Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика ТОМ / Практика ТОМ / Практикум ТМ Тема 6 виправ.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.89 Mб
Скачать

Тема 6 Точність виробів і способи її забезпечення у виробництві

6.1 Загальні відомості

Розрізняють економічну та досяжну точність обробки.

Під економічною точністю механічної обробки розуміється середнє значення відхилень деталей від номіналу, що отримують при даному методі обробки за нормальних виробничих умов при найменших затратах.

Примітка. Дані з економічної точності обробки при різних її видах та приблизні маршрути обробки поверхонь наведено у кафедральному довіднику таблиці додатку М 2.9.

Точність яку можна досягти при особливо сприятливих умовах, які незвичайні для даного виробництва (висококваліфікований робітник при значних затратах часу не рахуючись з собівартістю обробки) називають досяжною точністю обробки.

Методи досягнення заданої точності розміру деталі

Необхідна точність розміру при обробці деталі може бути досягнута такими методами.

1. Методом пробних робочих ходів:, який здійснюється в такій послідовності:

  • встановити та вивірити заготовку;

  • послідовно знімати пробні стружки та замірювати одержані розміри, і так продовжувати до одержання необхідного результату.

Метод трудомісткий, застосовується в одиничному та малосерійному виробництвах.

2. Методом автоматичного одержання заданого розміру.

Суть метода полягає в тому, що партію заготовок оброблюють на попередньо настроєному верстаті з установленням заготовок у пристроях без вивірення їх положення, а різальний інструмент при налагодженні верстата встановлюють на визначений розмір, який має назву настроювальний. Одержання заданого розміру досягають за один робочий хід, тобто при однократній обробці. Цей метод більш продуктивний ніж метод пробних ходів, але потребує спеціальних пристроїв і більш стабільних за розмірами вихідних заготовок.

Обробку методом автоматичного одержання заданих розмірів широко застосовують в серійному і масовому виробництвах.

Загальна характеристика методів дослідження і розрахунку точності механічної обробки

Відомі три методи дослідження і розрахунку точності механічної обробки: розрахунково-аналітичний, Імовірнісно-статистичний, та розрахунково-статистичний.

Суть розрахунково-аналітичного методу полягає в оцінюванні точності за аналітичними або емпіричними формулами для суворо визначених умов виконання технологічного процесу.

Перевагою цього методу є врахування фізичних явищ у розглядуваному процесі з виявленням причин утворення похибок.

Недолік цього методу полягає у відсутності необхідних розрахункових формул для різноманітних конкретних процесів, що обмежує його практичне використання.

Суть ймовірнісно-статистичного методу полягає в тому, що на базі експериментальних досліджень встановлюється зв’язок між випадковою похибкою та факторами, що впливають на її появу та межи змінювання цієї випадкової похибки. Переваги методу – його універсальність, тобто його можна застосувати для дослідження будь-яких параметрів якості виробів. Недолік цього методу в тому, що практично неможливо встановити причини утворення похибок.

Розрахунково-статистичний метод заснований на використанні переваг ймовірнісно-статистичного і розрахунково-аналітичного методів. Цей метод, як надто гнучкий, дозволяє визначити похибку процесу шляхом оцінки його окремих складових розрахунковим або статистичним шляхом. При нестачі розрахункових даних цей метод переважно носить імовірнісно-статистичний характер. Разом з тим, окремі складові похибок можуть бути розраховані аналітично.

Далі розглянемо розрахунок похибок, що виникають під час механічної обробки розрахунково-аналітичним методом.