Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
148
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
307.2 Кб
Скачать

Тема 8. Теорія ігор

1. Предмет і задачі теорії ігор.

2. Основні поняття теорії ігор. Класифікація ігор.

3. Платіжна матриця (матриця гри). Матриця ризиків.

4. Прийняття рішень в умовах повної невизначеності.

1. Предмет і задачі теорії ігор

В багатьох задачах фінансово-економічної сфери, зокрема, в задачах маркетингу, менеджменту, банківських операцій, інвестицій у різні проекти, тощо виникає необхідність прийняття рішення. Проблема прийняття рішень ускладнюється тим, що її необхідно вирішувати в умовах невизначеності.

Невизначеність може носити різний характер:

1) невизначеними можуть бути свідомі дії конкуруючої сторони, які спрямовані на зменшення ефективності рішень, що приймає супротивник (конкурент). Наприклад, конкуруючі на одному ринку фірми здійснюють дії, які приводять до реалізації своїх інтересів і протидіють у цьому конкурентам;

2) невизначеність може відноситися до ситуації ризику, в якій сторона, що приймає рішення, може встановити не лише всі можливі результати можливих рішень, а й ймовірності їх появи. Ці ймовірності – це ймовірності можливих умов, в яких вирішується дана задача. Умови, про які йде мова, впливають на прийняття рішень несвідомо, незалежно від дій сторони, яка приймає рішення, і формуються під впливом багатьох факторів (загального стану економіки та фінансової системи, курсу валют, рівня інфляції, політичних криз та ін.);

3) повна невизначеність − ситуація, коли відомі всі наслідки можливих рішень, але невідомі їх ймовірності, тобто невідомі ймовірності можливих умов (станів), в яких вирішується задача.

Спроба кількісного аналізу фінансово-економічних ситуацій і прийняття на його основі рішень привела до створення спеціальних економіко-математичних методів обґрунтування вибору рішень в умовах ринкової невизначеності.

Розв’язання фінансово-економічних задач прийняття рішень в умовах невизначеності потребує використання відповідних економіко-математичних моделей і методів, теоретичний аспект яких складає теорію ігор. Таким чином, задачами теорії ігор в економіці (фінансах) є задачі про вибір рішень в умовах економічної невизначеності. Так, теорія ігор застосовується у веденні боротьби фірм за ринки, у плануванні рекламних компаній, при формуванні цін на конкурентних ринках, в обмінних і торгових операціях, у біржовій грі, при аналізі коаліційної поведінки і т. п.

Теорія ігорце теорія математичних моделей прийняття оптимальних рішень в умовах конфлікту або невизначеності. При цьому конфлікт не обов’язково повинен бути антагоністичним.

Теорія ігор належить до наймолодших математичних дисциплін. Її виникнення датується 1944 p., коли вийшла у світ монографія Неймана і Моргенштерна «Теорія ігор і економічної поведінки». В подальшому теорія ігор перетворилася в самостійний математичний напрямок, що має практичне застосування. Теорія ігор надає ОПР (наприклад, фінансовому аналітику) математичний апарат для вибору стратегії в конфліктних ситуаціях, дозволяє краще зрозуміти конкурентну обстановку і звести до мінімуму ступінь ризику. Крім того, аналіз ризикової ситуації за допомогою прийомів теорії ігор спонукає ОПР розглядати всі можливі альтернативи як своїх дій, так і стратегії партнерів та конкурентів.

Соседние файлы в папке 4 Конспект лекцій ЕММО