Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

MODUL_-_4_tsivilne

.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
114.69 Кб
Скачать

МОДУЛЬ №4

В

В ЦКУ прийнят. Така теорія «джерел. Підвищ. небезп» - теорія діяльності

Відпов. до ЗУ ризиком є: ступінь імовірності певної негативної події, яка може відбутися в певний час або за певних обставин на терит. об'єкта підвищ. небезпеки і/або за його межами

Д

Джерелом підвищен. небезпеки є д-ть, пов'язана з використан., зберіг. або утриман. ТЗ, механізмів та обладнання, використ., зберіганням хім.., радіо актив., вибухо- і вогненебезпечних та ін.. реч., утриманням диких звірів, служб. собак та собак бійцівських порід тощо, що створює підвищену небезпеку для ос, яка цю д-сть здійснює, та ін.. ос.

З

За результ. конк. заснов. конк. зобовяз.: видати винагор.(премія).

За якої умови суд може дозвол. Відшкод. Шкоду завдану недієзд. Ос., опікун якої помер або у нього відсутнє майно…а само ос. Має майно - суд може постановити рішень. про відшкод. шкоди, завданої каліцтвом, ін.. ушкодженн. здоров'я або смертю потерпілого, частково або в повному обсязі за рахунок майна цієї недієздатної ос.

Засновн. конкур. слід вваж.: фіз. або юр. ос.

Зміна умов конк. до поч.. конк. є підст.: 1. Засновник конкурсу має право змінити його умови до початку конкурсу. Зміна умов конкурсу після його початку не допускається. Про зміну умов конкурсу має бути оголошено в тому ж порядку, в якому було оголошено конкурс. 2. Якщо у зв'язку зі зміною умов конкурсу участь у ньому для особи втратила інтерес або стала неможливою, ця особа має право на відшкодування засновником витрат, які були понесені нею для підготовки до участі в конкурсі

Зміна умов конк. на каналі СТБ до його поч.. : Про зміну умов конк. має бути оголош. в тому ж порядку, в якому було оголош. конкурс.

Зобовяз. у звіз. з публ. обіц. винаг. не припин. у разі: припин. у разі: 1) закінч. строку для передан. результ.; 2) передання результ. особою, яка першою викон. завд.

К

Коли ос. яка вчин. дії в майн. інтер. ін. ос. без її доруч. зобовяз. повідом. її про свої дії: при першій нагоді

Кому не відшкод. моральна шкода, завд. смерт. фіз..ос.: відшкод. 1) дитині - до досягнення нею вісімнадцяти років (учню, студенту 2) чоловікові, дружині, батькам (усиновлювачам), які досягли пенсійного віку, встановленого законом; 3) інвалідам 4) одному з батьків (усиновлювачів) або другому з подружжя чи іншому членові сім'ї незалежно від віку і працездатності, якщо вони не працюють і здійснюють догляд за: дітьми, братами, сестрами, внуками померлого5) іншим непрацездатним особам, які були на утриманні потерпілого Майнова шкода, завдана майну фіз. Ос. внаслідок злочину, - ос., яка вчинила злочин, відшкодовується держ., якщо не встановлено ос, яка вчинила злочин, або якщо вона є неплатоспроможною.

М

Малолітні ос. : віком до 14 років, не відпов. за завд. шкоду, за них відпов. Батьки, опікуни, навч. заклад, заклад ох.здор., ін. заклади, що здійсн. нагляд за нею, заклад, що зд. функт.опікуна

Моральна шкода завдана фіз.. або юр. Ос. Неправомірн. Рішень., діями чи без-тю, відшкод. незалежно від вини ОДВ, о-ну влади АРК, ОМС: 1) якщо шкоди завдано каліцтвом, ін.. ушкоджен. здоров'я або смертю фіз.. ос. внаслідок дії джерела підвищеної небезпеки;2) якщо шкоди завдано фіз.. ос. внаслідок її незаконного засудження, незаконного притягн. до кр. Відповідал., не закон. Застосув. як запобіжного заходу тримання під вартою або підписки про невиїзд, незаконного затримання, незаконного накладення адмін. стягнення у вигляді арешту або виправних робіт;3) в ін. випадках, встановлених законом.

