Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бізнес - план.doc
Скачиваний:
104
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
183.81 Кб
Скачать

27

ЗМІСТ

Вступ............................................................................................................ 2

1. Резюме інвестиційного проекту.............................................................4 

2. Характеристика галузі плодоовочевої торгівлі.....................................5 

3. Продукція. Характеристики і властивості.............................................6 

4. Розміщення об'єкта...................................................................................8 

5. Аналіз ринку ............................................................................................9

6. Обсяг і структура торгівлі .......................................................................15 

7. Стратегія маркетингу................................................................................18

8. Управління реалізацією проекту..............................................................19

9. Стратегія фінансування.............................................................................22

Висновки.........................................................................................................23

Використовувані джерела..............................................................................25

ВСТУП

"Навчившись продавати фрукти й овочі, збудеш усе, що завгодно", - так говорять гравці плодоовочевого ринку. І небезпідставно.

Сьогодні зберігаються позитивні тенденції у формуванні агропромислового комплексу України. За даними митної служби, з початку року завезено сільс ькогосподарської сировини більше, ніж у відповідному періоді 2009 року. Ледве більше половини фруктів увозять в Україну, інші вирощують на території країни. Відсутність потенціалу збільшення свого виробництва фруктів, на тлі всі попиту, що підвищується, приводить до стрімкого зростання ввозу фруктів. Щорічний ріст ринку за останні роки склав 15%.

У результаті ринок виріс і становить значну частину торгового обороту країни. Лідером серед увезених фруктових культур є банан - його частка становить близько 23% ввозу всіх фруктів. Найбільшу частку прибутку агроімпортера складають фрукти й овочі, що поставляються в порівняно маленькій кількості, а також екзотичні нішеві продукти.

Вітчизняний ринок овочів і фруктів продовжує розвиватися. За останні 5 років частка фруктів у споживчому кошику українських громадян, особливо жителів міських зон, значно зросла. Сьогодні найбільшими постачальниками фруктів у нашу країну є Південна Африка, Туреччина, Ізраїль, Єгипет, Чилі й Іран (найбільш екзотичні фрукти: інжир, гранати, хурма).

Вітчизняний ринок овочів і фруктів росте дуже інтенсивно й стає усе цивілізованішим , тому що на ньому на сьогоднішній день діють все білеьше великих фірм, які мають у розпорядженні свою інфраструктуру для заготівлі, переробки, транспортування, упакування, зберігання й дистрибуції овочів і фруктів, а також міжнародної й міжрегіональної роздрібної торговельної мережі.

Головними каналами поставок свіжих овочів і фруктів для оптових організацій є:

- мережі супермаркетів, гипермаркетів

- оптові фірми з регіонів

- їдальні, ресторани.

За даними Міністерства сільського господарства, щорічний обсяг роздрібних продажів овочів у нас перевищує 2 млн. т. Залежність українського овочевого ринку від ввозу досить велика. Основні експортери сильно різняться й по товарних позиціях, і по окремих товарах, але провідної позиції займають: Туреччина (за різними оцінками, на Туреччину доводиться близько 30% поставок цитрусових, близько 20% помідорів, 10-15 % черешні, винограду й персиків, також з Туреччини імпортують гранати й перець; Китай, Нідерланди, Іспанія, Польща й ін.)

Фруктовий ринок можна розбити на дві частини, залежно від сезонності продукту й постачальника. Перший сегмент ринку - це фрукти з яскраво вираженим сезонним характером пропозиції та попиту. До таких фруктів ставляться: черешня, вишня, полуниця, малина та інші ягоди, зливи, кавуни, дині, абрикоси, персики. Як правило, це продукція місцевого виробництва, або, що поставляється із країн СНД. Другий сегмент - це імпортовані фрукти, включаючи екзотичні.

Пропозиція та попит на ці фрукти більш-менш незмінні, поза залежністю від пори року. У цю групу входять банани, апельсини, мандарини, ківі, ананаси, лимони (за матеріалами статті "Товарна структура плодоовочевого ринку"). Яблука, груші й виноград можуть бути віднесені як до першого, так і до другої групи, залежно від регіону їхнього виробництва.

На думку професіоналів ринку, торгівля овочами й фруктами, наприклад сказати, у Дніпропетровську - справа непередбачувана. Попит і ціни на плоди і ягоди в

різні роки можуть змінюватися в рази залежно від моди, настроїв , а також від продовольчої політики міських влад. При аналізі ринку виявлено, що ринок свіжих овочів і фруктів непередбачуваний, і щороку різний. Ціни можуть мінятися дуже часто, на 20-40% протягом року. Закупівлі робляться як у виробників - вітчизняних і закордонних, так і великих торговельних фірм за кордоном.

