Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
24.37 Кб
Скачать

1.Системи водозабезпечення та водопостачання. Функції системи водопостачання.))

Система водозабезпечення служить для безперебійної подачі гарячої і холодної води  під стабільним тиском до санітарних вузлів, ванних кімнат, кухонного блоку, зовнішньої мережі для поливу.

Водопостачання – це технологічний процес, що забезпечує забір, підготовку, транспортування і передачу абонентам води. Інженерні споруди, які здійснюють завдання водопостачання, називаються системою водопостачання. Всі сучасні системи водопостачання - централізовані: кожна з них забезпечує водою велику групу споживачів Системою водопостачання називають комплекс різноманітних споруд, які призначені для того, щоб споживачі в потрібній кількості, необхідній якості і під потрібним тиском отримували воду. Основна структура подібних систем складається з конструкцій, які здійснюють забір з джерела води, обробляють її, роблять перекачку води споживачам, і крім цього забезпечують її храненіе.В залежно від того, який об'єкт обслуговується системою водопостачання, їх поділяють на промислові, міські, залізничні, для обслуговування сільського господарства та інші.

Так само, існують групові або районні системи, якими водою забезпечуються окремі райони певної країни, або ж групи різноманітних об'єктів, таких як населені пункти. Створювати системи подібного роду, вигідно і доцільно в тих випадках, коли необхідно забезпечити водними ресурсами групу певних об'єктів, які розташовані на території заданого району, а умови місцевості є маловодними.

Система водопостачання повинна мати визначений ступінь надійності, тобто забезпечувати постачання споживачів водою без неприпустимого зниження встановлених кількісних і якісних показників, включаючи напір води.

Системи водопостачання  після введення їх в експлуатацію повинні задовольняти фактичний попит споживачів і враховувати коливання цього попит за днями доби, сезонами року і годинами доби. Режим подачі води визначається способом життя і трудової діяльності населення міста. Тип споруд і технологію  очищення води вибирають шляхом зіставлення якісних характеристик води обраного джерела з  вимогами, які пред'являють споживачі до якості води.

2. Дефіцит доступних для використання водних ресурсів та його вплив на їх вартість)

. В.р. використовують для водокористування і водоспоживання в різних галузях промисловості, сільського господарства, енергетики, судноплавства, побуту. Широко використовують В.р. при переробці корисних копалин, зокрема їх збагаченні т.зв. мокрими способами. В.р. належать до відновлюваних в процесі кругообігу. Вже зараз у світі відчувається гострий брак води. Постійного доступу до питного ресурсу не має більше третини населення планети, тобто більше двох мільярдів чоловік. За прогнозами ЮНЕСКО, в 2020 році нестача води буде однією з головних світових проблем. Враховуючи те, що найбільші запаси прісної води знаходяться в Росії, аналітики пророкують їй долю основного стратегічного ресурсу країни. Протягом тривалого часу досить поширеною була концепція «безплатності» природних ресурсів, і тому питання про їх грошову оцінку навіть не поставало. Але розвиток економіки, який вимагав залучення все більшої кількості природних ресурсів і призвів до їх дефіциту, примусив науковців змінити свої погляди стосовно дарів природи.

Для того, щоб зробити висновок про ефективність виробництва, правильно визначити витрати і доходи від використання природних ресурсів, сприяти їх раціональному використанню, застосовується економічна оцінка.

Незважаючи на значну кількість досліджень, присвячених економічній оцінці природних ресурсів, проблема і сьогодні є предметом наукових дискусій.  

Важливість економічної оцінки водних ресурсів обумовлена необхідністю:

-врахування витрат на воду в собівартості продукції;

-визначення суми плати за використання водних ресурсів та збитків, до яких призводить їх забруднення і нераціональне використання;

-оцінки всього ресурсного потенціалу країни;

-економічного обгрунтування суми капіталовкладень на охорону та відтворення водних ресурсів

Загроза нестачі питної води привела до того, що більшість розвинених країн шукають способи економити прісну воду. У таких країнах, як Франція і Німеччина, у більшості населення вже увійшло в звичку вимикати воду, коли вони чистять зуби, включати тільки повністю завантажені пральні та посудомийні машини і мити овочі та фрукти в ємності, а не під струменем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]