Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
23
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
4.98 Mб
Скачать

Заняття 6

Рішення задач з кінематики

Мета: розглянути особливості рішення задач, алгоритм рішення та основні теоретичні відомості

  1. Рішення задач кінематики

  2. Алгоритм розв’язання задач

  3. Короткі теоретичні відомості з розділу кінематики

Ключові слова: рішення задач, алгоритм

Теоретичні відомості

При розв'язуванні задач кінематики головне полягає в тому, щоб за заданими параметрами руху (координати, переміщення, швидкість, прискорення тощо) записати рівняння руху. Інколи, якщо відомо рівняння руху, шукають фізичні величини, що його описують.

Основними величинами, що застосовуються для опису рухів у кінематиці, є інтервал часу t, переміщення S, швидкість , прискорення та їх проекції на відповідні координатні осі (для прямолінійнoгo руху достатньо використати одну координатну вісь).

Відповідно, кінематичні рівняння руху у загальній формі записуються таким чином: для рівномірного прямолінійного руху.

Алгоритм розв'язування.

Розв'язування задач кінематики підпорядковується певній послідовності дій так званому алгоритм. Якщо йому слідувати, то можна розв'язати значну кількість задач і виробити відповідну послідовність розумових дій.

Крок 1. За даними умови задачі оберіть систему відліку, в якій буде розглядатися рух тіла. Визначте початкові значення координат, пов'язавши їх з обраним тілом відліку.

Крок 2. Визначте характер руху (рівномірний, рівноприскорений) та вид його траєкторії (прямолінійна, криволінійна).

Крок 3. Зробіть малюнок, який ілюструє фізичні явища, що описані в задачі. Зв'яжіть малюнок з обраною системою координат. Покажіть напрями переміщення, швидкості, прискорення.

Крок 4. Спроектуйте на координатні осі вектори переміщення, швидкості та прискорення і запишіть рівняння (закон) руху тіла в загальному вигляді. У разі необхідності, якщо кількість невідомих більша, ніж кількість рівнянь, складіть додаткові рівняння, що пов'язують кінематичні величини.

Крок 5. Розв'яжіть рівняння. Визначте значення шуканих величин та оцініть їх вірогідність.

Крок 6. Проаналізуйте отриману відповідь. Якщо вона суперечить фізичному змісту задачі, шукайте нові ідеї щодо її розв'язування.

Крок 7. Дослідіть інші можливі шляхи розв'язування даної задачі. Розв'яжіть задачу кількома способами та порівняйте результати. Оцініть, який із розв'язків найраціональніший.

ПРИКЛАДИ РОЗВ'ЯЗУВАННЯ ЗАДАЧ

Приклад 1. Куля, що вилітає зі ствола рушниці, має швидкість 500 . З яким прискоренням і протягом якою часу куля рухається у стволі, якщо його довжина 0,5 м?

Приклад 4. Тіло кинули вертикально вгору з початковою швидкістю . Через 2 с опісля вертикально вгору кинули друге тіло з тією самою швидкістю. Коли і де зустрінуться тіла? Які швидкості вони матимуть?

Головне в розділі кінематики

Вправа 6

Соседние файлы в папке кинематика