Моральна шкода, завд. каліц. : може бути відшкод. одноразово або шляхом здійсн. щомісячних платежів.

Моральна шкода, завдана смертю фіз.. ос, відшкодовується її чол.. (дружині), батькам (усиновлювачам), дітям (усиновленим), а також ос., які проживали з нею однією сім'єю.

Н

На осіб, які заподіяли моральну шкоду спільно… покладається солідарна відповідал. по її відшкодуванню.

На якій прав. підс. у заснов. конк. виник. пр. власн. на річ, що подана на конк. : якщо річ не була подарована засновникові конкурсу або куплена ним, за набув. давністю.

Набувач забов. повернути потерпілому безпідставно набуте м-но в натурі: а у разі не можливості, відшкодув. його вартість, яка визнач. на момент розгляду судом справи про повернен. м-на.

Недієздатні ос.: не несуть відпов. за завд шкоду, за них відпов. опікуни і заклади, що здійсн. нагляд

Неповно літ. ос.: віком від 14 до 18 років самос. несуть відпов.на аг.підставах.

О

Об’єктом підвищеної небезпеки є: об'єкт, на якому використ. ,виготов., перероб., зберіг. або транспорт. одна або кілька небезп. речовин чи категорій речовин у кількості, що дорівнює або перевищує нормат. встанов. порогові маси, а також інші об'єкти як такі, що відпов. до з-ну є реальною загрозою виник. Н/С техноген. та природ. х-ру.

Обіц. винагор. не є публ. якщо вона сповіщ.: є публічною, якщо вона сповіщена у засобах масової інформації або іншим чином невизначеному колу осіб.

Обмежено дієзд. ос.: відпов. сам ост. за завд. нею шкоду

Основ. підст. відшкод. факт. понес. витрат ос., яка вчин. дії в майн. інтер. ін. ос. без її доруч. є те, що: вони були виправдані обставин., за яких були вчин. дії

Особа, яка застрахувала свою цив. відповідальність, у разі недостатності страхової виплати (страхового відшкодування) для повного відшкодування завданої нею шкоди зобов'язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою (страховим відшкодуванням).

П

Правом зворот. Вимоги не наділені - батьки малоліт, неповноліт, недієздат.

Переможц. конк. є ос. що: досяг. найкращого результату

Пит., про відшкод. Морал. Шкоди за заявою гром….виріш. судом відповідно до чинного законодавства в ухвалі, що приймається згідно з частиною першою статті 12. Ступінь втрати непрацездатності особою, якій заподіяно шкоду встановлює – МСЕК

Підприємн. Тов.., кооперативи відшкодовують шкоду, завдану їхнім учасником - під час здійснен. ним підприємн. або ін.. д-ті від ім.. тов.. чи кооперативу.

Позов про відшкодування моральної шкоди має право подати фіз.. чи юр. ос, п-ва якої були порушені.

Право на відшкодув. реальн. витрат, які ос. понесла на підгот. до викон. завд. виник. в ос. у випад.: якщо ос., яка публ. обіцяла винаг. публічно оголос. про припин. завд.або зміни умов, коли участь у ньому для особи втратила інтерес або стала неможливою.

Право на відшкодування шкоди, завданої незаконними діями о-в дізнан, досуд. слідства, прокуратури або суду, виникає у випадках, передбачених - законом.

Приклад спец. Деліктумається на увазі спец. делікт: заподіяння шкоди через види товарів, робіт, послуг

Принц. генер. делікту поляг. в тому, що: завдання шкоди однією особою іншій є підставою виникнення обов'язку відшкодувати завдану шкоду.

Р

Розмір відшкодув. моральної шкоди суд визначає залежно від х-ру та обсягу страждань (фіз, душев, псих. тощо), яких зазнав позивач, х-ру немайнових втрат (їх тривалості, можливості відновлення тощо) та з урахуванням інших обставин.; від х-ру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, що мають істотне значення.

