Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
124
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
3.24 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

ЧЕРКАСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Історія україни

ПРОБЛЕМНІ ЛЕКЦІЇ

для студентів неісторичних спеціальностей

вищих навчальних закладів.

За редакцією д.і.н., проф. М. І. Бушина, д.і.н., проф. О. І. Гуржія

Черкаси 2012

УДК 94(477) (075,8)

ББК 63.3 (4-УКР)

І 90

Рецензенти:

доктор історичних наук, професор А. Г. Морозов;

доктор історичних наук, професор В. В. Гоцуляк

Авторський колектив:

О. М. Бут, М. І. Бушин, Ю. І. Вовк, П. І. Губа, І. О. Гуржій, О. І. Гуржій, З. І. Зайцева, Ю. Ю. Ілляшенко, А. І. Лисенко, І. Ю. Стадник, І. В. Перехрест, Л. М. Тептюк, С. М. Ховрич, О. С. Худолей, Т. Д. Чубіна, О. О. Яшан

І 90

Історія України: проблемні лекції для студентів неісторичних спеціальностей вищих навчальних закладів : навч. посіб. / [О. М. Бут, М. І. Бушин, Ю. І. Вовк та ін.]; за заг. ред. д.і.н., проф. М. І. Бушина, д.і.н., проф. О. І. Гуржія; М-во освіти і науки, молоді та спорту України, Черкас. держ. технол. ун-т.– Черкаси, ЧДТУ, 2012. – 598 с.

ISBN 978-966-402-125-5

У навчальному посібнику подано загальну характеристику історії України по періодах, висвітлено процес становлення української державності, широку панораму історичного минулого українського народу. Авторський колектив зробив акцент на політичному аспекті історії України.

Для студентів неісторичних спеціальностей вищих навчальних закладів.

УДК 94(477) (075,8)

ББК 63.3 (4-УКР)

ISBN 978-966-402-125-5 © Авт. колектив, 2012

ЗМІСТ

ПЕРЕДНЄ СЛОВО…………………………………………………...

…………4

ЛЕКЦІЯ 1. ВСТУП ДО КУРСУ «ІСТОРІЯ УКРАЇНИ»………...

…………6

ЛЕКЦІЯ 2. СТАРОДАВНЯ ДОБА НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ..

..……20

ЛЕКЦІЯ 3. КИЇВСЬКА РУСЬ………………………………………

..……39

ЛЕКЦІЯ 4. УКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ В СКЛАДІ ЛИТОВСЬКОГО КНЯЗІВСТВА Й РЕЧІ ПОСПОЛИТОЇ…………..

..…….64

ЛЕКЦІЯ 5. НАЦІОНАЛЬНА РЕВОЛЮЦІЯ ТА СТВОРЕННЯ КОЗАЦЬКОЇ ДЕРЖАВИ (СЕРЕДИНА ХVІІ ст.)……………………………………………….

.…….99

ЛЕКЦІЯ 6. ПІД ВЛАДОЮ ІНОЗЕМНИХ ДЕРЖАВ (XVIII – XІX ст.)………………………………………………..

……….123

ЛЕКЦІЯ 7. КАПІТАЛІСТИЧНА ЕВОЛЮЦІЯ УКРАЇНИ У ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ XIX ст.: НАПРЯМИ, ОСОБЛИВОСТІ І СОЦІАЛЬНО-ПОЛІТИЧНІ НАСЛІДКИ…………………………………………..

.……150

ЛЕКЦІЯ 8. УКРАЇНА НА ПОЧАТКУ XX СТ. (1900-1914 рр.)…..

.……204

ЛЕКЦІЯ 9. ПЕРША СВІТОВА ВІЙНА І УКРАЇНА (1914-ЛЮТИЙ 1917 рр.)……………………………………

.……241

ЛЕКЦІЯ 10. УКРАЇНСЬКА РЕВОЛЮЦІЯ (1917-1921 рр.).: ЗДОБУТКИ І ВТРАТИ…………………………….

