Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
статутний_кап.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
180.22 Кб
Скачать

ЗМІСТ

Вступ

  1. Характеристика статутного капіталу як складової частини власного капіталу:

    1. Мета та порядок формування статутного капіталу

    2. Особливості формування статутного капіталу підприємств різних організаційно-правових форм

  2. Зменшення статутного капіталу:

    1. Цілі та методи зменшення статутного капіталу

    2. Принципи та порядок зменшення статутного капіталу

  3. Аналіз економічної доцільності діяльності підприємств сфери послуг в сучасних ринкових умовах

Висновок

Список використаної літератури

Додатки

ВСТУП

Темою курсової роботи є розгляд актуального питання, такого як зменшення статутного капіталу. Актуальність даного питання визначається тим, що в період бурхливого розвитку ринкових відносин в Україні, створенні різноманітних нових підприємств, необхідні ґрунтовні знання основ фінансової діяльності суб’єктів підприємницької діяльності задля орієнтування в економічних процесах та забезпечення ефективної діяльності власного підприємства.

Відомо, що основним елементом власного капіталу є статутний капітал – це один із основних показників, що характеризує розміри і фінансовий стан підприємства, - це сума коштів, внесених в майно підприємства власниками. Величина статутного капіталу визначається за домовленістю між засновниками, фіксується в установчих документах як сукупність внесків засновників підприємства та реєструється у відповідних органах.

Власний капітал є основою для початку, а також продовження господарської діяльності підприємства і виконує певні функції ( див. додаток).

Розмір статутного капіталу розглядається як база при розрахунках багатьох економічних коефіцієнтів, які характеризують фінансовий стан підприємства, в першу чергу, - автономність бізнесу.

Зменшення статутного капіталу – одна із форм зміни розміру статутного капіталу. Вона може викликатися різноманітними факторами, якими саме буде розглянуто в розділі 2 цієї роботи.

У цій роботі розглядаються також такі питання як формування статутного капіталу, зокрема у підприємствах різних організаційно – правових формах, а також наслідки зменшення статутного капіталу.

У практичній частині буде розглянуте питання, чи економічно вигідно в Україні створювати перукарні.

  1. Характеристика статутного капіталу як складової частини власного капіталу

    1. Мета та порядок формування статутного капіталу

Статутний капітал – основа власного капіталу, оскільки без нього неможлива реєстрація підприємства як суб’єкта господарських відносин. Тому перш ніж перейти до розгляду питання статутного капіталу, дамо визначення що таке власний капітал.

Власний капітал - це власні джерела підприємства, які без визначення строку повернення внесені засновниками або залишені ними на підприємстві з уже оподатковуваного прибутку. Складові частини власного капіталу відбивають суму, яку власники передали в розпорядження підприємства як внески чи залишили у формі нерозподіленого прибутку, або сума, що її підприємство одержало у своє розпорядження ззовні без повернення.

Показник - власний капітал - один із найістотніших і найважливіших для підприємства показників, оскільки відбиває такі характеристики:

  1. забезпеченість коштами для функціонування підприємства

  2. кредитоспроможність підприємства

  3. його платоспроможність

Перейдемо безпосередньо до статутного капіталу.

Статутний капітал – це сума грошових вкладів, що їх власник надає в повне господарське відання (володіння, користування, розпорядження) підприємству, яке він створює, або вартість відповідного майна.

Статутний капітал підприємства ( господарського товариства) створюється за рахунок внесків ( вкладів) засновника або учасників та засновників. Вкладами можуть бути гроші, будинки, споруди, обладнання та інші матеріальні цінності, цінні папери, права володіння землею, водою та іншими природними ресурсами, а також інші майнові права (на інтелектуальну власність). Вклад, оцінений у гривнях, становить частку засновника у статутному капіталі.

АТ має статутний капітал, поділений на певну кількість акцій різної номінальної вартості.

Учасники та засновники ТЗОВ відповідають по боргах підприємства в межах їх вкладу (частки) в статутному капіталі, акціонери – у межах належних їм акцій.

Статутний капітал довірчого товариства має бути не меншим за встановлений ліміт і формуватися виключно за рахунок коштів та цінних паперів учасників. Засновники довірчого товариства відповідають за його зобов’язаннями своїми внесками до статутного капіталу, а в разі недостатності цих сум – додатково належним їм майном.

Статутний капітал товариства покупців складається із внесків членів товариства.

Статутний капітал комерційного банку формується за рахунок коштів акціонерів або пайових внесків засновників (учасників ) банку.

Статутний капітал банків забезпечує виконання ними зобов’язань. Проте, оскільки комерційні банки створюються як господарські товариства, вони відповідають за своїми зобов’язаннями не лише статутним капіталом, а й усім майном, що їм належить.

Порядок створення статутного капіталу банків визначено Законом України “Про банки і банківську діяльність”. Різні обмеження щодо частки засновників не впливають на побудову бухгалтерського обліку статутного капіталу будь-якого господарюючого формування – виробничого, комерційного та банківського.

Бухгалтерський облік статутного капіталу починається з дня реєстрації підприємства (тобто статуту) в державному реєстрі та припиняється днем вибуття підприємства з державного реєстру внаслідок припинення діяльності, банкрутства, припинення строку дії тощо.

Облік статутного капіталу здійснюється, як правило, на підставі статуту підприємства, установчого договору, наказів, довідок та розрахунків бухгалтерії тощо.

Для обліку статутного капіталу використовується три основні рахунки:

40 “Статутний капітал ”

46 “Неоплачений капітал”

45 “Вилучений капітал”

Всі операції, пов’язані з формуванням, змінами, ліквідаціями статутного капіталу, відображається на рахунку 40 “Статутний капітал ”. сальдо цього рахунку повинно відповідати розміру статутного капіталу. Зміни статутного капіталу проводяться у встановленому чинним законодавством порядку і тільки після внесення відповідних змін в установчі документи.

Формування і зміни статутного капіталу товариства в бухгалтерському обліку відображається наступними записами ( див. таб. 1.1.1)

ТАБЛИЦЯ 1.1.1