С

Скільки приз. місць передб. конк.: визначаються в умовах конкурсу.

Сума премії за рез. конк.: визначаються в умовах конкурсу

У

У випадку заподіян. громад. ш-ди орг. дізнання….відшкодуван. підлягають: заробіток та інші грошові доходи, які він втратив внаслідок незаконних дій;майно (в тому числі гроші, грошові вклади і відсотки по них, цінні папери та відсотки по них, частка у статутному фонді господарського товариства, учасником якого був громадянин, та прибуток, який він не отримав відповідно до цієї частки, інші цінності), конфісковане або звернене в доход держави судом, вилучене, а також майно, на яке накладено арешт; штрафи, стягнуті на виконання вироку суду, судові витрати; суми, сплачені громадянином у зв'язку з поданням йому юридичної допомоги;моральна шкода.

У разі викон. завд., що стос. разової дії і передан. його результ. особа, яка публ. обіцяла винагор., зобов'яз. виплат. винагор особі, яка викон. завд. першою. Якщо таке завд. було викон. кількома ос. одночасно, винаг. розпад. між ними порівну.

У разі відсутності у неповнолітньої ос, яка набула повної цив. дієздатності, майна, достатнього для відшкод. завданої нею шкоди, ця - шкода відшкод. в частці, якої не вистачає, або в повному обсязі її батьк. (усиновлювач.) або піклувальник., якщо вони дали згоду на набуття нею повної цивільної дієздатності і не доведуть, що шкоди було завдано не з їхньої вини. Обов'язок цих ос. Відшкод. шкоду припин. з досягненням ос., яка завдала шкоди, повноліття.

У разі ліквідації юр. ос. платежі, належні потерпілому в якості відшкодуван. ш-ди, що завдана каліцтвом: мають бути капіталізовані, а за їх відсутності їх капіталіз. поклад. на ліквід. комісію.

У разі неусунення загрози життю, здор., майну фіз. ос. або майну юр. ос. заінтерес. осо. має право вимаг.:1) вжиття не відклад. заходів щодо усун. загрози; 2) відшкод. завд. шкоди; 3) заборони діяльн., яка створює загрозу.

У разі прийняття закону, що припин. право власності на певне майно, шкода, завдана власникові такого майна - відшкодовується держ. у повному обсязі

У разі смерті громад., якому завдано шкоду не закон. Діями о-ну дізнань…. право на відшкодування шкоди мають непрацездатні ос., які були на його утриманні або мали на день його смерті право на одержання від нього утримання, а також дитина потерпілого, народжена після його смерті. Переход. До спадкоємців

У разі смерті потерп. п-вом на відшкд. ш-ди не наділені: наділені: дитина до 18 р., чол.., дружина, батьки, що досягли пенс. віку, інваліди, одному з батьків або д-му з подружжя, якщо вони не прац. і здійс. догляд за дітьми, брат., сестрами, внуками померлого; ін.. непрацездат. ос, які були на утриман. померлого.

У сповіщ. публ. обіц. винагор. без оголош. конк. не обовяз. мають бути визнач.: мають бути визначені завдання, строк та місце його виконання, форма та розмір винагороди.

Умови закрит. конк. встан.: заснов. конк. повідомляє про його умови персон. кожному, хто виявив бажан. брати уч. у ньому.

Х

Хто відшкод. Шкоду, завдану діду Семену, який кидав курей під машини - ніхто

Хто є суб. відшкод. шкоди завданої у стані крайн. необхідності –ос., яка її завдала.  Ос, яка відшкодувала шкоду, має право пред'явити зворотну вимогу до ос, в інтерес. якої вона діяла. або вони відшкод. шкоду частково

Хто за заг. прав. може бути учасн. конк.: громадяни (індивідуально чи колективно), організації.

Хто нестиме відпов. За шкоду … 15-річн. Галиною за розбиту фару у «Берізці» - Галина, якщо не достатньо коштів, то берізка.

