Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
аналіз реалізації ПП Добрий хліб.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
386.05 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Хмельницький економічний університет

кафедра: ”Обліку і аудиту”

Курсова робота

з дисципліни:”Економічний аналіз”

на тему: « Аналіз ефективності реалізації продукції » на прикладі підприємства ПП « Добрий хліб »

Дата подачі Виконав студент:

”____” ”­­­­­­­­­­­­­­___________” 2008р. Групи Ф – 3.4

Реєстраційний номер №______ Шелест Ю. Ю.

Дата захисту

”____” ”___________”2008р. Перевірив:

Оцінка ”____________” Драло А. М.

Члени комісії

____________ ___________

____________ ___________

____________ ___________

Хмельницький – 2008

Зміст

Вступ.........................................................................................................................3

Розділ 1. Аналіз реалізації продукції в сучасних умовах ринкових перетворень

    1. Зміст і завдання аналізу та показники,що характеризують обсяг виробничої програми........................................................................................5

    2. Організаційно-економічна характеристика діяльності ПП ”Добрий хліб”

.............................................................................................................................8

Розділ 2. Аналіз ефективності реалізації продукції на ПП ”Добрий хліб ”

2.1 Аналіз відвантаження і реалізації продукції.................................................17

2.2 Аналіз ритмічності виробництва, та якості виготовленої продукції..........20

2.3 Аналіз обсягу, структури та асортименту продукції...................................28

2.4 Аналіз фондовіддачі та фондомісткості........................................................38

Розділ 3. Шляхи і резерви покращення реалізації продукції на ПП ”Добрий хліб”........................................................................................................................45

Висновки................................................................................................................48

Список використаної літератури..........................................................................52

Додатки...................................................................................................................54

Вступ

Актуальність цієї теми полягає в низці запитань: яку продукцію (роботи, послуги) необхідно випускати(виконувати, надавати) і в якому обсязі, щоб одержати максимальний прибуток, наскільки ця продукція (роботи, послуги) будуть конкурентоспроможними на ринку за своєю якістю і собівартістю, який товар (роботи, послуги) вигідніше реалізувати на внутрішньому чи зовнішньому ринку, як поєднати різноманітні організаційні форми господарювання.

Перехід до ринку зумовив появу підприємців,між якими точиться конкурентна боротьба за отримання прибутку. Отримати його можна лише за умови найбільш ефективного використання ресурсів,втілення оригінальних ідей у бізнесі,економічного ризику.

Кожне підприємство повинно чітко орієнтуватись у складному лабіринті ринкових відносин ,правильно оцінювати виробничий, науково-технічний, економічний потенціал, стратегію подальшого розвитку.

Виникає гостра необхідність конкретного і глибокого вивчення потреб внутрішнього і зовнішнього ринків, ринкових ситуацій, вимог споживачів щодо асортименту та якості продукції, пріоритетних напрямків експорту та імпорту, інвестиційної політики, ефективності зв’язків з підприємствами-партнерами щодо питань виробництва, постачання, збуту.

Усе вище подано спонукає постійно вивчати всі сфери господарської та фінансової діяльності підприємства, комплексно оцінювати взаємозв’язки і взаємозалежність явищ і процесів, виявляти недоліки та відшукати резерви підвищення ефективності підприємницької діяльності. Важливу роль при цьому відіграє аналіз-це метод дослідження, який полягає в уявному розчленуванні цілого на складові і виділенні окремих сторін, властивостей, зв’язків.

Метою є забезпечення стійкого насичення ринку конкурентоспроможною продукцією та одержання в результаті її реалізації високого прибутку.

Об’єктом аналізу реалізації продукції в умовах ринкових відносин є не просто виробничий процес, а одержання замовлень на продукцію, роботи, послуги, виконання цих замовлень за обсягом, номенклатурою, асортиментом, якістю, термінами поставки, а також оплата виконаних замовлень, тобто обсяг реалізації продукції.

Предметом курсової роботи є дослідницький характер

Завданням аналізу реалізації продукції є :

- оцінка виконання завдань з реалізації за обсягом, асортиментом, строками, якістю продукції;

- встановлення динаміки обсягу реалізації продукції;

- визначення впливу факторів на відхилення за обсягом реалізації;

- оцінка наслідків виконання завдань з реалізації продукції.

Інформаційною базою є дані оперативного та статистичного обліку, відділу збуту, маркетингу, працівники якого повинні організувати контроль за виконанням договірних зобов’язань у розмірі окремих договорів, видів продукції, строків поставки. Окрім того, використовуються дані про сплачені підприємством штрафи, пені та настройки, які надають інформацію про невиконання або порушення договорів поставок.

Під методом розуміють шляхи, способи пізнання дійсності, дослідження процесів, явищ у природі та суспільстві. Отже, методологією дослідження є системне, комплексне вивчення, оцінка та узагальнення впливу факторів на економічний розвиток підприємства шляхом опрацювання спеціальними прийомами відповідної інформації для підвищення ефективності виробництва.

