Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
YeKOLOGIYa.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
392.19 Кб
Скачать

1.Головны промисловы джерела забруднення довкілля

До головних джерел забруднення навколишнього середовища і споживачам енергоресурсів відносяться автомобільний транспорт та інфраструктура автотранспортного комплексу.

Забруднюючі викиди в атмосферу від автомобілів по обсягом більш ніж на порядок перевершують викиди від залізничних транспортних коштів. Далі йдуть (в порядку убування) повітряний транспорт, морський і внутрішні водний. Невідповідність транспортних засобів екологічним вимогам, що триває збільшення транспортних потоків, незадовільний стан автомобільних доріг-все це призводить до постійного погіршення екологічної обстановки.Так як автотранспорт по порівняння з іншими видами транспорту приносить найбільшої шкоди навколишньому середовищу, мені б хотілося детальніше зупинитися саме на ньому.

2.Вплив стічних вод на стан водних об’єктів та заходи мінімізації впливу

Забруднення: пил, аерозолі, викиди, стоки, теплове забруднення; підвищене водоспоживання.

а) Машинобудування, транспорт: пил, окисли, нафтопродукти, хімічне забруднення, СО, СО2.

б) Хімічна промисловість: аерозолі, хімічне забруднення (органіка і неорганіка), окисли сірки, азоту, нафтопродукти.

в) Харчова промисловість: відходи, консерванти, мікроби, бактерії, віруси.

г) Легка промисловість: пил, аерозолі, полімери, ПАР, органіка.

-Стоки цих підприємств містять тирсу, деревні волокна, тріски, кору, смолу, екстрагують цукор та інші органічні речовини, які поглинають кисень у процесі окиснення, засмічують воду, надають їй неприємного смаку й запаху, змінюють колір, сприяють розвиткові грибкових утворень на дні та берегах.

--Значно забруднюють водні ресурси скидні води гірничодобувних підприємств.

--Небезпечні як забруднювачі також фенольні сполуки, які містяться у стічних водах підприємств лісохімічної, коксохімічної, аніліно-фарбової промисловостей і у водах заводів хімічної обробки сільськогосподарської сировини.

До заходів, що знижують забруднення водного середовища біосфери, належать такі:

створення маловодної або безвідходної технології промислового виробництва із замкненими водозворотними схемами, які включають проміжне очищення або охолодження води й утилізацію відходів;

удосконалення технологічних процесів для зниження обсягів відходів із захороненням у земних надрах зневоднених або концентрованих розчинів забруднювачів;

використання різних методів очищення стічних вод, забруднених промисловими і побутовими відходами;

зниження надмірної хімізації сільськогосподарського виробництва і лісового господарства, головним чином, за рахунок розширення області застосування і збільшення ефективності, біологічних та інших агротехнічних заходів, що забезпечують захист рослин від шкідників, хвороб і бур’янів;

удосконалення конструкцій танкерів, експлуатації річкового і морського флотів, технології морського видобування нафти, реалізація заходів по очищенню акваторій морських і річкових портів від нафтозабруднювачів.

3. Проблеми екологізації транспорту

Узагальнені результати вітчизняних і зарубіжних досліджень в області проблем екологічної безпеки автотранспортного комплексу (АТК). Проаналізовано основні напрямки негативного впливу на навколишнє середовище (ОС) і здоров'я населення об'єктів АТК, в тому числі автотранспортних засобів (АТС) на всіх стадіях їх життєвого циклу, включаючи етап утилізації і регенерації автотранспортних відходів. Обгрунтовано застосування комплексного підходу, заснованого на результатах моделювання процесів забруднення об'єктів ОЗ та процедуру оцінки ризику з метою вибору ефективних природоохоронних і санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на зниження техногенного впливу АТК на міське середовище і здоров'я населення. Особливу увагу приділено організаційно-правових, архітектурно-планувальним, конструкторсько-технічних і експлуатаційних заходів. Запропоновано конкретні організаційні заходи щодо вдосконалення системи поводження з відходами АТС, що враховують напрямки їх технологічної переробки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]