Хто нестиме відпов. За шкоду … 4-класником Петриком за розбиту фару у «Берізці» - санаторій

Ч

Чи зобовяз. заснов. конк. поверн. учаснику річ подану на конк.: так

Чи існують випадки, коли не підлягає поверненню безпідставно набуте м-но: 1. зароб. плата та платежі, стипендії, відшкод. ш-ди завд. каліцтвом, ін.. ушкодж. здоровям або смертю, аліменти, ін.. грошові суми, надані фіз.. ос. як засіб існування, якщо їх виплату проведено добровіл.; 2. ін.. м-но, якщо це встанов. з-ном. При відсут. рахункових помилок, недобросов. з боку набувача.

Чи має п-во страховик відмов. у виплаті страх. відшкод. у випадку обов. страхуван. відповід. власн. собак…. Ма є п-во: навмисних дій страхувальника або особи, на користь якої укладено д-р страхування, спрямованих на настання страхового випадку.; вчинення страхувальником умисного злочину, що призвів до страхового випадку; подання страхувальником свідомо неправдивих відомостей про об'єкт страхування або про факт настання страхового випадку; несвоєчасного повідомлення страхувальником про настання страхового випадку без поважних на це причин; коли страховий випадок настав через невідповідність засобів захисту собаки чи недотримання правил його безпеки; коли страховий випадок був спровокований протиправними діями третьої особи; пошкодження або знищення антикварних речей, виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного та напівдорогоцінного каміння, предметів релігійного культу, колекцій картин, рукописів, грошових знаків, цінних паперів, документів, що підтверджують право на інтелектуальну власність, внаслідок агресивної та/або непередбачуваної дії собаки; заподіяння моральної шкоди внаслідок агресивної та/або непередбачуваної дії собаки; коли агресивна та/або непередбачувана дія собаки була пов'язана з ліквідацією масових безпорядків і порушень громадського порядку, військовими конфліктами, стихійним лихом, вибухом боєприпасів; коли собаці заподіяна шкода ін. собакою під час участі у собачих боях.

Чи має пр. ос. яка публ. обіц. винагор. змінити завд. та умови надан. винагор.: Особа, яка публічно обіцяла винагороду, має право змінити завдання та умови надання винагороди

Чи має право ос., яка відшкод. шкоду ..крайн.необхідн. п-во регресн. Вимоги – так

Чи може бабуся відшкод. Шкоду, завдану малолітнім онуком – якщо вона є його опікуном

Чи може заснов. конк. використ. результ. інтел., творч. діяльн. який був преді. конк. і його автор був визн. переможц. : так, може (прот. 1 міс. від дня оголошен. його результатів, та за набувал. Давністю, за згодою)

Чи може заснов. конк. запросити до уч. лише тих ос., яких він баж.: заснов. конк. має пр. запрос. до уч. в ньому персональних учас. (закритий конкурс)

Чи може засновн. конк. викупити річ, що подан. на конк.: так

Чи може ос. Звільнят. Від відшкод. Моральн. шкоди - так, якщо доведе, що остання заподіяна не з її вини. Відповідальність заподіювача шкоди без вини може мати місце лише у випадках, спеціально передбачених законодавством.?

Чи може суд врахов. обстав., за яких було завдано шкоди у стані крайньої необхідності покдасти обовяз. Її відшкод. на ос., в інтерес. якої діяла ос. – так, або може зобов'язати кожного з них відшкодувати шкоду в певній частці або звільнити їх від відшкодування шкоди частково або в повному обсязі.

Ш

Шкода (в тому числі моральна), заподіяна фіз. чи юрид. ос. внаслідок аварії, що сталася на об'єкті підвищ. небезпеки, незалежно від вини суб'єкта господ. діял., у власності або у користуванні якого перебуває об'єкт підвищ. небезпеки не відшкодов.: коли аварія виникла внаслідок непереборної сили або з умислу потерпілого.

Шкода, завд. каліцт., ін. ушкодж. здоро. або смертю фіз. ос., яка без відпов. повноваж. рятувала від реальної загрози майно ін. о., яке має істотну цінність, відшкод. державою в повному обсязі.

