Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка виробнича практика економісти.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
116.74 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Черкаська філія

Кафедра економіки

Методичні вказівки до проходження виробничої практики та написання звіту з виробничої практики

для студентів спеціальності 6.050100 «Економіка підприємства»

Черкаси – 2009

Викладач: ст. викл. Березіна О.Ю.

Рецензент: к.е.н., доц. Коломицева О.В.

Методичні вказівки до проходження виробничої практики та написання звіту з виробничої практики для студентів спеціальності 6.050100 «Економіка підприємства» всіх форм навчання.

Розглянуто і затверджено на засіданні кафедри економіки

Протокол №__ від «___»____________________ 2009 р.

Зав. кафедри ___________________ к.е.н., доц. Коломицева О.В.

Розглянуто і затверджено на засіданні

Науково – методичної Ради Черкаської філії Європейського університету

Протокол №__ від «___»_____________________ 2009 р.

Методичні вказівки до проходження виробничої практики для студентів спеціальності 6.050100 «Економіка підприємства»

Розроблено методичні рекомендації щодо організації та проходження виробничої практики студентами, де поданий план та програма проходження практики, викладено індивідуальні завдання, розроблені кафедрою. Для студентів денної форми навчання по спеціальності 6.050100 „Економіка підприємства”.

Пояснювальна записка

Виробнича практика студентів є заключним етапом в навчальному процесі, яка дає можливість закріпити отримані теоретичні знання і застосувати їх у практичній діяльності.

Програму виробничої практики для студентів зі спеціальності підготовлено кафедрою економіки відповідно до Закону "Про освіту", Положення "Про проведення практики у вищих навчальних закладах України " (Затверджено Міністерством Освіти України від 8 квітня 1993 №93), Методичних рекомендацій по складанню програм практики студентів вищих навчальних закладів України (лист Міністерства Освіти України №31-5/97 від 14.02.96р.) і Статуту Європейського університету.

Робоча програма передбачає проходження виробничої практики після освоєння теоретичного курсу навчання з комплексу дисциплін передбачених навчальним планом.

Для проходження виробничої практики передбачається 17 тижнів у 8 семестрі. Базами виробничої практики є підприємства та організації усіх форм власності міст та областей України.

Мета проходження практики – поглибити теоретичні знання, системно проаналізувати комплексну господарсько-економічну й управлінську діяльність підприємств різних організаційних форм і сформувати навички економіста-дослідника та економіста - практика.

Під час виробничої практики бакалаври повинні не лише системно та комплексно аналізувати процеси та функції, а й виявляти організаційно-методологічні підходи до управління різними об’єктами чи суб’єктами: методологію управління економічними процесами, фінансовою, маркетинговою діяльністю, якістю та конкурентоспроможністю продукції (послуг) або підприємства в цілому.

Основна мета проходження практики – поглиблення та закріплення теоретичних знань з базових економічних дисциплін прикладного спрямування: економіка підприємства, організація виробництва, планування діяльності підприємства, внутрішній економічний механізм підприємства. Також студенти мають опанувати практичні навички ведення економічної роботи на підприємствах.

У процесі проходження практики спеціалісти повинні виконати такі завдання:

Завдання практики: студенту необхідно ознайомитись з організаційною структурою підприємства, функціями економічних відділів та підрозділів, організацією їх діяльності, систему планування, контролю, звітності. Необхідно у повному обсязі оволодіти нормативно-правовою базою, яка регулює діяльність підприємств, закріпити на практиці теоретичні знання з дисциплін циклу. Бажано брати участь у розробці стратегії розвитку організації, антикризової програми та в інших видах діяльності, пов'язаної з комплексним та системним підходом до процесу управління як окремими об'єктами та суб'єктами, так і організацією в цілому.

По закінченні практики студент повинен:

Знати: основні нормативні документи, що регулюють підприємницьку діяльність в Україні; технологію конкретного виробництва; економік}' і організацію виробництва та праці; основи мотивації і персоналу; методи управління виробничими підрозділами; порядок укладання та виконання господарських договорів; методи контролю діяльності підрозділів та працівників підприємства.

Вміти: розробляти оперативні та поточні плани діяльності підприємства, його виробничих підрозділів, економічних служб; аналізувати результати фінансово-господарської діяльності; визначати напрямки вдосконалення діяльності підприємства та підвищення його прибутковості.

Практичне ознайомлення бакалаврів з характером, змістом та умовами безпосередньої роботи, сприятиме формуванню професійних навичок з обраної спеціально­сті, усвідомленню ролі та місця спеціаліста у сучасній системі органі­зації.