Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_3_Stvorennya_ta_org_dialnosti.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
124.93 Кб
Скачать

2

Тема 3. Створення та організація діяльності комерційних банків в Україні

1. Види й операції комерційних банків.

2. Порядок створення та реєстрації комерційних банків.

3. Ліцензування комерційних банків.

4. Організаційна структура комерційного банку.

1. Види й операції комерційних банків

Комерційний банк - основна ланка кредитної системи країн з ринковою економікою; універсальна кредитно-фінансова установа, головною задачею функціонування якої є залучення коштів населення і підприємств у вигляді внесків і розміщення їх від свого імені серед фізичних і юридичних осіб на умовах зворотності і платності.

По суті комерційні банки виконують функцію фінансових посередників, приймаючи внески і надаючи кредити.

Класифікація комерційних банків України:

  1. за формою власності:

  • державних установ,

  • акціонерних товариств,

  • товариств з обмеженою відповідальністю,

  • кооперативних банків.

  1. за територіальним характером діяльності:

  • регіональні - банки, що здійсню­ють свою діяльність на окремій території, ;

  • республіканські - банки, що виконують операції в багатьох регіонах через мережу філій ;

  • міжна­родні - банки, що активно працюють на світових ринках і мають філії та представництва за кордоном ;

  1. за розміром: виділяються найбільші, великі, середні та малі банки.

  • найбільші це банки, чиї сукупні активи перевищують 1 млрд. грн.,

  • великі — банки з активами понад 100 млн.,

  • середні — банки з активами вище 50 млн. грн.,

  • малі — до 50 млн. грн.

  1. за наявністю мережі філій:

  • банки, що відкрили філії та територіальне відокремлені підрозділи;

  • банки без філій;

  1. за сферою діяльності:

  • універсальні - банки, що здійснюють різноманітні операції та надають комплексні послуги;

  • спеціалізовані банки - банки, що виконують окремі специфічні операції та обслуговують певні галузі економіки, функціонуючи в означеному сегменті ринку.

6) За спеціалізацією:

Іпотечний банк — кредитно-фінансова установа, що спеціалізується на видачі довгострокових позичок (іпотечного кредиту) під заставу нерухомості - землі і міських будівель. Ресурси іпотечного банку складаються з власних нагромаджень і іпотечних облігацій - довгострокових цінних паперів, що випускаються під забезпечення нерухомим майном і що приносять фіксований відсоток. У сучасних умовах функції іпотечного банку можуть виконувати комерційні банки, страхові компанії, сільськогосподарські банки й інші кредитно-фінансові установи.

Інвестиційний банк — спеціалізований банк, що займається операціями з ЦП для мобілізації коштів і здійснення довгострокового кредитування підприємств різних сфер економіки. На відміну від комерційних банків інвестиційні банки не залучають депозити (внески), а спеціалізуються на випуску і розміщенні цінних паперів різних компаній, за допомогою чого вони мобілізують довгостроковий позичковий капітал і надають його позичальникам.

Ощадний банк — це фінансові інститу­ти, діяльність яких базується на залученні заощаджень населення у формі вкладів і їх використанні на ринку міжбанківських кре­дитів та через надання споживчих позик.

Найважливіше завдання комерційного банку максимізація вартості капіталу, тобто підвищення рівня доходів на кошти, що були вкладені в банк засновниками та акціонерами.

Основ­ним показником діяльності комерційного банку є при­буток, як різниця між доходами та витратами від банківських операцій (банківська маржа).

Головні принципи управління діяльністю банків :

    • залучення фінансових ресурсів за наймен­шою вартістю;

    • пошук найбільш доходних варіантів розміщен­ня цих ресурсів при забезпеченні прийнятного рівня ризику проведення операцій.

Основні види банківських операцій:

- Кредитні операції — це операції з надання банком пози­чальнику в тимчасове користування вільних грошових ресурсів на умовах платності, забезпеченості, поворотності, строковості та цільового характеру.

- Розрахунково-касові операції включають надання таких послуг, як зберігання коштів клієнтів на відповідних рахунках, отримання платежів на користь клієнтів та здійснення грошових переказів за дорученнями власників коштів, прийняття готівко­вих коштів для зарахування на рахунки клієнтів та видача готів­ки з цих рахунків через операційну касу банку.

- Інвестиційні операції — це операції з вкладання фінансо­вих ресурсів у різноманітні цінні папери, інші боргові зобов'язання шляхом придбання цих фондових цінно­стей на фондових біржах й організованому позабіржовому ринку.

- Депозитні операції — це операції із залучення тимчасово вільних коштів юридичних та фізичних осіб на рахунки різних типів: поточні, бюджетні, вкладні.

- Міжбанківські операції — операції з не депозитного залучен­ня ресурсів на міжбанківському ринку: отримання кредитів від На­ціонального банку, позик, одержаних від інших комерційних банків; операції з надання позик банкам та розміщення депозитів у НБУ.

- Емісійні операції — діяльність банку з формування влас­ного капіталу та не депозитного залучення фінансових ресурсів, що здійснюється через випуск банківських акцій, облігацій, век­селів та інших боргових зобов'язань.

- Комісійні операції — це різноманітні консультаційні, інфор­маційні, аудиторські, облікові, реєстраторські, трас­тові послуги, в результаті надання яких банки отримують доход у вигляді комісії.

- Посередницькі операції — це послуги банків з розміщен­ня цінних паперів емітентів на первинному фондовому ринку, брокерські та дилерські послуги в операціях з фондовими цінно­стями, іноземною валютою, інші види операцій на грошовому ринку, в яких банки виступають як посередники, поєднуючи інтереси різних сторін фінансових угод.

За економічною сутністю усі операції КБ мо­жуть бути класифіковані як:

- Активні операції — це операції з розміщення банками влас­ного капіталу та залучених ресурсів з метою отримання доходу, забезпечення діяльності й підтримання необхідного рівня ліквід­ності. До активних операцій належать: кредитні, засновницькі, інвестиційні, міжбанківські (надані позики), операції з придбання позаоборотних активів (приміщень, обладнання, тощо) та формування касових за­лишків і залишків коштів на кореспондентських рахунках банків.

- Пасивні операції, пов'язані з формуванням власного капіталу та ресурсної бази банку, забезпечують проведення активних опе­рацій з метою досягнення запланованих показників доходності, ліквідності й платоспроможності. До пасивних опе­рацій належать емісійні, депозитні та міжбанківські операції отримані позики).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]