Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
19
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Тема 9. Магнітне поле та електромагнітна індукція Заняття 39 Магнітне поле

Мета: розширити уявлення учнів про магнітне поле, магнітну індукцію, розглянути приклади магнітного поля, пояснити магнітні властивості речовини.

1. Магнітне поле.

2. Приклади магнітного поля.

3. Магнітне поле Землі.

4. Магнітні властивості речовини

Магнітне поле

У просторі, що оточує струми, виникає магнітне поле, яке є особливою формою матерії і за допомогою якого здійснюється взаємодія між рухомими електрично зарядженими частинками або тілами. Основні властивості магнітного поля:

а) існує незалежно від нас, від наших знань про нього;

б) породжується електричним струмом (рухомими зарядами);

в) виявляється за дію на електричні струми (рухомі заряди), на магніти і на намагнічені тіла.

Подібно до електричного поля, магнітне поле має силову та енергетичну характеристики. Силовою характеристикою магнітного поля є вектор магнітної індукції .

Модуль магнітної індукції рівний відношенню максимальної сили, з якою магнітне поле діє на рухомий позитивний заряд, до величини цього заряду і швидкості його руху: .

Або: модуль магнітної індукції рівний відношенню максимальної сили, з якою магнітне поле діє на провідник з постійним струмом (сила Ампера), до величини сили струму і довжини провідника: .

Або: модуль магнітної індукції рівний відношенню максимального моменту сил, якими магнітне поле обертає рамку з постійним струмом, до сили струму в рамці і площі, обмеженою рамкою: .

Одиниця вимірювання магнітної індукції в СІ - тесла: .

Напруженість магнітного поля пов'язана з вектором магнітної індукції співвідношенням В= оН , де  - магнітна проникність середовища (таблична безрозмірна величина, що характеризує магнітні властивості середовища , де В – в однорідному середовищі, Во – у вакуумі);

о - магнітна постійна: о = 12,56.10-7 Гн/м.

У системі СІ одиницею напруженості є - напруженість магнітного поля на відстані 1 м від прямолінійного нескінченно довгого провідника, по якому тече струм в 2 А.

Напруженість магнітного поля є векторною величиною . Поле, напруженість якого в різних крапках однакова за величиною і напряму, називають однорідним. Таке поле діє на обидва полюси магнітної стрілки з однаковими і протилежно спрямованими силами, що створюють пару сил. Тому однорідне магнітне поле може викликати тільки обертання магнітної стрілки.

Так само, як і для електричного поля, силові лінії дозволяють зображати графічно магнітне поле і характеризувати величину його напруженості. Силовими лініями магнітного поля називають лінії, в кожній точці яких дотичні спрямовані, так само як і вектор в даній точці. Кількість силових ліній, що проводяться через розташовану перпендикулярно до них площу в 1 см2, повинна дорівнювати або бути пропорційним напруженості магнітного поля в даному місці. Фактично силові ліні магнітного поля співпадають з лініями магнітної індукції.

Якщо силові лінії електричного поля йдуть від заряду (+) до заряду (-), то магнітні силові лінії при будь-якій формі провідників (і магнітів) завжди замкнуті. Поле, силові лінії якого замкнуті, називається вихровим, тобто магнітне поле є вихровим полем, тоді як електричне поле - потенціальне.

Соседние файлы в папке тема 9 Електромагнітна індукція