Шкода, завд. майну особи, яка без відпов. повнов. рятув. від реальної загрози майно ін. ос., яке має істот. цінність, відшкод. власником цього майна з урах. його матеріального станов.

Шкода, завдана внаслідок взаємодії к-х джерел підвищеної небезпеки, відшкод. на заг.підставах, а саме: 1) шкода, завдана 1-й ос. з вини ін.. ос., відшкодовується винною ос.; 2) за наявності вини лише ос., якій завдано шкоди, вона їй не відшкодов;3) за наявності вини всіх ос, д-тю яких було завдано шкоди, розмір відшкодуван. визначається у відповідній частці залежно від обставин, що мають істотне значення.

Шкода, завдана ос.і, яка без відповідних повноваж. рятувала здор. та життя фіз. ос. від реальної загрози для неї, наяв. факт. зроблених витрат, ос. виконала всі поклад. на неї обов’язки відшкод. державою у повному обсязі.

Шкода, завдана прац. під час виконання ним своїх труд. обов'язків – Юр. або фіз. Ос., з якою працівник перебуває у труд. віднос.,. підряд, підпр. т-ва, кооперативи.

Шкода, завдана фіз. або юр. Ос. в результаті прийняття о-м держ. влади, о-м влади АРК або ОМС НПА, що був визнаний незаконним і скасований- відшкод. Держ., АРК або ОМС незалежно від вини посадових і служб. Ос. цих о-в.

Шкода, завдана фіз. або юр. Ос. внаслідок постановлення судом незаконного рішення в цив. справі, - відшкодов. Держ. в повному обсязі в разі встановлення в діях судді (суддів), які вплинули на постановлення незаконного рішення, складу злочину за обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили.

Шкода, завдана фіз.. або юр. Ос. Не закон. рішеннями, дією чи без-тю о-ну держ. влади, о-ну влади АРК або ОМС при здійсненні ними своїх повноваж.- відшкодовується держ., АРК або ОМС незалежно від вини цих органів.

Шкода, завдана фіз.. ос., яка в момент її завдання не усвідомлювала значення своїх дій та (або) не могла керувати ними, - не відшкод.. З урахуванням мат. становища потерп. та ос, яка завдала шкоди, суд може постановити рішення про відшкод. нею цієї шкоди частково або в повному обсязі.

Ю

Юр. чи фіз.. ос. Не зобовяз. Відшкод. Шкоду у випадках, якщо шкода завдана – через казус, непереборну силу, умисел потерпілого

Я

Ядерна шкода відшкодовується - виключно у формі грошової компенсації

Як оголош. результ. конк. оголошеного в газ. "Голос Укр..": в тому самому порядку, в якому було оголош. конк.

Яким чином відбув. оголош. конк.: оголош. публічно через ЗМІ чи ін. чином.

Яким чином можна оскарж .рез. конк.: можуть бути оскарж. заінтерес. ос. до суду на заг. підстав.

Які права на рез. інтелект., творч. діяльн, який був предм. конк. має заснов.: право подальшого його використ. лише за згодою переможця

Якщо батьки позбавленими батьківських прав до малоліт. Ос. – вони зобовяз. протягом 3-х р. після позбавлен. їх батьк. прав, якщо вони не доведуть, що ця шкода не є наслідком невиконан. ними своїх батьків. обов'язків.

Якщо ос, яка вчинила злочин, або якщо вона є неплатоспроможною, то майн. Шкода, завдана майну фіз. Ос. внаслідок злочину, - відшкодовується держ.

Якщо ос., яка вчин. дії в майн. інтер. ін. ос. без її доруч., при першій нагоді не повід. цю особу про свої дії, вона не має пр. вимагати відшкод. зроблених витрат.

Якщо строків придатності т-ру не встановлено, то ш-да, завдана внаслідок недоліків т-рів підлягає відшкодуванню: протягом 10 р. від дня виготов. т-ру, викон. роботи.

Якщо у зв'яз. зі змін. умов надан. винаг. викон. завдання втратило інтерес для ос., яка приступ. до його викон. до зміни умов, ця особа має пр. на відшкод. понесених нею витрат.

