Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
доходи.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
94.05 Кб
Скачать

37

Титул. Сторінка

ЗМІСТ

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. ДОХОДИ НАСЕЛЕННЯ : СУТНІСТЬ, ФОРМУВАННЯ ТА ПОКАЗНИКИ

    1. Сутність поняття доходів населення;

    2. Формування доходів населення;

    3. Показники доходів населення.

РОЗДІЛ 2. ДИФЕРЕНЦІАЦІЯ ДОХОДІВ НАСЕЛЕННЯ: ПРИЧИНИ, НАСЛІДКИ ТА ОПТИМАЛЬНІ МЕЖІ

2.1 Причини та наслідки диференціації доходів населення;

2.2 Диференціація доходів населення Подільського регіону в сучасних умовах розвитку економіки.

РОЗДІЛ 3. СТАН РОЗПОДІЛУ ДОХОДІВ СЕРЕД НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ В ЦІЛОМУ ТА ПОДІЛЬСЬКОГО РЕГІОНУ ЗОКРЕМА: ПРИЧИНИ ТА ШЛЯХИ ОПТИМІЗАЦІЇ

3.1 Розподіл доходів серед населення України;

3.2 Оптимізація доходів населення Подільського регіону.

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ВСТУП

Актуальність теми. Принципи розподілу доходів у ринковій економіці передбачають механізм вирішення низки економічних та соціальних проблем. Система розподілу визначає можливості отримання доходу від володіння певними ресурсами, систему стимулів до праці, поділ людей на класи і соціальні групи, вирішення проблеми бідності та ін.

Аналіз нерівномірності їх розподілу між різними верствами населення, розроблення і запровадження ефективних регулюючих заходів обмеження процесів диференціації дадуть змогу більш справедливо та соціально зорієнтовано розподіляти доходи між різними прошарками населення, зменшити соціальне напруження та боротьбу між бідними та багатими.

Одним з основних показників, що відбивають якість життя населення, є рівень життя. Поняття рівня життя визначається співвідношенням грошових доходів населення і прожиткового мінімуму, питомою вагою бідних і багатих, купівельною спроможністю середніх шарів, забезпеченістю житлом, об'єктами господарсько-побутового призначення і комунальних послуг і т.д.

Іншими словами, в основі рівня життя населення лежать наявність у людей гарної роботи і гідної зарплати, можливість користатися гарантованими якісними послугами.

В останні роки особливу актуальність здобувають проблеми, пов'язані із забезпеченням росту доходу населення. За даними Держкомстату України, у структурі доходів населення основну частину (більш 50%) складає заробітна плата. Зміна співвідношення середньої заробітної плати і величини прожиткового мінімуму в останні роки складалося не на користь заробітної плати. Збільшення доходів населення, ріст купівельної спроможності і споживчого попиту багато в чому залежать від пожвавлення і розширення промислового виробництва. У свою чергу, підвищення добробуту населення і зв'язане з ним збільшення платоспроможного попиту будуть сприяти розвитку економіки країни.

Об’єктом даної роботи є доходи населення України.

Предметом роботи є аналіз кількісних показників доходів населення України.

Отже, метою дослідження є проведення аналізу процесу диференціації доходів в Україні загалом та на Поділлі зокрема, визначення факторів впливу на її рівень та розроблення інструментально-методичних прийомів оптимізації. Для її досягнення потрібно з'ясувати сутність і проаналізувати показники та виявити проблеми диференціації доходів громадян Подільського регіону, запропонувати шляхи їх вирішення.

Завдання курсової роботи:

  • розкрити сутність поняття доходів населення та їх формування;

  • проаналізувати причини, наслідки та оптимальні межі диференціації доходів населення;

  • вивчити стан розподілу доходів серед населення України в цілому та Подільського регіону зокрема.

У якості джерел інформації для написання роботи використано методичну літературу, дослідження видатних вчених у галузі статистичного обліку, книги та статті періодичних видань, що наведено у списку використаних джерел інформації.

Проблеми розподілу та перерозподілу національного доходу в умовах класичних економічних систем розглянуто у працях багатьох вчених, проте питанням регіональної диференціації доходів та способам зниження поляризації суспільства в економічній літературі приділено не достатньо уваги.