Ринок фруктів - один з найбільш перспективних ринків, що приваблює величезними потенційними можливостями розвитку й росту.

Оскільки українці споживають фруктів і овочів в 2-3 рази менше, ніж у західних країнах, при всім при тім експерти ринку оцінюють, що потенційна ємність українського ринку є доволі великою.

Розділ 1.

Свій фруктово-овочевий магазин - це та ніша, у якій малий бізнес успішно конкурує з мережевими магазинами. Обсяги закупівель супермаркетів не дозволяють їм брати стиглу продукцію, звичайно закупається товар, що може зберігатися певний час, тому часто в мережевих магазинах продаються недостиглі фрукти.

У маленького магазинчика таких обмежень немає, тому, знаючи обсяг денних продаж, можна робити щоденну закупівлю, пропонуючи, свіжий і стиглий товар покупцям. При купівлі овочів і фруктів саме свіжість і смакові якості відіграють визначальну роль, даючи маленьким овочевим магазинам гарний шанс на прибуткову діяльність.

Для розширення асортименту планується завозити і реалізовувати такі овочі та фрукти : банани, апельсини, лимони, виноград, яблука, дині, кавуни, капусту, помідори, огірки, картоплю, цибулю, моркву, буряк та інше.

Прогнозовані фінансові результати моєї діяльності за рік:.

Річний чистий (1 рік) 45600 грн.

Рентабельність 58,96 %

Термін окупності 7 місяців

Сума інвестицій 12450 грн.

Це дозволить за 7 місяців окупити інвестиції і зробити накопичення 33150 грн. чистого прибутку. Для успішного здійснення даного плану потрібно інвестицій в сумі 12450 грн.

Виконані в бізнес-плані фінансові розрахунки переконують у доцільності інвестування коштів у започаткування обраного виду діяльності.

Розділ 2.

Незважаючи на зовнішню легкість, бізнес із продажу фруктів і овочів має й свої складності. Перші труднощі, з якими доведеться зіштовхнутися підприємцеві, що бажає відкрити свій овочевий магазин - приміщення. Ця проблема властива всім торгівельним бизнесам, і плодоовочевий магазин не є винятком. Для магазина овочі- фрукти звичайно досить площі в 50 м2, але існують і успішно діють магазини меншої площі.

Гарним місцем для овочевого магазина є спальний район або жваве місце, наприклад, недалеко від метро. Останнім часом також популярні точки в торгових центрах, орендна плата в ТЦ висока, але й ціни в таких фруктових бутиках вище, ніж у звичайних магазинах, що торгують овочами й фруктами. Тим більше, що можна пропонувати клієнтам і супутній товар, наприклад, свіжовитиснений сік.

Як і в будь-якому торговельному бізнесі, торговельний виторг і кількість постійних покупців багато в чому залежать від продавця. Розумніше платити трохи більшу зарплату хорошому персоналу, ніж постійно міняти недбалих, співробітників. Не варто забувати й про стимулювання продавців, зокрема , відсотків із продажів і премій.

Для початку торгівлі овочами й фруктами буде потрібно, крім традиційної реєстрації як індивідуальний підприємець, або створення ТОВ, одержати ще ряд дозволів від органів, що здійснюють контрольно-наглядові функції. У деяких випадках дозвіл від СЕС і пожежної служби бере на себе орендодавець, але частіше доводитися одержувати дозвіл відповідних служб самому власникові овочевого магазина.

Приміщення магазина повинно відповідати санітарним і пожежним нормам. Необхідно придбати касовий апарат і ваги, поставити їх на обслуговування в уповноважену компанію. Цим займаються фірми, що торгують цією технікою.

Асортимент, якість товару й викладення його на вітринах грають дуже важливу роль в обсязі продаж плодоовочевого магазина. Що стосується асортименту, його треба підбирати в залежності, від місця розташування й рівня

торговельної точки. Якщо фруктовий бутик перебуває в торговому центрі, то можна сміло включати в асортимент дорогі екзотичний фрукти, покупець на них знайдеться, а от у спальному районі вони, швидше за все, зіпсуються, й нічого крім збитків не принесуть. Щоб допустити менше помилок з формуванням асортименту, досить пройтися по давно працюючих овочевих магазинах і подивитися, що там продається.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]