Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KNIGA_EKONOMIChNIJ_ANALIZ.docx
Скачиваний:
135
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
751.78 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

В. М. Івахненко м. І. Горбаток в. С. Льовочкін

ЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ

Навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни

Рекомендовано Міністерством освіти України

Київ 1999

ББК 65.053 Розповсюджувати та тиражувати

І 22 без офіційного дозволу КНЕУ забороняється

Рецензенти:

М. А. Болюх, канд. екон. наук., доцент (КНЕУ)

І. М. Парасій-Вергуненко, канд. екон. наук, доцент (КНЕУ)

Івахненко в. М., Горбаток м. І., Льовочкін в. С.

І 22 Економічний аналіз: Навч.-метод. посібник для самост. вивч. дисц. — К.: КНЕУ, 1999. — 176 с.

ISBN 966–574–127–6

Посібник підготовлено відповідно до програми з нормативної дисципліни «Економічний аналіз», яка входить до обов’язкового переліку курсів бака­лаврського рівня навчання студентів усіх економічних спеціальностей. У ньому висвітлені методичні питання сутності і практика аналізу діяльності підприємств в сучасних умовах господарювання.

Для студентів, аспірантів, викладачів і практичних працівників сфери виробництва.

ББК 65.053

Навчальне видання

ІВАХНЕНКО Валентин Михайлович ГОРБАТОК Микола Іванович ЛЬОВОЧКІН Василь Семенович

ЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ

Навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни

Редактор Л. Мержвинська

Художник обкладинки О. Стеценко

Коректор А. Бородавко

Комп’ютерна верстка Н. Мишко

Комп’ютерний набір Н. Коломієць, О. Михолат

Підписано до друку 30.06.99. Формат 6084/16. Папір офсетний № 1. Гарн. Таймс. Друк офсет. Умов. друк. арк. 10,23. Умов. фарбовідб. 10,35

Обл.-вид. арк. 13,26. Наклад 3500 прим. Зам. № 8–1607

Видавництво КНЕУ

252057, М. Київ, проспект Перемоги, 54/1

Тел. (044) 458-00-66; тел./факс (044) 446-64-58

 В. М. Івахненко, М. І. Горбаток, В. С. Льовочкін, 1999

Іsbn 966–574–127–6 вступ

Економічний аналіз є конкретною методологічною дисципліною. Грунтуючись на матеріалах інших економічних дисциплін і значною мірою узагальнюючи здобуті студентами знання, він допоможе майбутнім фахівцям оцінювати окремі господарські ситуації і вирішувати комплексні економічні проблеми на підприємстві та будь-де.

Вивчення даної дисципліни починається з теоретичних основ економічного аналізу, які викладені в перших чотирьох темах. В наступних темах наводиться методика аналізу фінансово-госпо­дарської діяльності промислового підприємства, звертається увага студентів на особливості вивчення окремих тем і питань аналізу, зміни традиційних підходів і методик з урахуванням сучасних ринкових умов.

Грунтовне засвоєння теоретичного матеріалу гарантує успіх на семінарських і практичних заняттях. У пропонованому посібнику робиться акцент на методичне забезпечення їх проведення, визначені обов’язкові питання для відпрацювання на аудиторних заняттях і самостійно в позаурочний час. З метою найкращого використання часу, передбаченого навчальним планом, розроблений комплекс завдань і наведені необхідна для аналізу вихідна інформація і таблиці. В деяких випадках вони повністю заповнені і треба лише проаналізувати економічне явище або процес, розрахувати вплив чинників і визначити резерви.

Для перевірки ступеня засвоєння нормативного матеріалу передбачені контрольні запитання, а також ділова гра та спеціальний набір контрольних завдань по всіх темах курсу.

В посібнику наведена також тематика випускних, контрольних та курсових робіт для облікової спеціальності.

Авторами розділів є В. М. Івахненко (керівник авторського колективу), канд. екон. наук, доц. — вступ, розділи 1, 2.2, 2.3 (тема 9), 3 (теми 5—9), 4 (крім теми 10), 5, 6, 7; М. І. Горба- ток, канд. екон. наук, доцент — розділи 2.3 (тема 10), 3 (тема 10), 4 (тема 10); В. С. Льовочкін, канд. екон. наук — розділи 2.1, 3 (те- ми 1—4).

Розділ 1

ПРОГРАМА КУРСУ

Дисципліна «Економічний аналіз» у навчальному процесі по підготовці бакалаврів з економіки займає провідне місце. Воно зумовлене значенням економічного аналізу в управлінні діяльністю різних за формою суб’єктів підприємницької діяльності та характером знань, що становлять його зміст.

Мета викладання курсу «Економічний аналіз» — допомогти студентам здобути грунтовні знання з методики вивчення наслід- ків діяльності підприємств з метою оцінки їх рівня діяльності, до- цільності використання ресурсів, досягнутого рівня ефективності виробництва й пошуку резервів її підвищення, а також вироби- ти вміння використовувати ці знання в управлінні господарською діяльністю.

Програма курсу орієнтована на ринкові умови господарювання підприємств. При її підготовці використано досвід навчання спеціалістів у вищих навчальних закладах України та зарубіжних держав з економічних спеціальностей.

Характер та обсяг аудиторної роботи для студентів усіх форм навчання наведено в тематичному плані.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]