Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

MEV_ekzamen

.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
315.39 Кб
Скачать

1.Сутність та предмет міжнародних економічних відносин.Сутність мев розглядається на 4 рівнях:В СФЕРІ В-ВА,тб відносини,як склалися між суб. Св. Госп-ва у безпосередньому матеріальному в-ві – це спільні підприємства,міжнародна спеціалізація та кооперування в-ва; В СФЕРІ РОЗПОДІЛУ- це відносини які скл-сь між суб св.. госп з приводу розподілу матеріальних,трудових і фін.засобів;В СФЕРІ ОБМІНУ-це відносини,які склались між суб’єктами св..госп. з приводу купівлі-продажу товарів,капіталів,роб.сили і послуг);В СФЕРІ СПОЖИВАННЯ(це відносини які скл-сь між суб’єктами св..госп. з приводу покриття їхніх потреб за рах взаємних постачань чи продукції спільних госп.обєктів)Таким чином предметом вивчення мев – сукупність між нар економічних зв'язків,що формуються під впливом розвитку ПС,економічного устрою,політичної орієнтації країн та інших факторів.

2.Об’єкти та суб’єкти міжнародних економічних відносин.Мев є категорією ек. Науки і ек-ий зміст полягає в поєднанні ек-их відносин,що діють на нац. Та інтернац рівнях.МЕВ проявляються на різних рівнях ек-ки(за суб’єктами діяльності):1)на макрорівні-субєктами мев виступають окремі підприємства і фірми,окремі громадяни,щозовнішні ек-ні операції.2)макрорівень- суб’єкти мев-Держави, що регулюють і безпосередньо здійснюють зовнішну економічну дільність,міжнародні економічні інтеграційні угрупування,ТНК;3)на наднац рівні діють мінародні орг.-ії і наднац.інститути.Отже суб'єкти мев-цеучасники мінародних економічних явищ і процесів,які здатні самостійно та активно діяти з метою реалізації своїх економічних інтересів.Об'єкти мев – товари,послуги,матеріально грошові ресурси,трудові ресурси,які є предметом міжнародного обміну.

3.Поняття середовища міжнародних економічних відносин, його структура і особливості.Серед. мев – система умов,факторів існування МЕзвязків.ПР-геогр:найголовніші умови і фактори,що впливають на розвиток МЕВ,пов'язані з нерівномірністю розташування прир. ресурсів, з наявністю ресурсів чи їх відсутністю у різних країнах.Наявність ресурсів тісно перекликається з різноманітністю кліматичних умов,яка сприяє розвитку МПП,а це відіграє важливу роль в розвитку мев.Умови і фактори при-геогр серед:різниця у величині території країн,що співпрацюють;різниця у чисельності населення; географ. розташування; нерівномірність кліматичних умов;наявність ресурсів, виходу до моря, судноплавних річок. ЕК-не:До нього належать такі фактори:-переважаючі відносини власності в кр;-механізм організації нац.. господарств,тбсукупність форм в яких здійсн-ся конкретне регулювання повсякденного ек-го процесу;-виробничі та зовнішньоек-ні традиції кр;-економічний потенціал кр,причому враховується не тільки наявність ресурсів, а й можливість їх ефективного використання,оптимальність розвиткународногосп-их структур і експорт потенціалів;-ріень розвитку інфраструктури.ПОЛІТИКО-ПРАВОВЕ СЕРЕДОВИЩЕ впливає на мев не так у плані умов і факторів їхнього існування як у плані їхнього розвитку.До важливих політ інтересів відносяться:-володіння найновішою інфо;-найсучасніші технології;-розвиток соц. і культурної сфери;-підняття загального престижу.Соц-культ СЕРЕДРЕ зводиться до факторів,які випливають з поведінки людини.Складовою частиною є розвиток мотивації до праці.Одним з найважливіших факторів у розвитку мев є порозуміння-здатність знайти спільну мову:-знання іноз мов;-розвиток засобів ЗМІ;-морально-етичні норми;-формування нового мислення;-єдиний підхід до соціальної політики.