Розділ 1. Аналіз реалізації продукції в сучасних умовах ринкових перетворень

    1. Зміст і завдання аналізу та показники, що характеризують обсяг виробничої програми.

Відповідно до статті 20 Закону України ’’Про підприємства в Україні’’,

підприємство самостійно планує свою діяльність і визначає перспективи розвитку, виходячи з попиту на вироблювану продукцію, роботи, послуги та з необхідності забезпечення виробничого та соціального розвитку підприємства, підвищення доходів. [ 8 ; C.104 ]

Головне завдання промислового підприємства-найбільш повне забезпечення споживчого попиту високоякісною продукцією. Темпи зростання обсягу виробництва продукції, підвищення її якості безпосередньо впливають на рівень витрат, прибутку та рентабельності підприємства.

Основу планів становлять державні замовлення та договори, укладені із споживачами(покупцями) продукції, робіт, послуг і постачальниками матеріально-технічних ресурсів.

Саме тому аналіз діяльності підприємства розпочинають з визначення показників виробничої програми ”табл. 1.1”(плану виробництва і реалізації продукції).

Його основні завдання:

- оцінка виконання плану і динаміки виробництва та реалізації продукції;

- визначення впливу чинників на зміну величини цих показників;

- виявлення внутрішньогосподарських резервів збільшення випуску та реалізації продукції;

- розробка заходів щодо освоєння виявлених резервів.

Виробнича програма - це система адресних завдань з виробництва й доставки продукції споживачам у розгорнутій номенклатурі, асортименті, відповідної якості та в установлені терміни згідно з договорами поставки.

Для аналізу виробництва і реалізації продукції використовують:

- бізнес-план підприємства;

- державне замовлення, господарські договори;

- звіти про виконання планів з виробництва продукції цехами, дільницями, бригадами;

- матеріали спостережень, обстежень, соціологічних досліджень;

- дані оперативного, бухгалтерського та статистичного обліку.

Обсяг виробництва промислової продукції може бути виражений у натуральних, умовно-натуральних, вартісних вимірах. Узагальнюючі показники обсягу виробництва продукції отримують за допомогою вартісної оцінки – в оптових цінах. Основними показниками обсягу виробництва є товарна і валова продукція. Валова продукція-це вартість всієї виробленої продукції та виконаних робіт, враховуючи незавершене виробництво. Виражається в порівняних цінах. [8 ; C.105 ]

Товарна продукція відрізняється від валової тим, що до її складу не відносять залишки незавершеного виробництва та внутрішньогосподарський обіг. Вона визначається в оптових цінах, діючи у звітному році. За своїм складом на багатьох підприємствах валова продукція співпадає з товарною, якщо немає внутрішньогосподарського обігу та незавершеного виробництва.

Важливе значення для оцінки виконання виробничої програми мають і натуральні показники обсягів виробництва(штуки, метри, тонни і т. ін.).Їх використовують при аналізі обсягів виробництва за окремими видами однорідної продукції.[ 8 ; C.105 ]

Умовно – натуральні показники, як і вартісні, застосовуються для узагальненої характеристики обсягів виробництва продукції. Наприклад,

на консервних заводах використовується такий показник,як тисячі умовних банок, на ремонтних підприємствах-кількість умовних ремонтів.

Реалізованою вважається продукція, за яку надійшли кошти від покупця за рахунок підприємця - виробника . В умовах проведення передоплати продукція вважається реалізованою в міру її відвантаження покупцям, а при бартерному обміні –при надходженні товарів обміну на відповідну вартість відпущеної продукції, на яку належним чином оформлено документи.

Оцінка виконання планових завдань з реалізації, вивчення динаміки обсягу реалізації продукції проводиться за показником виторгу від реалізації продукції.

Слід мати на увазі, що план реалізації не повинен перевищувати суму запланованого випуску товарної продукції і залишків нереалізованої продукції на початок планового періоду, оскільки такий план нереальний. Він не повинен також дорівнювати цій сумі, оскільки для забезпечення неперервності та ритмічності реалізації товарної продукції підприємство повинно мати перехідні запаси готової продукції. Тому при плануванні обсягу реалізації продукції обов’язково повинні передбачатись залишки нереалізованої продукції на кінець планового періоду. [8 ; C.105 ]

Підприємства здійснюють реалізацію продукції , як правило, відповідно до укладених договорів поставок. Якщо план з договорів поставок не виконується, то це негативно впливає на обсяг виторгу, який зменшується на суму недопоставленої продукції, собівартість, прибуток і фінансовий стан.

Окрім того, можливий і спад виробництва продукції, оскільки в умовах конкуренції підприємство може втратити ринки збуту. Недопоставлення продукції підприємством – виробником негативно впливає на діяльність підприємств – суміжників, торговельних, транспортних організацій.

Саме тому оцінка виконання договірних зобов’язань із поставок продукції є важливим об’єктом аналізу діяльності підприємств.