Якщо у разі здійсн. ос права на самозахист вона завдала шкоди ін. ос.- ця шкода має бути відшкод. ос., яка її завдала. Якщо такої шкоди завдано способами самозахисту, які не заборонені законом та не суперечать моральним засадам сусп., вона відшкод. Ос., яка вчинила протиправну дію

Спадкове право

В

В заповіті обовяз. зазнач.: час і місце складання, вид заповіту.

В яку чергу спадк. утриманці, які не були членами сімї: у 5 чергу

Визначте види спадкув.: за з-ном і за заповітом

Визначте долю частини спадщини, що не охоплена заповітом: спадкується спадкоємцями за законом на загальних підставах. До числа цих спадкоємців входять також спадкоємці за законом, яким інша частина спадщини була передана за заповітом.

Визначте коло ос., які не можуть бути спадком. за з-ном: можуть бути – фіз.ос., які є живими на час відкр. спадщ., а також ос., які були зачаті за життя спадкодавця і народж. живими після відкр. спадщ.

Визначте, в яких межах спадкоєм. який прийняв спадщ., відповідає по боргах спадкодавця: повністю, але в межах вартості майна.

Визначте, які з переліч. п-в вход. до скл. спадщини: входять - усі п-ва та о-ки, що належали спадкодавц. на момент відкр. спадщини і не припин. внаслідок його смерті. не вход. - 1) особ. не майн. п-ва; 2) п-во на участь у товариствах та п-во членства в об'єдн. громадян, якщо ін. не встановл. з-ном або їх установч. докум.; 3) п-во на відшкодув. шкоди, завд. каліцтвом або ін. ушкодж. здор.; 4) п-ва на аліменти, пенсію, допомогу або ін. виплати, встанов. з-ном; 5) п-ва та о-ки ос. як кредитора або боржника

Вимоги кредитора, якщо домовленістю між спадкоєм. та кредитором ін.. не встан., спадкоємці зобовяз. задовольнити: повністю, але в межах вартості майна, одерж. у спадщину. Кожен із спадкоєм. зобов'яз. задов. вимоги кредитора особисто, у розм., який відповідає його частці у спадщині. (шляхом однораз. платежу)

Відказоодержувачем може бути: ос., які входять, а також ті, які не входять до числа спадкоємців за законом

Відмова від спільного заповіту подружжя можлива: лише за життя обох з подружжя + підлягає нотар. посвідченню.

Вкажіть наслідки поруш. кредиторами порядку пред’явлення претензій спадкоєм.: позбав. п-ва вимоги

Вкажіть строк для прийн. спадщ.: 6 міс. з часу відкрит. спадщ., якщо відмова ін. то 3 міс

Вкажіть строк для прийн. спадщини: у 6 місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у 3 місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття. Якщо строк, що залишився, менший як три місяці, він продовжується до 3 місяців.

Вкажіть цив.-п-ву мету, яка не передб. заповітом: є метою: признач. спадкоємця, визнач. юрид. долі майна.

Вкажіть, які ос., не мають п-ва на обов. частку м-на в спадщині: мають :малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки.

Д

Для прийн. спадщ. встановл. строк: 6 міс. з часу відкрит. спадщ.

До вимог про визнан. неправомірними дій виконавця заповіту застос. позов. давність строком: в 1 рік.

До І черги спадкоєм. за з-ном віднос.: діти спадкодавця, у т.ч. зачаті за життя спадкодавця та народж. після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

До кого переход. п-во на прийн. спадщ., якщо спадкоєм. закликаний до спадкув., помре після відкр. спадщ., не встигнувши її прийняти: переходить до його спадкоєм. (спадкова трансмісія)

До складу спадщ. не входять: 1) особ. не майн. п-ва; 2) п-во на участь у товариствах та п-во членства в об'єдн. громадян, якщо ін. не встановл. з-ном або їх установч. докум.; 3) п-во на відшкодув. шкоди, завд. каліцтвом або ін. ушкодж. здор.; 4) п-ва на аліменти, пенсію, допомогу або ін. виплати, встанов. з-ном; 5) п-ва та о-ки ос. як кредитора або боржника

Другу чергу спадкоємц. склад.: рідні брати та сестри спадкод., його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

З

За своєю юрид. природою заповіт –(одност. угода) це особ. розпорядження ос. на випадок смерті.