4.Світове господарство як глобальна система виробництва.СГ являє собою сукупність національних господарств взаємопов'язаних процесом МПП,мев.СГ є результатом і формою існування інтернаціоналізації госп життя.Характерними рисами сучасного СГє;-швидке зростання зовн.ек.зв'язків між кр; -поглиблення МПП;-інтернац-ція госпжиття;-міжнародна конкуренція. Особливістю світового господарства є його цілісність, яка забезпечується механізмом міжнародних відносин. Цілісність склалася завдяки взаємозв'язаним процесам — утворенню нових незалежних держав та інтеграції їх економік, під впливом яких формувалася сучасна політична карта світу. Цю цілісність підтримує діяльність міжнародних організацій та потужних транснаціональних  (ТНК).

5.Етапи розвитку світового господарства. СГ-сук-ть нац.госп. взаємопов'язаних процесом МПП,мев. 1ЕТАП (ост.трет19ст – 1914).Х-ні риси: пошир вивозу К,створення світового ринку К,і вивіз К – у слаборозв кр,за рах вивозу К все більше кр вступали в ринк віднос,високі темпи зрост зовн торгівлі упорядкували напрями гол.товаропотоків-готові вироби у слаборозв.країни,а сировини у країни-метрополії., початок процесу ММРС,заверш процесу створення колоніальноїс-ми,нерівномірність ек.розвитку,посилилась боротьба за ринки збуду,території,що призвело до 1св.в.2ЕТАП(1918-1939)-з,явилась перша Д з сусп. формою вл-сті.в цей період країни світу стають в ек-му плані все більш залежні і вирішити ек-ні пробл власними силами неможливо.Доказ–св..ек-ні кризи 29-33,37-38)3ЕТАП: 1945-60.Риси:виникла світова система соціалізму,поглибилась криза колоніальної системи від якої відокремились Китай, Інд, Пакист,корея; створення великих інтеграл.об,єднань. у1957-спільний ринок(Бельгія,Італ,Гол,Люкс,Фр,Нім)в1949–РЕВ. Заверш процес формування єдиної валютної системи. у 1944 р на бртнв конф створ МВФ Світовй банк.4ЕТАП(60-ті-до кін80-их)повністю розпалась колоніальна с-ма.в кінці цього періду і соц.-тична с-ма.Риси:суттєво посилились світові інтеграційні процеси,утворення 4-ох центрів ек-го суперництва США, Яп,ЕЄ,РЕВ,виникли нові індуст-ні країни(1хв-Пдкор, Сінгап,гонк,Тайв;2хв–Тайл,філіп, індон,мекс,браз, арг)5ЕТАП:поч90х.у цей період орг-лися нові інтеграц об,єднання: 1994-Півн-америк. Риси:розв-к між нар. переміщення факторів в-ва у формах вивозу і ввозу К,роб сили,і тл-ій,зростання на даній основі міжнародних форм в-ва на п-вах розташованих в декількох кр і перш за все в рамках ТНК;ек-на політика кр напрямленя на підтримку міжнародного руху товарів і факторів в-ва;виникнення ек-ки відкр типу в рамках багатьох держав і міжн. об,єднань.

6.Характерні ознаки сучасного етапу розвитку міжнародної економіки.Розвиток мев в сучасних умовах характеризується певними особливостями,які є наслідком розвитку НТР,інтенсифікації між нар. Господарських зв’язків,глобалізації ек-их інтересів на інтернаціональному рівні.До осн. Особливостей:цілісність формування міжнародної економіки,системність МЕ,діалектичність МЕ,суперечливість МЕ(основними центрами МЕ,де розвивається суперечність-США,ЗхЄвропа,Японія),інтегративність МЕ.Дані особливості можна вважати загальними тенденціями розвтку МЕ в сучасних умовах.Фактори розвтку країн:НТР,інтернаціоналізація господарського життя,глобальні проблеми.

