Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
24
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
116.74 Кб
Скачать

Розділ 2

ПОСТАНОВКА ЗАДАЧІ

2.1 Загальна характеристика задач персоніфікованого обліку внесків Пенсійного фонду України

Подальше реформування діючої системи державного соціального страхування в Україні передбачає поетапну інтеграцію інформаційних баз даних усіх фондів соціального страхування [2].

Одним з базових завдань на цьому шляху є розробка другого покоління системи автоматизованого персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб у місячному режимі з метою їх використання для потреб призначення страхових виплат і соціальної допомоги.

Зокрема, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 28 березня 2002р. № 381 “Про проведення експерименту з використання даних персоніфікованого обліку відомостей у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування для призначення страхових виплат, державної допомоги сім’ям з дітьми, державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та житлових субсидій” і на замовлення Пенсійного фонду України.

АТЗТ “Атлас” була створена система автоматизованого персоніфікованого обліку щомісячних відомостей про застрахованих осіб з метою їх використання для призначення страхових виплат і соціальної допомоги та перерахунку страхових внесків (зборів) (СПОВ-МЗ) [2].

До експерименту залучені наступні фонди державного соціального страхування, представлені на рис.2.1.

Пенсійний фонд України

Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України

Фонд соціального страхування з тимчасової непрацездатності

Органи, що нараховують соціальні допомоги та житлові субсидії

Рисунок 2.1− Фонди державного соціального страхування

Персоніфіковані відомості про доходи, внески та стаж застрахованих осіб страхувальники щомісяця передають до місцевих управлінь Пенсійного фонду України. Причому внески до кожного фонду соціального страхування виділяються окремо. Це дозволяє видавати довідки зі СПОВ-МЗ (інформацію, необхідну для призначення відповідних соціальних виплат) диференційовано в залежності від організації-запитувача довідок [2].

Персоніфіковані відомості, після обробки на місцевому рівні, за допомогою системи обміну інформацією Atlas Replication Manager передаються до центрального сховища СПОВ-МЗ, що розташовано в Інформаційному центрі ПФУ (м. Київ). З цих відомостей формуються облікові картки застрахованих осіб. Передача даних в системі проводиться через глобальну корпоративну мережу Пенсійного фонду України. При настанні страхових випадків, що вимагає призначення соціальної допомоги, фонди державного соціального страхування (або органи нарахування житлових субсидій та соціальної допомоги) звертаються до місцевих управлінь ПФУ з запитами на одержання виписок з облікових карток застрахованих осіб. Ці виписки використовуються для розрахунку розміру таких виплат. Завдяки використанню виділених каналів, а також програмно-технічних рішень, основаних на Atlas Replication Manager проміжок часу від реєстрації запиту до одержання виписки зі сховища СПОВ-МЗ (м. Київ) доведений до 15 хвилин (зауважимо, що технологією призначення соціальної допомоги більш ніж прийнятним часом одержання виписки вважається термін в 1 добу).

Автоматизована система формування і видачі страхових свідоцтв про загальнообов'язкове державне соціальне страхування (СВС) розроблена для центрального апарату Пенсійного фонду України. Впровадження системи ставить метою створення загальнодержавного реєстру застрахованих осіб з питань соціального страхування, забезпечення технологічного циклу виготовлення соціальних страхових свідоцтв та облік їх видачі.

Таким чином, СВС являє собою трьохрівневу розподілену систему, призначену для збору, накопичення, збереження та обробки інформації з метою організації видачі страхових свідоцтв. На поточний момент в Україні налічується більше 25 млн. застрахованих осіб.

Соседние файлы в папке ДЕЙНЕГА БОГДАН