live in the world our mothers lived in, our grandmothers lived in, where career choices for women were so limited. And if you’re in this room today, most of us grew up in a world where we had basic civil rights, and amazingly, we still live in a world where some women don’t have them. But all that aside, we still have a problem, and it’s a real problem. And the problem is this: Women are not making it to the top of any profession anywhere in the world. The numbers tell the story quite clearly. 190 heads of state — nine are women. Of all the people in parliament in the world, 13 percent are women. In the corporate sector, women at the top, C-level jobs, board seats — tops out at 15, 16 percent. The numbers have not moved since 2002 and are going in the wrong direction. And even in the non-profit world, a world we sometimes think of as being led by more women, women at the top: 20 percent.

We also have another problem, which is that women face harder choices between professional success and personal fulfillment. A recent study in the U.S. showed that, of married senior managers, two-thirds of the married men had children and only one-third of the married women had children. A couple of years ago, I was in New York, and I was pitching a deal, and I was in one of those fancy New York private equity offices you can picture. And I’m in the meeting — it’s about a three-hour meeting — and two hours in, there kind of needs to be that bio break, and everyone stands up, and the partner running the meeting starts looking really embarrassed. And I realized he doesn’t know where the women’s room is in his office. So I start looking around for moving boxes, figuring they just moved in, but I don’t see any. And so I said, «Did you just move into this office?». And he said, «No, we’ve been here about a year.». And I said, «Are you telling me that I am the only woman to have pitched a deal in this office in a year?». And he looked at me, and he said, «Yeah. Or may be you’re the only one who had to go to the bathroom.». (Laughter)