7.Особливості розвитку сучасних міжнародних економічних відносин. Розвиток мев в сучасних умовах характеризується певними особливостями,які є наслідком розвитку НТР,інтенсифікації між нар. Господарських зв’язків,глобалізації ек-их інтересів на інтернаціональному рівні.До осн. Особливостей:цілісність формування міжнародної економіки,системність МЕ,діалектичність МЕ,суперечливість МЕ(основними центрами МЕ,де розвивається суперечність-США,ЗхЄвропа,Японія),інтегративність МЕ.Дані особливості можна вважати загальними тенденціями розвтку МЕ в сучасних умовах.Фактори розвтку країн:НТР,інтер-ція господарського життя,глобальні проблеми.

8.Відкритість економіки та показники виміру ступеня відкритості. Під відкритою економікою розуміється таке господарство, напрямок розвитку якого визначається тенденціями, що діють у світовому' господарстві, а зовнішньоекономічні зв'язки посилюються, при цьому зовнішньоторговельний обіг досягає такого рівня, коли він починає стимулювати загальний економічний зріст. Відкрита економіка, тобто національна економіка з високим ступенем включеності в міжнародні економічні відносини, сприяє поглибленню міжнародної спеціалізації й кооперування виробництва; раціональному розподілу ресурсів залежно від ступеня її ефективності; поширенню світового досвіду через систему зовнішньоекономічних відносин; зросту конкуренції на внутрішньому ринку, який стимулюється конкуренцією на світовому ринку.З іншого боку', із зростаючою «відкритістю» економіки пов'язані нові небезпеки макроекономічного характеру, оскільки нац.госп, все більш інтегруючись у світову економіку стають легко вразливими щодо всіляких зовнішніх негараздів. До кількісних індикаторів відкритості можна віднести питому вагу експорту та імпорту у валовому внутрішньому продукті (ВВП). їх комбінація дає уявлення про масштаби зв'язків окремих національних економік зі світовим ринком. До числа більше комплексних показників відкритості звичайно відносять зовнішньоторговельну квоту, яка представляє собою питому вагу зовнішньоторговельного обігу' у ВВП. Україна належить до країн з високою експортною (до 60%) і імпортною (більш 50%) квотами у ввп і цей показник має тенденцію до збільшення.

9.Суть міжнародного поділу праці.МПП-спеціалізація окремих країн в межах СГ на в-ві певної продукції та послуг,що зумовило необхідність обміну на світовому ринку результатами різних видів діяльності(як правило у вигляді товарів).Участь у МПП дає країнам додатковий ек-ий ефект,що дозволяє повінше і з найменшими витратами задовільнити свої потреби.Головне в процесі розвитку МПП є те,що кожен учасник даного процесу шукає і знаходить економічний інтерес(вигоду) від своєї участі у МПП:1)отримання різниці між міжнародною і внутрішьою ціною експортованих товарів і послуг 2)економію внутрішніх витрат на основі відмови від національного в-ва,при використанні більш дешевого імпорту.

10.Сутність міжнародної спеціалізації та кооперації праці.МС і МК є головними складовими МПП.МС – узгоджена між країнами координація ПС на певних ділянках їх економіки – це концентрація в-ва однорідної продукції в межах однієї країни,або невеликої кількості країн,що створилися з метою забезпечення високопродуктивного,еф-го в-ва,зниження собівартості продукції,підвищення її якості. Визначальними моментами розвитку МС є наявність запасів природних ресурсів,кліматичні умови,в-ча база та існуючий рівень технічного розвитку галузі,рівень спеціалізації всередині країни.МК – це заснований на МПП стійкий обмін між країнами,продуктами,що ними виробл-ся з найбільшою економічною ефективністю,або це форма довготривалих раціональних в-чих зв’язків,які встановлюються між спеціалізованими підп.-ми.ФормиМК:1)підрядне(коли замовник видає підряднику замовлення на в-во деталей,частин,вузлів)2)кооперування на основі організації спільного в-ва 3)спільні п-ва 4)угода про поділ в-чих програм на основі договірної спеціалізації,в більшості вони укладаються між конкурентними компаніями з метою розмежування і закріплення за кожним учасником відповідного асортименту кінцевої продукції і недопущення дублювання в-ва).

