Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsii_4.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
158.21 Кб
Скачать

Лекція 4. Юридічні особи

  1. Організаційно-правові форми юридичних осіб.

  2. Поняття й відіа господарських товариств.

  3. Непідпріємніцькі організації.

  4. Філії та представництва.

  1. Організаційно-правові форми юридичних осіб.

Організаційно-правова форма - це типова модель юридичної особи, яка містить істотні її ознаки як суб'єкта права. Концепція ЦК виходить із наявності двох основних організаційно- правових форм юридичної особи – товариства та установи. Разом з тим слід враховувати частину 1 статті 83 ЦК, за якою юридичні особи можуть створюватися і у інших формах, встановлених законом.

1. Товариства

Відповідно до частини 2 статті 83 ЦК, товариством є організа­ція, створена шляхом об'єднання осіб (учасників), які мають право участі у цьому товаристві. Товариство може бути створене однією особою, якщо інше не встановлено законом.

Товариства є підприємницькими і непідприємницькими

Підприємницькі товариства, тобто ті, які мають метою одер­жання прибутку та його наступний розподіл між учасниками, мо­жуть, відповідно до статті 84 ЦК, бути створені лише як господар­ські товариства або виробничі кооперативи.

Непідприємницькі товариства – товариства, які не мають на меті одержанні прибутку для його наступного розподілу між учасниками. Особливості правового статусу окремих видів непідприємницьких товариств встановлюються законом.

Установа.

Установа, відповідно до частини 3 статті 83 ЦК, створюється шляхом об'єднання майна особами, які не беруть участі в управ­лінні нею. Установа досягає мети, визначеної засновниками, за ра­хунок цього майна.

1. Поняття й види господарських товариств.

Відповідно до статті 113 Цивільні кодекси господарським товариством є юридична особа, статутний капітал якої розділений на частини між учасниками.

Стаття 79 Господарського кодексу визначає господарські товариства як підприємства або інші суб'єкти господарювання, створені юридичними особами і/або громадянами шляхом об'єднання їх майна і участі в підприємницькій діяльності товариства з метою отримання прибутку.

Діяльність господарських товариств регулюється наступними основними нормативно-правовими актами:

  • Цивільним кодексом (ст.113-162)

  • Господарським кодексом (ст. 79-92)

  • Законом України «Про господарські товариства»

  • Законом України «О акціонерних товариствах»

Виділяють наступні форми (види) господарських товариств :

  • повне товариство

  • командитне товариство

  • товариство з обмеженою відповідальністю

  • товариство з додатковою відповідальністю

  • акціонерне товариство .

Цивільний кодекс (стаття 118) закріплює таке поняття, як залежні підприємницькі товариства, якими можуть бути товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальність і акціонерне товариства, якщо іншому (головному) господарському товариству належить 20 і більше відсотків статутного капіталу товариства з обмеженою або додатковою відповідальністю (20 і більше відсотків простих акцій акціонерного товариства).

Учасники господарських товариств

Учасником господарського товариства може бути фізична або юридична особа.

Господарське товариство, окрім повного і командитного суспільств, може бути створене однією особою, яка стає його єдиним учасником.

Учасниками повного товариства, повними учасниками командитного товариства можуть бути лише особи, зареєстровані підприємцями.

Учасники господарського товариства мають право в порядку, встановленому засновницьким документом товариства і законом:

1) брати участь в управлінні товариством, окрім випадків, встановлених законом;

2) брати участь в розподілі прибутку товариства і отримувати її частину (дивіденди);

3) вийти в установленому порядку з товариства;

4) здійснити відчуження доль в статутному капіталі товариства, цінних паперів, що засвідчують участь в товаристві, в порядку, встановленому законом;

5) отримувати інформацію про діяльність товариства в порядку, встановленому засновницьким документом.

Цей перелік не є вичерпним.

Учасники господарського товариства зобов'язані:

1) дотримувати засновницькі документи товариства і виконувати вирішення загальних зборів;

  1. виконувати свої зобов'язання перед товариством, зокрема пов'язані з майновою участю, а також вносити внески (оплачувати акції) в розмірі, в порядку і способами, передбаченими засновницьким документом;

  2. не розголошувати комерційну таємницю і конфіденційну інформацію про діяльність товариства.

Перелік обов'язків учасників товариства, що міститься в статті 117 Цивільного кодексу, також не є вичерпним і може бути доповнений засновницькими документами.

Управління діяльністю господарського товариства здійснюють його органи і посадові особи, склад і порядок обрання (призначення) яких визначається залежно від виду товариства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]