Заповід. відказ втрачає чинність: у разі смерті відказоодержувача, що сталася до відкритя спадщини.

Заповідач має п-во скласти заповіт: щодо усієї спадщини або її частини.

Заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин.

Заповіт – це: особисте розпорядж. фіз. ос. на випадок своєї смерті.

Заповіт з умовою може містити умову: як пов’язану, так і не пов’язану з поведінкою спадкоємця( наяв. ін.. спадкоємців, прожив. у певному місці, народжен. дитини, здобут. освіти). Вона має існувати на час відкрит. спадщини.

Заповіт подружжя - це заповіт щодо м-на, яке: належить їм на п-ві спільної суміс. власності.

К

Ким виконується заповіт: виконавцем з-ту(ос. з повною сивіл. дієздат. або юрид. ос.), вона може бути як спадком., так і не бути ним.

М

Місцем відкр. спадщ. є: останнє місце прожив. спадкодавця. (місцезнаходження нерухомого майна – якщо невід.)

Місцем відкрит. спадщини є: останнє місце прожив. спадкодавця. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна.

О

Оголошен. нотаріусом секрет. заповіту відбув.: у присут. за інтерес. ос. та 2-х свідків, склад. протокол, який підпис. нотаріус та свідки.

П

П-во власності на нерух. майно виникає у спадкоємця з моменту державної реєстрації цього майна. На м-но, визначене у спадковому д-рі нотаріус:, який посвід. даний д-р накладає заборону відчуження.

П-во на склад. заповіту виникає: фо з повною цив.дієздатністю

П-во на спадкув. виник.: у день відкриття спадщ.

П-во скласти заповіт має: фіз. ос. особисто з повною цив. дієзд.

Перехід п-в на прийн. спадщ., від спадкоєм., закликаного до спадкув., який помер після відкр. спадщ., не встигнувши її прийняти назив.: спадкова трансмісія

Підставами спадкування є: заповіт і закон.

Покладення на спадкоємця обов’язку передати 3-м ос. у власність майнове п-во або річ – це заповідальний відказ (легат)

Порушен. пис. форми заповіту тягне за собою: його нікчемність

П-том заповід. відказу може бути передан. відказоодержувачові: у власність або за ін. речовим п-вом майнове п-во або річ, що входить чи не входить до складу спадщини

С

Свідоцтво про п-во на спадщину видається спадкоємцям: після закінчен. 6 міс. з часу відкриття спадщини.

Секретним є заповіт, який посвідчується: нотаріусом без ознайомлення з його змістом.

Спадкова трансмісія – це п-во на прийн. спадщ.: від спадкоєм., закликаного до спадкув., який помер після відкр. спадщ., не встигнувши її прийняти

Спадковий д-р може бути розірваний судом: на вимогу відчужувача у разі не виконан. набувачем його розпоряджень.

Спадкодавцем не м.б.: м.б. фіз. ос.

Спадкоєм. за запов. має п-во відмовит. від прийн. спадщ. на користь: ін. спадкоєм. за запов.

Спадкоємцем за з-ном м.б.: фіз.ос., які є живими на час відкр. спадщ., а також ос., які були зачаті за життя спадкодавця і народж. живими після відкр. спадщ.

Спадкув. за п-вом представлення це: наприклад - внуки, правнуки спадкод. спадкують ту частку спадщ., яка належала б за з-ном їх матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини

Спадкуван. за з-ном має місце у випадку: 1. відсут. заповіту; 2. заповіт визнано недійсним; 3. заповід. лише частку м-на або заповт визнано недійсн. в 1-ній із частин; 4. спадкоємець за заповітом відмовився від спадщини або її не прийняв; 5. спадком. за з-том помер раніше спадкодавця; 6. спокоєм. за з-том усунутий від п-ва на спадкуван. відпов. до з-ну.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]