11.Суть інтернаціоналізації господарського життя. Форми прояву інтернаціоналізації економічного життя.ІГЖ – процес переростання ПС-ми межі нац.гос,взаємопереміщення в-в різних країн,створення стійких зв’язків між національними в-чими структурами як на основі мінових відносин так і шляхом безпосереднього кооперування в-ва.(почалась кінець18-поч19ст,промислова революція.ІПС включає процес інтернаціоналізації кожного елементу даної системи – це засобів в-ва(зас праці і предмети праці),роб сили,науки,інфо,посилення елементів їх інтернаціонального відтворення.Інтернац.процесу відтворення роб сили набула розвинутих форм в межах ЄС,це виражається в утворенні спільного ринку роб сили,тобто вільне переміщеня працівників у межах усього обєднання,проведенні єдиної соц. політики.Інтернаціоналізація засобів в-ва знаходить вияв у створенні спільних підприємств,спільному в-ві різних в-чих об’єктів,обєднанні енергосистем..Інтернац.в-чих відносин здійснюється в процесі органічного поєднання і злиття сил монополії і олігополії країн національних держав та наднаціональних організацій в єдиний механізм та відповідних їм соціальних форм(це власності гігантських монопольних обєднань,державної власності,та наднаціональної власності).І – в-ва – створення спільних підприємств;І обміну – розвиток міжнародних торгівельних відносин; І транспорту – створення міжнародних транспортних систем; І розподілу – розподіл капіталу,міграція роб сили в межах міжнародної ек-ки; І споживання – обєднання зусиль країн партнерів у сфері нац..споживання вироблених ними продуктів; І управління – обєднання зусиль субєктів з метою широкого використання досвіду управління економічними процесами.Першою формою І в-ва є зовнішня торгівля,друга – експорт Капіталу,третя – міжнародні ек-ні зв’язки.

12.Поняття міжнародної торгівлі та її місце в системі міжнародних економічних відносин.МТ – це торгівля,яка передбачає переміщ товарів та послуг за межі держ кордонів,її можна трактувати як віднос країн з метою вивезення та ввезення товарів та послуг,в її осн лежить МПП.Місце МТ в системі МЕВ виз-ся тим,що по-перше,через неї реалізуються результати всіх форм світо господарських зв’язків – вивозу К в-чої кооперації,науково-тх співробітництва;по-друге, розвиток МТ товарами визначає динаміку міжнародного обміну послугами;по-третє,зростання і поглиблення міжрегіональних та міждерж взаємовзвязків виступають важливою передумовою міжнародної економічної інтеграції;по-4,МТ МТ сприяє подальшому поглибленню МПП та інт-ізації госп життя.Показники:товарообіг,товарнаструктура,географ.структура.Географічна структура міжнародної торгівлі — це розподіл торговельних потоків між окремими країнами та їх групами, виділеними за територіальною або організаційною ознаками. Наприклад, Азія, Африка, Європа, Америка — за територіальною ознакою; країни ЄС, країни НАФТА, країни МЕРКОСУР тощо — за організаційною ознакою. Товарна структура міжнародної торгівлі характеризує товарне наповнення експорту та імпорту (сільськогосподарські продукти, продукти видобувної промисловості, промислові товари тощо).

