Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФінансиКорпорацій 2012.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
886.78 Кб
Скачать

Європейський університет

Кафедра фінансів і обліку

Навчально-практичний комплекс

З дисципліни

«Фінанси корпорацій»

(Для заочної та денної форми навчання)

СпеціальностІ: 7.050104 “Фінанси і кредит”

Львів – 2012

Укладач: Виклюк М.І., ст. викладач кафедри фінансів і обліку Європейського університету (м. Львів)

Рецензенти:

  1. к.е.н., проф. Яцків М.І.

  2. к.е.н. доц.. Майор О.В.

Розглянуто і затверджено на засіданні кафедри

Протокол № __ «__» ____________ 2009р.

Рекомендовано Методичною радою університету

Протокол № __ «__» ____________ 2009р.

ЗМІСТ

Анотація…………………………………………………………………..4

Навчально-тематичний план дисципліни……………………………6

Зміст тем дисципліни………………………………………………........7

Опорний конспект лекцій………………………………………………9

Плани практичних занять та завдання для самостійної роботи …59

Методичні рекомендації щодо виконання контрольної роботи ……66

Питання до іспиту……………………………………….........................68

Список рекомендованої літератури……………………………..........70

Анотація

Корпоративні фінанси - один з основних і обов'язкових курсів у системі освіти фахівців з фінансів. Його зміст складають загальні теоретичні концепції фінансів і практичні методи фінансового управління акціонерним товариством з акцентом на питання формування вартості цінних паперів на розвинених фінансових ринках.

У будь-якій організації фінансовим менеджерам усіх рівнів доводиться приймати фінансові рішення. Тому дуже важливо, щоб, приймаючи рішення, вони могли спиратися на принципи управління фінансами.

Перед фінансовим менеджером стоять дві основні проблеми. Перша - скільки повинна інвестувати компанія й у які види активів? Друга - як одержати необхідні для інвестування кошти? У вирішенні фінансових проблем, особливо коли мова йде про планування і управління фінансовими потоками, необхідні знання теорії фінансів, техніки аналізу і фінансових моделей.

Фінансові показники мають кількісний вираз, тому для вивчення фінансів корпорацій необхідним є володіння певними галузями математичних знань - статистикою, алгеброю, лінійним програмуванням і прийомами розрахунків.

Для прийняття фінансових рішень в сфері управління корпорацією необхідно виявляти і визначати існуючі і потенційні фінансові проблеми, а також проводити аналіз впливу окремих рішень на ризик і прибутковість.

Дисципліна "Фінанси корпорацій" розглядає такі показники, як: урахування фактора часу і фактора ризику у фінансовому управлінні; поняття і методи розрахунку приведеної вартості; дисконтування вартості для оцінки акцій і облігацій компанії; методи прийняття інвестиційних рішень; поняття, принципи і методи розрахунку витрат на залучення капіталу; принципи прийняття інвестиційних рішень; поняття, принципи і методи розрахунку витрат на залучення капіталу; принципи прийняття рішень на вибір джерел фінансування між банківськими кредитами, облігаціями, звичайними або привілейованими акціями і т.п.; принципи розробки дивідендної політики; реорганізації компаній (злиття, поглинання, купівля); питання урахування валютного фактора та ін.

В розробці дисципліни враховано світовий досвід та концепцію розвитку фінансового ринку України. Для більш глибокого вивчення курсу студентам запропоновані теми самостійного опанування, розроблені індивідуальні завдання та підготовлені навчально-методичні матеріали.

Формування ринкової моделі економіки України потребує наукового дослідження системи фінансових взаємозв'язків на різних рівнях управління економічними і соціальними процесами в корпорації. Фінанси і є тією основою, що дає можливість наукового обґрунтування раціональної й ефективної системи впливу на підвищення продуктивності виробництва та управління грошовими потоками корпорації.

Дисципліна “Фінанси корпорацій” вивчає теоретичні питання фінансового планування, критерії прийняття фінансових рішень, внутрішнє бюджетування, структура капіталу, його вартість, дивідендна та фіскальна політика, що притаманні корпоративному управлінню та ін.

Мета дисципліни полягає в розширені та поглибленні теоретичних знань студентів про порядок формування та використання фінансових ресурсів корпорації та похідних цієї форми власності, що забезпечують функціонування кожної окремо взятої її складової та набутті практичних нпвичок.

Завдання дисципліни – дати в необхідному обсязі теоретичний матеріал, який включатиме сучасні наукові розробки як вітчизняних, так і зарубіжних вчених-економістів; сформувати правильне розуміння закономірностей у сфері фінансових відносин корпорації, держави, учасників ринку і інвесторів; визначити сукупність заходів, що забезпечують використання фінансів як одного з дійових важелів економічної політики корпорації; сформувати широку і правильну уяву студентів про взаємозв’язок курсу “Фінанси корпорацій” з іншими теоретичними дисциплінами.

У результаті вивчення курсу студент повинен знати:

  • Об'єктивно та професійно грамотно оцінювати економічні процеси, що відбуваються на фінансовому просторі держави;

  • Розуміти сутність і поняття фактору часу і фактору ризику, володіти методикою розрахунку приведеної вартості;

  • Удосконалити навички фінансових розрахунків дисконтування вартості з метою оцінки акцій та облігацій корпорації.

Студент повинен вміти:

  • Аналізувати сучасний стан та перспективи майбутнього розвитку фінансового ринку України;

  • Вміти розробляти і вирішувати питання вдосконалення інвестиційних рішень, практики фінансового аналізу діяльності корпорації в умовах ринкової економіки.

  • Вміти розрахувати обсяги та проаналізувати джерела фінансування компанії.

Для досягнення зазначених вище цілей цикл аудиторних навчальних занять доповнюється самостійною роботою студентів у визначеному обсязі.

Навчально-практичний комплекс дисципліни містить перелік тем, що розглядаються в межах курсу, та їх короткий зміст. Крім того, до комплексу включено план лекцій, план практичних занять і самостійної роботи студентів, а також методичні рекомендації для виконання контрольної роботи, що дозволить оптимально організувати самостійну роботу студентів.

Місце дисципліни у структурно-логічній схемі. Дисципліна викладається на завершальному етапі підготовки спеціалістів та читається після таких дисциплін, як “Банкрутство та фінансова санація підприємств”, “Міжнародні кредитно-розрахункові і валютні операції”, “Оподаткування підприємств”, “Міжнародні фінанси”, “Місцеві фінанси”, “Ціноутворення і кон’юнктура ринку”, “Фінансування малого бізнесу” та ін.