Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив.пр.doc
Скачиваний:
148
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.07 Mб
Скачать

1.Право приватне і публічне. Зміст і основні особливості приватноправового регулювання.

Поділ на галузі започатковано ще римськими юристами.

Характерними ознаками приватного права є:

  • Визнання пріоритетів інтересів окремої особи, встановлення правовідносин між приватними особами, жодна з яких не виступає від імені державних органів.

  • Юридична рівність учасників цивільних правовідносин.

  • Ініціативність сторін при встановленні цивільних правовідносин.

  • Вільний розсуд при виборі правил поведінки прямо незаборонених законом.

При характеристиці публічного права недостатньо лише вказувати на те, що воно стосується інтересів держави в цілому. Слід також врахувати, що публічні правовідносини складаються між особами котрі,перебувають у відносинах підпорядкування або хоча б одна з них є представником держави.

Однією з характерних ознак публічного права є імперативний метод регулювання відповідних правовідносин. Властиві:

  • Жорстка окресленість меж можливої поведінки суб'єктів.

  • Застосування зобов'язання.

  • Застосування заборони певних дій з метою формування поведінки фізичних чи юридичних осіб.

  • Використання державного примусу для забезпечення належної поведінки.

Приватне право – сукупність правил і норм, що стосуються визначення статусу і захисту інтересів окремих осіб, які не є фігурантами держави, не перебувають у відносинах влади-підпорядкування одне до одного, рівноправно і вільно встановлюють свої права та обов'язки, які виникають з її ініціативи.

Публічне право – сукупність правових норм, що складають особливу функціональну систему, яка з метою врегулювання і захисту суспільних інтересів та розпоряджень імперативного характеру регламентує відносини за участю держави,а також між суб'єктами, які перебувають у відносинах влади – підпорядкування один щодо одного.

2.Поняття та предмет цивільного права як галузі права.

Поняття цивільного права як галузі права-сукупність правових норм, що становлять основний зміст приватного права та регулюють особисті немайнові та майнові відносини, які засновані на юридичній рівності, вільному волевиявленню, майновій самостійності їх учасників,з метою задоволення власних матеріальних та духовних потреб та інтересів.

Предмет особисті:

  • Немайнові-їх об'єктами є нематеріальні блага, позбавлені матеріального змісту. Не можуть бути предметом товарообігу.

  • Майнові відносини – виникають на засадах майнової відокремленості їх учасників,які у своєму інтересі володіють і користуються цим майном, несуть тягар його утримання, розпоряджаються ним, несуть відповідальність за порушення зобов'язань або при вчиненні деліктів. Носять товарно-грошовий характер, що зумовлює товарообіг.

3.Метод цивільного права як галузі права.

Метод-сукупність правових способів та засобів впливу на майнові та особисті немайнові відносини, які отримали відображення в цивільно-правових нормах.

Види:

  • диспозитивний (юридична рівність сторін, ініціатива сторін при встановленні правовідносин, можливість вибору варіанта поведінки, що не суперечить цивільному законодавству і моралі суспільства).

  • імперативний (виникає у зобов’язаннях внаслідок заподіяння шкоди).