13.Етапи розвитку світового ринку.Встановлення св. Ринку як системи як результату могутнього і стійкого процесу інтернаціоналізації в-ва і обміну пов’язано з промисловими перетвореннями, зрозвиткомрозширеного відтворення на індустріальній основі.1ЕТАП:св. Ринок зародився в 16ст на мануфактурній стадії розвитку капіталізму,його виникнення було пов’язано з торговою і колоніальною експансією Європ.буржуазії,швидким розвитком мореплавства.2ЕТАП;..переходу ведучих капіталістичних країн до великого машинного в-ва,він здійснювався в процесі промисл революції кін18-поч19ст і х-вався настанням нового більш високого етапу розвитку світового ринку.Велика промисловість фактично сформувала св..ринок епохи зрілого капіталізму.В цей же період зросла залежність промисловості національних господарств від зовн.торгівлі.Починаючи з 1825р св..ринок періодично стали супроводжувати ек-ні кризи. 3ЕТАП:..розвитку св..ринку(осттретина19ст-початок20).Х-ся зростанням св..торгівлі.Тільки в кінці 19ст об’єм МТ збільшився приблизно вдвічі.В цей період більше 4/5всього світового експорту промисл.продукції припадало на ВБ,США,ФР,Німеч.Визначальним фактором розвитку св..ринку став вивіз капіталу. 4ЕТАП:(поч. після першої св..війни)На даному етапі світови капіталістичний ринок перстав бути всеохопним,зародився світ соціалізму,який отримав подальний розвиток після 2св.війни.Обєм св..торгівлі скоротився в роки першої світової,в роки великої депресії,другої світової,але потім відновився і отримував значний ріст. 5ЕТАП:новітній етап(поч90х20ст)коли світовий капіталістичний ринок знову став всеохопним. Поглиблення МПП в ум сучасності веде до подальшого розвитку світового товарообороту.

14.Основні характеристики зовнішньої та міжнародної торгівлі.ЗТ-сукупність експ-их і імп-их операцій окремої країни;це торгівля однієї країни з іншими суб’єктами св..госп.ЗТ впливає на розвиток нац..ек-ки і це виявляється в її функціях:1)доповнення елементів нац..в-ва,яких недостатньо для його відтворення 2)трансформаційна проявляється в основному в здатності зовн.факторів в-ва взаємодіят і урізноманітнювати речову структуру ВВП і пристосовувати її до потреб споживання нагромадження і заміщення використаних засобів в-ва.3)ефектоутворююча ф-ція,або здатність зовн факторів впливати на максимізацію нац..доходу при зменшенні суспільно-нормативних? Затрат праці на його в-во,на ріст ПП,зниження енергомісткості і фондомісткості в-ва.МТ – сфера міжнародних товарно-грошових відносин,специфічна форма обміну продуктами праці між продавцями і покупцями різних країн;МТ являє собою сукупність зовн.торгівлі сіх країн світу при цьому зовн.торгівля окремих держав,регіонів,виступає складовими елементами МТ.Зовнішню і міжнародну торгівлю х-ть такі показники: товарообіг,товарна структура, географ. структура.

15.Вплив зовнішньої торгівлі на функціонування національної економіки. ЗТ-сукупність експ-их і імп-их операцій окремої країни;це торгівля однієї країни з іншими суб’єктами св..госп.ЗТ впливає на розвиток нац..ек-ки і це виявляється в її функціях:1)доповнення елементів нац..в-ва,яких недостатньо для його відтворення2)трансформаційна проявляється в основному в здатності зовн.факторів в-ва взаємодіят і урізноманітнювати речову структуру ВВП і пристосовувати її до потреб споживання нагромадження і заміщення використаних засобів в-ва.3)ефектоутворююча ф-ція,або здатність зовн факторів впливати на максимізацію нац..доходу при зменшенні суспільно-нормативних? Затрат праці на його в-во,на ріст ПП,зниження енергомісткості і фондомісткості в-ва.

16.Сучасні тенденції розвитку міжнародної торгівлі. МТ – сфера міжнародних товарно-грошових відносин,специфічна форма обміну продуктами праці між продавцями і покупцями різних країн;МТ являє собою сукупність зовн.торгівлі сіх країн світу при цьому зовн.торгівля окремих держав,регіонів,виступає складовими елементами МТНа сучасному етапі чітко простежуються такі основні тенденції розвитку міжнародної торгівлі:зростання експортних поставок готової продукції зі слаборозвинених країн у високорозвинені, в той час як на початковому етапі розвитку світової торгівлі із аграрних країн вивозили сировину та продовольство, а готову продукцію ввозили з розвинутих держав; зростання питомої ваги машин та обладнання у структурі світового експорту. посилення міждержавного регулювання зовнішньоторгових операцій, зокрема митних тарифів, умов торгівлі окремими видами товарів, антидемпінгових заходів, ліцензування імпорту тощо. Показники:товарообіг,товарна структура,географ.структура. Географічна структура міжнародної торгівлі — це розподіл торговельних потоків між окремими країнами та їх групами, виділеними за територіальною або організаційною ознаками. Наприклад, Азія, Африка, Європа, Америка — за територіальною ознакою; країни ЄС, країни НАФТА, країни МЕРКОСУР тощо — за організаційною ознакою. Товарна структура міжнародної торгівлі характеризує товарне наповнення експорту та імпорту (сільськогосподарські продукти, продукти видобувної промисловості, промислові товари тощо).

