Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Требования к оформлению кр_макро_БК_М_2013

.pdf
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
379.66 Кб
Скачать

ПВНЗ «ЄВРОПЕЙСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ» Донецька філія

БІЗНЕС-КОЛЕДЖ

Циклова комісія з економіки, фінансів та обліку

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ПО ВИКОНАННЮ ТА ЗАХИСТУ КУРСОВОЇ РОБОТИ

з дисципліни «МАКРОЕКОНОМІКА» для студентів зі спеціальності: 5.03050801 «Фінанси і кредит»

Укладач:

к.е.н, доц. Ручкіна В.М.

Розглянуто і затверджено на засіданні Циклової комісії з економіки, фінансів та обліку Протокол № 4 від 04.09.2012 р.

Донецьк – 2012

2

1. Мета і завдання виконання курсової роботи

Курсова робота є підсумком вивчення теоретичного курсу і є результатом науково-дослідної та самостійної роботи студента.

Курсова робота повинна показати знання студентом політичної економії і економічної політики, зарубіжного досвіду в області макроекономічного регулювання економіки, чинних нормативних документів, сучасної економічної літератури з питань оцінки основних макроекономічних показників розвитку держави, макроекономічної нестабільності, бюджетно-фіскальної політик, грошово-кредитної політики,

зайнятості і безробіття, регулювання зовнішньоекономічною діяльністю,

уміння застосовувати її в практичній роботі.

Курсова робота повинна продемонструвати вміння та здатність студента аналізувати і узагальнювати зібраний статистичний і фактичний матеріал, критично оцінювати результати економічної політики держави,

основні її напрямки.

У курсовій роботі повинен міститися аналіз практики реформування економічної системи України, статистичний аналіз динаміки економічних показників, обґрунтування економічної політики держави в умовах подолання кризових явищ в економіці і подальшого економічного зростання.

2. Тематика курсових робіт

Орієнтовна тематика курсових робіт наступна:

1)Макроекономічні показники в системі національних рахунків. (Основні принципи СНР. Методи обчислення показників, їх номінальні та реальні величини, цінові індекси. Динаміка макроекономічних показників в Україні та вплив на добробут населення Нові макроекономічні показники: індекс людського розвитку, індекс економічної свободи, рівень глобалізації).

2)Макроекономічна нестабільність національної економіки. (Зміст, форми

прояву. Теорії циклічного розвитку. Державне антициклічне

3

регулювання навести приклади причин кризових явищ та їх подолання за допомогою державного регулювання у світі та Україні.)

3)Циклічність економічного розвитку (Сутність та структура економічного циклу, причини циклічних коливань. Циклічні коливання та їх види. Нециклічні коливання економіки. Вплив циклічних коливань на економіку України).

4)Безробіття як складова макроекономічної нестабільності. (Поняття зайнятості і безробіття. Види безробіття. Міжнародний ринок праці. Місце України на цьому ринку).

5)Інфляція та антиінфляційна політика в Україні. (Сутність інфляції, види інфляції, інфляція попиту, інфляція пропозиції, стагфляція в Україні та подолання інфляції засобами економічної політики).

6)Державне регулювання зайнятості в Україні (Наслідки безробіття. Закон Оукена. Крива Філліпса. Система соціального захисту безробітних в Україні. Державне регулювання зайнятості в Україні).

7)Результативність суспільного виробництва (Поняття та показники суспільного виробництва, суспільний продукт, національне багатство, ефективність суспільного виробництва, просте і розширене відтворення).

8)Розподіл і формування доходів населення. Державне регулювання розподілу доходів населення в Україні (Джерела формування доходів домашніх господарств. Основні форми впливу держави на доходи населення).

9)Споживання, заощадження та інвестиції. (Функція споживання, середня і гранична схильність до споживання та заощадження. Інвестиційна функція, відсоткова ставка (номінальна і реальна)).

10)Роль інвестицій в розвитку економіки України. (Суб’єкти інвестиційного процесу та їх роль в розвитку економіки України. Державна політика щодо формування інвестиційного клімату в Україні).

11)Теорії макроекономічного регулювання. Приклади їх реалізації в світі і в Україні.

4

12)Ринок. Інфраструктура ринку та її формування в Україні (Сутність ринку, функції ринку, ринкові інститути і ринкові відносини та їх становлення в Україні).

13)Конкуренція і монополія. Антимонопольна політика в Україні (Сутність та види конкуренції, захист конкуренції, природні та штучні монополії, роль держави в регулюванні ринкових відносин в Україні, зокрема регулюванні природних монополій).

14)Сукупний попит та сукупна пропозиція (Сукупність, функції, цінові та нецінові фактори. Фактори, що впливають на ємність внутрішнього ринку в Україні. Вплив динаміки сукупного попиту на розвиток економіки України).