……….256

ЛЕКЦІЯ 11. ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ У ВИРІ РЕВОЛЮЦІЙНО-ВИЗВОЛЬНИХ РУХІВ…….....

………295

ЛЕКЦІЯ 12. УКРАЇНА В МІЖВОЄННУ ДОБУ СВІТОВОЇ ІСТОРІЇ (1918-1938 рр.)……………………………...

………326

ЛЕКЦІЯ 13. ЗАХІДНА УКРАЇНА В МІЖВОЄННИЙ ПЕРІОД..

………349

ЛЕКЦІЯ 14. ДРУГА СВІТОВА ВІЙНА (1939-1945 рр.)…………

……….397

ЛЕКЦІЯ 15. УКРАЇНА У ПОВОЄННІ РОКИ (1946 – 1956 рр.)..

………424

ЛЕКЦІЯ 16. КРИЗА ТА РУЙНАЦІЯ ТОТАЛІТАРНОЇ СИСТЕМИ……………………………………………

……….458

ЛЕКЦІЯ 17. КРОКИ ДО НЕЗАЛЕЖНОСТІ……………………...

………498

ЛЕКЦІЯ 18. УТВЕРДЖЕНА СОБОРНІСТЬ……………………..

………525

ПІСЛЯМОВА………………………………………………………....

………597

ПЕРЕДНЄ СЛОВО

Процес національного відродження незалежної України дав можливість наново переосмислити національне минуле нашої Батьківщини.

За останні роки з’явилось багато творів на історичні теми, поширилося багато історичних міфів, і в цьому масиві досить важко розібратися людям, що не мають спеціальної історичної підготовки. Саме тому виникла потреба створити посібник для студентів неісторичних спеціальностей вищих навчальних закладів, в якому подано академічне бачення історичного процесу на території України.

Проблема створення повноцінних навчальних посібників саме для студентів неісторичних спеціальностей вищих навчальних закладів є досить актуальною, оскільки одним із завдань вищої школи є підготовка спеціалістів не лише високого професійного, а передусім, загальнокультурного рівня, формування у майбутніх фахівців, почуття патріотизму та національної гордості за свою рідну державу – Україну, виховання на найкращих зразках духовних надбань українського народу любові до української землі.

В зв’язку з тим, що курс історії України вивчається у середніх навчальних закладах автори прийшли до висновку, що подавати студентам вищих навчальних закладів історію України в шкільному ракурсі не доцільно, і тому була обрана форма проблемних лекцій.

Наш навчальний посібник написаний також з урахуванням тих суттєвих змін, що відбулися в Україні останнім часом. В ньому розглядаються історичні періоди розвитку українського народу, основні етапи становлення державності, висвітлено основні політичні, економічні, соціальні процеси, що мали місце на українських землях від найдавніших часів до сьогодення. Висвітлюючи сучасний період української історії авторський колектив акцентував увагу на тому, що Україна як самостійна суверенна незалежна держава, прагне до встановлення та розвитку гідних та рівноправних взаємовідносин з іншими державами світу. У навчальному посібнику вдалося обґрунтувати цілісну концепцію історії української державності в контексті сучасної національної політики України.

Заслуговує на увагу і те, що після кожної проблемної лекції розміщено короткі біографічні довідки про видатних представників доби, що допоможе студентам більш повно орієнтуватися в кожному історичному періоді, подано контрольні запитання та список літератури, для самостійної роботи студентів, яка є запорукою успішного вивчення курсу.

Навчальний посібник адресовано передусім студентам неісторичних спеціальностей вищих навчальних закладів. Автори також хотіли б бачити цю книгу в руках майбутніх філологів, дизайнерів, фахівців ІТ-технологій та сфери обслуговування, адже це одна із перших спроб створення у новітній українській історіографії сучасної версії національної історії.

Дуже хотілося б, щоб цей навчальний посібник знайшов свого неупередженого читача.

Соседние файлы в папке студентам істор України