17.Платіжний та торговий баланси.Торговий баланс – це співвідношення між сумою цін товарів вивезених якою-небуть країною і сумою цін товарів ввезених нею за цей період.Якщо вартість вивозу даної країни перевищеє вартість ввозу,то торговий баланс активний,і якшо вартість ім. переважає вартість екс то торговий баланс пасивний(негативне сальдо),у випадку співпадання утв-ся нетто баланс.Стан торгового балансу в значній мірі характеризує економічне положення країни.Він є пок-ом ступеня залежності її ек-ки від зовн.ринків,від стану кон’юнкт ринку,від міжнародної конкуренції та політ залежності від інших держав.ПОЗИЦІЇ КРАЇН на св. Ринках товарів і капіталів відображаються у платіжному балансі,який виражає всю суму економічних відносин країни зі всіма іншими.ПБ– співвіднош між сумою всіх грош.надходж,отрим-их даною країною від інших за відповідний період і сумою всіх гр..платежів зроблених нею за той же період.

18.Види зовнішньоторговельних операцій. Зовнішньоторговельна операція – комплекс заходів, які використовують суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності різних країн з метою здійснення і вдосконалення зовнішньої торгівлі. Такими заходами є вивчення ринку конкретного товару або послуги, їх реклама, створення розгалуженої мережі збуту, проведення переговорів, укладення і виконання контрактів. До основних видів зовнішньоторговельних операцій відносяться:•  експортні операції — продаж іноземному контрагентові товару з вивозом його за кордон;•  реекспортні операції — продаж з вивозом за кордон раніше імпортованого і не переробленого товару;•  імпортні   операції   —   придбання   в   іноземного контрагента товару з вивозом його через кордон;•  реімпортні операції — придбання з вивозом через кордон раніше експортованого і не переробленого товару.Для здійснення експортно-імпортних операцій у міжнародній практиці використовують два основних методи:•  прямий експорт або імпорт, які передбачають постачання товарів або послуг самими виробниками безпосередньо  іноземним  споживачам,   або  придбання в них відповідних товарів або послуг;•  непрямий експорт або імпорт, які передбачають продаж або купівлю товарів через торговельних посередників.Операції «спот» здійснюються коли продавці або покупці дійсно мають намір продати або купити реально існуючий товар.Продавці реального товару зобов’язані доставити його на склад біржі у встановлені строки.Фьючерсні угоди(термінові; - на біржах)

19. Види угод на зовнішньому ринку. 1)патентна угода – це міжнародна торгова операція. Завдяки ній покупець отримує від власника патенту право на використання винаходу;2)ліцензійна угода – також міжнародна торгова операція. Тут власник винаходу дає покупцеві право його використання в певних межах;3)«ноу-хау» – передача досвіду і секретів виробництва. Їх використання забезпечує певні переваги у виробництві;4)угода на інжиніринг – це угода на інженерно - консультаційні послуги для реалізації технічного проекту;5)франчайзинг – надання великою фірмою права дрібній фірмі певних прав на використання, право реалізувати свою продукцію тощо.