15)Моделі макроекономічної рівноваги. Умови досягнення макроекономічної рівноваги в економіці України (Базова модель «сукупний попит – сукупна пропозиція», модель «витрати – випуск», «вилучення – ін’єкції», рецесійний та інфляційний розрив в економіці України, засоби їх подолання).

16)Економічні системи та їх характеристика. Державне регулювання змішаної економіки. (Види економічних систем, регулювання економічних систем. Моделі державного регулювання змішаної економіки, економічна рівновага змішаної економіки. Аналіз економічної системи України).

17)Економічні відносини власності. Роздержавлення власності в Україні (Сутність та економічний зміст власності. Види власності за суб’єктами, в тому числі інтелектуальна власність. Форми і механізм роздержавлення і приватизації в Україні).

18)Соціальний захист населення в умовах ринкової економіки. (Необхідність, сутність, сфери економічного захисту, соціальні гарантії держави, зайнятості, доходів, захист споживачів).

19)Грошовий ринок України (Механізм функціонування грошового ринку. Рівновага на грошовому ринку України. Основні напрямки регулювання грошового ринку України).

20)Фондовий ринок України. (Механізм функціонування фондового ринку. Суб’єкти та об’єкти фондового ринку. Державне регулювання фондового ринку України).

5

21)Банківська система України. (Банківська система та грошова пропозиція. Функції НБУ та комерційних банків. Напрямки розвитку банківської системи України).

22)Грошово-кредитне регулювання економіки України. (Теоретична база грошово-кредитної політики, методи та цілі грошово-кредитної політики України).

23)Фіскальна політика держави як засіб державного регулювання економіки. (Стимулююча та стримуюча фіскальна політика. Мультиплікатори витрат і податків. Вплив державних закупок і податків на ВВП. Мультиплікатор збалансованого бюджету. Автоматична та дискреційна фіскальна політика в Україні).

24)Фіскальна політика України та державний бюджет. (Види фіскальної політики. Вплив фіскальної політики на формування державного бюджету України. Аналіз державного бюджету України. Пріоритети фіскальної політики України)

25)Бюджетний дефіцит: сутність, наслідки, шляхи подолання. (Концепції збалансування держбюджету. Порівняти джерела фінансування бюджетного дефіциту в Україні та в інших країнах світу. Вплив бюджетного дефіциту на економічний розвиток держави).

26)Механізм управління державним боргом (Державний борг України: внутрішній, зовнішній та способи його погашення. Вплив циклічних коливань на держбюджет України).

27)Макроекономічна політика у відкритій економіці. (Економічна рівновага у відкритій економіці, чистий експорт в Україні і його вплив на ВВП України).

28)Рівновага товарного, грошового і зовнішнього ринків у відкритій економіці. (Аналіз грошово-кредитної, фіскальної та зовнішньоторговельної політики при плаваючому і фіксованому курсі).

29)Національний ринок та його рівновага. ( Ринок товарів і його рівновага. Ринок грошей і його рівновага. Макроекономічна рівновага на товарному і грошовому ринках. Модель IS-LM).

30)Міжнародна валютна система. Валютний курс та його вплив на зовнішню торгівлю. (Форми котирування, режими валютного курсу і

6

валютна політика, номінальний і реальний валютний курс, паритет купівельної спроможності, чинники впливу на валютний курс).

31)Платіжний баланс. Вплив економічної політики держави на платіжний баланс ( Структура платіжного балансу, нерівновага платіжного балансу та способи її подолання).

32)Сучасна світова економіка. Інтеграція України у світову економіку (Сутність і складові частини світового господарства. Інтернаціоналізація, глобалізація та її вплив на Україну).

33)Сучасні процеси глобалізації економічних відносин (Глобалізаційні процеси в світовий економіці. Вплив глобалізаційних процесів на кризові явища в економіці. Світова фінансова криза. Шляхи подолання наслідків світової фінансової кризи).

34)Діяльність держави на мікроекономічному рівні (Теоретично обґрунтувати необхідність державного втручання в економіку, державний сектор, виробництво суспільних благ).

35)Взаємозв’язок інфляції і безробіття, їх особливості в Україні (Інфляція попиту, інфляція пропозиції, стагфляція в Україні, взаємозв’язок цих явищ з зайнятістю та доходами населення, крива Філіпса в короткостроковому періоді).

36)Торговельна політика держави (Тарифні та нетарифні методи, протекціонізм і лібералізація).

37)Ринок робочої сили та його особливості в Україні. (Суб’єкти та об’єкти ринку робочої сили, вплив держави на рівновагу ринку через встановлення мінімальної зарплати, державна політика зайнятості).

38)Національний капітал та іноземні інвестиції в Україні: проблеми взаємодії. (Внутрішні джерела інвестування, проблеми залучення іноземних інвестицій в економіку України).

39)Економічні кризи: сутність, причини та еволюція їх прояву. (Сутність кризи, фази економічного циклу, аналіз проциклічних показників в Україні, шляхи подолання в економіці України).