20. Біржова та аукціонна торгівлі. Міжнародні торги.міжнародні біржі -вперше в європі у 17ст.У 18ст.утворилися товарні біржі в пн.америці,найбільш поширеними вони були в епоху вільної конкуренції.На біржах здійснюється близько 20% торгових операцій з сировиною.Операції на біржах використовують для страхування торгових угод і сировинних запасів від зміни ринкових цін.Бувають публічні та приватні.На товарних біржах укладають 2види угод:на реальний товар(спот),термінові угоди (фьючерсні)На аукціонах прродаються реальні товари з чітко визначеними індивідуальними властивостями.Аукціони - торги спец-ні на збуті відповідних товарів;це комерційні організації,що мають віповідні приміщення,обладнання і кваліф.персонал. Види аукціонів: гласні (покупці відкрито називають ціну), негласні (покупці подають умовні знаки), автоматизовані. міжнародні торги - метод заключення угод при яких покупець обявляє конкурс для продавців на товар із раніше відкритими характеристиками і після отримання відповідних документів порівнюють характеристики товарів і запрошують тих поставщиків в яких товар найбільш задовільняє потребу покупця.

21.Передумови і особливості участі України в СОТ. Світова організація торгівлі (СОТ)— це провідна міжнародна економічна організація; її функціями є встановлення правил міжнародної системи торгівлі і вирішення спірних питань між країнами-членами, що підписані під близько 30-ма угодами організації. Загалом процес приєднання України до СОТ передбачав дві головні складові:1)проведення двосторонніх та багатосторонніх переговорів та підписання угод з доступу до ринків товарів та послуг з країнами-членами Робочої групи СОТ;2)гармонізація законодавства України відповідно до вимог угод СОТ. 16 січня 2008 року Україна і ЄС на переговорах в Лондоні  врегулювали питання експортних мит, знявши останню перешкоду на шляху України до СОТ. 5 лютого 2008 р. на засіданні Генеральної Ради Світової організації торгівлі прийнято рішення про приєднання України до Марракеської угоди про заснування СОТ. Того ж дня Президент України Віктор Ющенко та керівники СОТ підписали угоду про вступ України до організації.Протягом 2005–2006 років було вирішено низку проблемних питань, які уповільнювали переговори між Україною та РГ СОТ.Зокрема, було:1) усунуто податкові пільги, що надавались окремим підприємствам промисловості;2) встановлено однакові ставки акцизного збору на вітчизняні та імпортні транспортні засоби відповідно до принципу національного режиму;3) скасовано дискримінаційний підхід до іноземних компаній щодо використання податкових векселів при розрахунках з бюджетом;4) скасовано режим ліцензування і квотування експорту деяких видів продукції;5) скасовано додатковий збір при імпорті нафтопродуктів.За чотирнадцять років переговорів було завершено двосторонні переговори про доступ до ринків товарів та послуг з 52 країнами-членами СОТ, прийнято більше 50 законів необхідних для адаптації українського законодавства до вимог Світової організації торгівлі.

22. Світові ціни та фактори, що впливають на них. У разі ринкової економіки ціноутворення у зовнішній торгівлі, як і на ринку, здійснюється під впливом конкретної ринкової ситуації. У принциповому плані саме поняття ціни подібно й у характеристики внутрішнього ринку, й у характеристики зовнішнього.Ціна, зокрема у торгівлі, - це грошова сума, яку воліє одержати продавець, пропонуючи товар чи послугу, і яку готовий сплатити даний товар чи послугу покупець. Загальноекономычнытобто. діючі незалежно від виду продукції і на конкретних умов її виробництва та реалізації. До них належать: - економічний цикл;- стан сукупного попиту й пропозиції;- інфляція.Конкретно економічні, тобто. зумовлені рисами згаданої продукції, умовами її виробництва та реалізації. До них належать:витрати; прибуток; податки та збори; пропонування й попит цей товар чи послугу з урахуванням взаємозамінності; споживчі властивості: якість, надійність, зовнішній вигляд, престижність.Специфічні, тобто. які лише щодо деяких видів товарів та послуг: сезонність; експлуатаційних витрат; комплектність; гарантії, і умови сервісу.Спеціальні, тобто. пов'язані з дією особливих механізмів і основи економічних інструментів: регулювання;валютний курс.>Позаекономычні, політичні, військові.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]