40)Економічне зростання: теорія та світова практика. (Сутність, джерела, типи та фактори економічного зростання, проблеми економічного зростання в Україні).

7

41)Макроекономічні моделі рівноважного зростання економіки. (Характерні риси сучасного економічного зростання, джерела економічного зростання, неокласичні та кейнсіанські моделі рівноважного зростання економіки).

42)Тіньова економіка в Україні та її вплив на економічний розвиток. (Причини тінізації економіки України, показники обчислення обсягів тіньової економіки, шляхи подолання тінізації економіки України).

43)Структура державних видатків та їх вплив на економічний розвиток. (Сутність державних видатків, класифікація держаних видатків, вплив державних видатків на макроекономічну рівновагу та структуру ВВП).

44)Основні напрямки структурної перебудови економіки України. (Структурна перебудова: сутність та основні напрямки, особливості структурної перебудови в Україні).

45)Економічна політика держави в умовах макроекономічної нестабільності (Економічні функції держави, напрямки впливу держави на економіки в різних країнах, аналіз проведення економічних реформ в України, основні напрямки формування макроекономічної стабільності.)

46)Безробіття: причини, форми, наслідки. Особливості та динаміка безробіття в Україні.

47)Націоналізація, приватизація, роздержавлення: сутність, зміст, форми, особливості в Україні.

48)Світова валютна система: сутність, етапи розвитку, структура.

49)Місце і роль міжнародної торгівлі у системі світового господарства.

50)Міжнародний рух капіталів в умовах глобалізації економічних відносин: сутність, причини, форми.

51)Іноземні інвестиції як фактор економічного зростання національної економіки.

52)Валютно-курсова політика Національного банку України (Роль НБУ в формування засад валютно-курсової політики держави. Основні напрямки валютно-курсової політики держави).

8

3. Порядок видачі завдання на курсову роботу

Тема курсової роботи обирається студентом відповідно до переліку та узгоджується з науковим керівником.

4. Зміст курсової роботи

Структура курсової роботи повинна бути наступною:

Титульна сторінка Зміст.

Вступ.

Основні розділи курсової роботи (робота структурується студентом самостійно).

Висновки.

Список використаної літератури.

Додатки (за потребою).

5.Приклади змісту курсових робіт

1.Тема: « Державне регулювання зайнятості в Україні»

Вступ

1.Економіна сутність зайнятості та безробіття.

1.1Економічна сутність зайнятості. Теорії зайнятості.

1.2Безробіття і його види.

1.3Роль держави в сфері регулювання зайнятості.

2.Макроекономічний аналіз зайнятості та безробіття в Україні за 2010 - 20112р.

2.1Аналіз структури і рівня безробіття.

2.2Вплив рівня безробіття на обсяги ВВП. Закон Оукена.

2.3Зв’язок безробіття та інфляції. Крива Філіпса.

3.Державне регулювання зайнятості в Україні

9

3.1Основні напрямки державної політики в сфері регулювання зайнятості.

3.2Шляхи зниження рівня безробіття в Україні.

Висновки

Список використаної літератури

Додатки

2. Тема: «Національний капітал та іноземні інвестиції в Україні:

проблеми взаємодії»

Вступ

1.Теоретична сутність національного капіталу та іноземних інвестицій

1.1.Національний капітал: сутність, форми, оцінка

1.2Іноземні інвестиції: сутність, форми, оцінка

1.3Роль національного капіталу та іноземних інвестицій у розвитку економічної системи держави

2.Національний капітал та іноземні інвестиції в Україні

2.1Аналіз структури національного капіталу України та його оцінка

2.2Аналіз структури та оцінка іноземних інвестицій в Україні

2.3Місце України в системі міжнародного руху капіталів

3.Проблеми взаємодії національного капіталу та іноземних інвестицій в Україні

3.1Формування сприятливого інвестиційного клімату в Україні

3.2Визначення оптимальної структури національного капіталу та іноземних інвестицій в Україні Висновки Список використаної літератури Додатки

10

3. Тема: «Платіжний баланс. Вплив економічної політики

держави на платіжний баланс»

Вступ

1.Теоретичні основи побудови та аналізу платіжного балансу держави

1.1.Сутність платіжного балансу та його роль у забезпеченні сталого розвитку держави

1.2.Структура платіжного балансу

1.3.Методи аналізу та збалансування платіжного балансу

2.Платіжний баланс України як інструмент управління зовнішньоекономічною діяльністю

2.1.Методичне забезпечення аналізу платіжного балансу держави

2.2.Аналіз платіжного балансу України за 2010 – 2012 роки

2.3.Стан платіжного балансу України і зовнішньоторговельні зв’язки з іншими державами

3.Вплив економічної політики держави на платіжний баланс

3.1.Вплив реального обмінного курсу на платіжний баланс

3.2.Напрямки подолання дефіциту платіжного балансу

Висновки

Список використаної літератури